archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Gerassic Park – vai panostettaisiinko sittenkin innovaatioihin?

Suomi on korkean teknologiaosaamisen maa, jossa myös koneteollisuudella on kaikki menestymisen mahdollisuudet. Jos koneteollisuuden innovaatioita ei synny ja tuotantoamme ei saada kannattavaksi, niin on meillä tietysti muitakin vaihtoehtoja. EM Groupin Marjo Miettinen ei kuitenkaan haluaisi nähdä Suomea pelkkänä vanhusten hoidon reservaattina.

Julkaistu

Suomi on korkean teknologiaosaamisen maa, jossa myös koneteollisuudella on kaikki menestymisen mahdollisuudet. Jos koneteollisuuden innovaatioita ei synny ja tuotantoamme ei saada kannattavaksi, niin on meillä tietysti muitakin vaihtoehtoja. EM Groupin Marjo Miettinen ei kuitenkaan haluaisi nähdä Suomea pelkkänä vanhusten hoidon reservaattina.

Gerassic Park on yritysfuturologi Tarja Meristön termi. Sillä kuvataan Suomea, jossa on unohdettu teknologiaan liittyvät innovaatiopanostukset ja päätetty ottaa vanhusten hoito erityiseksi osaamisalueeksi. Vanhusten määrä on tunnetusti vahvassa kasvussa globaalisti ja virallisten linjausten mukaan nimenomaan palveluihin panostamalla Suomi menestyy tulevaisuudessa.

Palveluihin uskoo myös EM Group Oy:n toimitusjohtaja Marjo Miettinen. Hyvinvointiteknologian rinnalla markkinoita riittää Miettisen mukaan kuitenkin myös suomalaiselle koneteollisuudelle.

– Suomessa valmistetaan vuonna 2020 edelleen koneteollisuuden tuotteita. Ne eivät varmastikaan ole aivan samoja tuotteita kuin mitä valmistamme nyt vaan yhä enemmän korkean teknologian erikoistuotteita. Bulkkituotannossa me emme ole vahvoja. Kiinalaiset hoitavat sen paljon meitä tehokkaammin. Innovaatioihin ja kasvuyrityksiin panostava kansakunta pärjää kyllä hyvin myös tulevaisuuden maailmassa, uskoo Miettinen. Puheista tekoihin Miettinen on ryhtynyt sekä Miettisten perheyrityksessä että Sitran Koneteollisuuden kasvuohjelmassa. Miettinen on osallistunut kasvuohjelman toimintaan sen alusta alkaen.

Höyhensarjan yrittäminen ei globaaleilla markkinoilla riitä

EM Group Oy on Miettisten perheyritys. Tunnetuimpia yrityksen osin tai kokonaan omistamia yrityksiä ovat muun muassa Ensto ja Teleste. Enston perustaja Ensio Miettinen on Marjo Miettisen isä ja edelleen aktiivisesti mukana innovoimassa.

– Minua huolestuttaa suomalaisten yritysten ja yrittäjien kasvuhaluttomuus. Ymmärrän hyvin, etteivät kaikki ihmiset ole isäni kaltaisia ja jaksa tehdä kehitystyötä vielä kahdeksankymmentä vuotta täytettyäänkin. Ikääntyneiden yrittäjien määrä kasvaa nyt joka tapauksessa vauhdilla ja se näkyy myös yritysten toiminnassa. Kun kiikarissa ovat jo eläkepäivät, ei riskinotto välttämättä enää yrittäjälle maistu, Marjo Miettinen pohdiskelee.

– Meillä on Suomessa suuri määrä hyvin pieniä yrityksiä ja toisaalta myös useita kansainvälisestikin merkittäviä suuryrityksiä. Niiden välimaastossa on kuitenkin melko tyhjää. Keskikokoinenkin suomalainen yritys kun on maailmanmarkkinoilla pelkkä lilliputti. Kasvutavoite ei useimmilla yrittäjillä yllä kuitenkaan edes kansainväliseen höyhensarjaan saakka, harmittelee sekä Teknologiateollisuuden että Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksien jäsenenä toimiva Miettinen.

Lisää verkostoitumista ja talouden suuri kuva selkeäksi

Sitran Koneteollisuuden Kasvuohjelmassa etsitään suomalaiselle koneteollisuudelle tulevaisuuden menestysreseptejä. Ohjelman tavoitteena on tehdä sijoituksia potentiaalisiin suomalaisiin koneteollisuuden kasvuyrityksiin, verkostoitumisen ja yhteistyön lisääminen toimialan sisällä sekä uuden suomalaista koneteollisuutta hyödyttävän tiedon tuottaminen. Miettisen mielestä ohjelman toiminta on oikeansuuntaista, mutta painotuksissa hän näkisi ensisijaisimpina verkostoitumisen lisäämisen ja uuden tiedon tuottamisen.

– Potentiaaliset kasvuyritykset saavat kyllä rahaa myös yksityisiltä sijoitusmarkkinoilta. Ohjelman järjestämät yhteistyötilaisuudet ja tutustumismatkat esimerkiksi Aasiaan ovat saaneet paljon kiitosta. Se on uskoakseni juuri sitä mitä yrittäjät eniten tarvitsevat. Myös tietoa on oltava paljon. On ymmärrettävä oman toimialan liiketoiminnan lisäksi myös suurempia kuvioita. Miten esimerkiksi Kreikan rahoituskriisi tai taivaan tuhkapilvet näkyvät sekä välittömästi että välillisesti yrityksen omassa toimintaympäristössä, Miettinen muistuttaa.

Facebook-sukupolvessa on tulevaisuus

Nuorissa yrittäjissä Miettinen näkee tulevaisuuden voimavaran. Uudet sukupolvet ovat paljon aikaisempaa kansainvälisempiä ja ymmärtävät uuden teknologian mahdollisuudet.

– Jos minä olisin jäänyt tuhkapilven aiheuttamaan jumiin jonnekin päin maailmaa, niin olisin luultavasti soittanut sihteerilleni ja toivonut, että hän järjestelisi minut jollain lailla ja jonkin reitin kautta Suomeen. Nuoriso ei jäänyt seisoman sormi suussa. He alkoivat samantien organisoida itsellensä paluureittejä Facebookin kautta niin maitse, meritse kuin ilmankin kautta. Sama ajatus ei varmasti tullut kovinkaan monelle minun sukupolveni edustajalle ensimmäisenä mieleen, hymähtää Miettinen.

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu