Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Autottomalla perheellä pienin jalanjälki

Julkaistu

Jo ennen tulosten julkistusta olisi turvallista veikata Pehkosen autottoman kokkiperheen tuottavan hankkeen pienimmän materiaalijalanjäljen. Silti perheen arjesta löytyy muutama yllättävä resurssipiikki.

Materiaalijalanjälki 19 800 kg/hlö/vuosi & hiilijalanjälki 3500 kg/hlö/vuosi.

Liikkuminen paikasta toiseen vaatii pitkien etäisyyksien ja yksityisautojen maassa paljon resursseja. Siksi ei ole yllättävää, että Pehkosten perheen päätös myydä autonsa ja olla lomailematta lentäen on tuottanut ympäristön kannalta myönteisiä tuloksia.

Vuositasolla on arvioitu, että perheelle kertyy laina-autolla tehtyjä matkoja noin 2 000 kilometrin verran. Tämän rinnalle nousee 9 000 kilometriä pyöräilyä. Jalanjäljissä mitaten tämä tarkoittaa 2 000 kilon materiaalijalanjälkeä vuodessa ja 378 kilon hiilijalanjälkeä per henkilö, molemmat ovat suomalaisten keskiarvoon verrattuna poikkeuksellisen pieniä.

Pehkosten kevyessä kokonaisjalanjäljessä on kuitenkin kaksi silmiinpistävää isoa osa-aluetta. Toinen niistä on vapaa-aika. Perhe viettää vuodessa arviolta 400 tuntia uimahallissa ja 200 tuntia parkour-hallilla. Erityisesti uimahallissa käynti on hyvin resurssiraskas urheilun muoto. Kyseessä on iso rakennus joka vaatii paljon energiaa ja lämpöä toimiakseen ja on silti tilan puolesta väljempi ja siten tehottomampi kuin esimerkiksi kuntosali. Samoja piirteitä on parkour-hallissa. Uinti luonnon helmassa tai parkour kaupungilla eivät tietenkään olisi yhtä kuluttavia harrastuksia, mutta Suomen ilmastossa lajien harrastaminen ulkoilmassa on hyvin vaikea toteuttaa  ympäri vuoden. Pehkosten vapaa-ajan materiaalijalanjälki onkin kolminkertainen suomalaiseen keskiarvoon verrattuna.

Koska kokonaisjalanjälki on Pehkosilla niin pieni, näyttää esimerkiksi ruuan aiheuttama ympäristökuormitus isommalta kuin se onkaan. Perheen elintarvikkeet ovat itse asiassa suurinpiirtein suomalaisen keskiarvon tasolla. Sekaruokaa syövässä lapsiperheessä jopa 70 prosenttia ruuan materiaalijalanjäljestä syntyy liha- ja maitotuotteista.

Pehkosilla on pian edessään paljon muutoksia. Perheeseen on pian tulossa kolmas lapsi ja jo kokeilujakson aikana he muuttavat rivitaloasunnostaan omakotitaloon. Siksi kokeilujakson aikana tuleekin Pehkosten perheen kohdalla kiinnitettyä erityistä huomiota siihen, etteivät tehokkaassa rivitaloasunnossa opitut ekologiset tavat pääse unohtumaan uudessakaan kodissa.

Pehkosten materiaalijalanjälki:

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu