Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kansanedustaja haluaa poliitikot istumaan piiriin

Kansanedustaja Antero Vartia tajusi vuonna 2016, että poliitikkojen on raivattava pöydät ulos neuvottelutiloista ja istuttava piiriin. Muuten maailma voi tuhoutua.

Kirjoittaja

Taneli Heikka

FT, on viestinnän tutkija, yrittäjä, toimittaja

Julkaistu

”Huoli heräsi, kun Brexit tapahtui ja Trump valittiin. Ne on olleet käänteentekeviä hetkiä. Tajusin että jos tämä jatkuu näin, kaikki muu työ muuttuu turhaksi.”

Mikä jatkuu? Miten niin turhaksi? Vartia on vakava ja silmistä näkee, että hän puhuu sydäntä lähellä olevista, isoista asioista.

Kelataan hieman taaksepäin. Vartia valittiin eduskuntaan vihreiden listalta vuonna 2015. Hänen kampanjateemojaan olivat esimerkiksi ilmastomuutoksen torjunta, perustulo ja työn verotuksen laskeminen.

Valituksi tultuaan Vartia kuitenkin tajusi, että hyvistä ajatuksista ei eduskunnassa seuraa hyviä tekoja. Poliitikot käyttivät aikaansa kollegojen lyttäämiseen julkisuudessa. Sitten tulivat Brexit ja Trump, jotka kertoivat epäluottamuksen johtavan pahimmillaan ennustamattomiin ja vaarallisiin äkkikäännöksiin.

Petyitkö politiikkaan?

”En hirveästi pety asioihin, mutta poliittisen keskustelun huono taso on yllättänyt. Juurisyy ongelmiimme on, että meillä ei ole luottamusta tehdä päätöksiä.”

Vartian mielestä isot uudistukset seisovat Suomessa huonon keskustelukulttuurin ja luottamuksen rapautumisen vuoksi.

”Meillä on isot haasteet taklattavana. Emme saa päätöksiä aikaan ilman, että parannamme päättäjien välistä vuorovaikutusta. Ja ilman päätöksiä emme onnistu ilmastonmuutoksen torjumisessa.”

Tässä tulee mukaan dialogi. Dialogi on menetelmä, jossa keskustellaan tietoisesti kuunnellen ja toisia arvostavasti. Vartia oli mukana Sitran dialogisen Erätauko-konseptin kehittäjäryhmässä syksyllä 2017. Tarkoituksena oli kehittää helposti omaksuttava, rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun toimintatapa.

”Dialogi lisää luottamusta ja ymmärrystä, jotka ovat välttämättömiä vaikeiden päätösten tekemiselle. Jotta syntyy turvallinen ympäristö, jossa ihmiset uskaltavat puhua, eivät panettele toisiaan, ja puhuvat totta, ihmisten pitää ensin tutustua toisiinsa.”

Vartian ehdotukset voivat vaikuttaa idealistisilta ja utopistisilta. Mutta monia niistä on toteutettu yritysmaailmassa ja järjestöissä. EU:ssakin on opiskeltu dialogiin perustuvia vuorovaikutustaitoja.

”Minua kiinnostaa ihan älyttömästi, että istuisimme ringissä. Vuorovaikutuksen laatu on ihan toisenlainen, kun informaatiota hävittävä pöytä poistetaan välistä.”

Kokouskäytäntöjen uudistaminen ei ole aivan tolkuton idea. Eduskunnassa pisimmälle on mennyt tulevaisuusvaliokunta, joka on järjestänyt esimerkiksi kansalaisten, asiantuntijoiden ja poliitikkojen yhteisiä kokouksia. Konservatiivisemmassa talousvaliokunnassa, jossa Vartia on jäsenenä, ollaan vielä alkumetreillä.

”Tällä hetkellä ainut tapa, jolla me poliitikot kokoustamme on, että istumme pöydän ympärillä ja luennoimme toisilleen. Sen sijaan voisimme valita tärkeitä teemoja ja oppia niistä yhdessä. Mukana olisi ulkopuolinen fasilitaattori. Ja asiantuntijat otettaisiin mukaan keskusteluun. Rikkomalla totuttuja rakenteita voimme avautua muiden tiedoille”, Vartia ehdottaa.

Vartian mielestä myös retket ovat hyviä luottamuksen vahvistajia.

”Olen haaveillut, että talousvaliokunta valitsee jonkin ison teeman, ja menee kolmeksi päiväksi Vierumäelle. Sinne kutsutaan parhaat asiantuntijat pohtimaan teemaa kansanedustajien kanssa eri perspektiiveistä. Kaikesta ei pidä olla samaa mieltä, mutta politiikan laatu taatusti paranisi, jos tietäisimme, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee.”

Entä sitten se maailman tuhoutuminen? Nykyisen yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen on Vartian mielestä realistinen skenaario, jonka uhan alla kaikki päätökset tehdään.

”Meillä on helvetillinen kiire. Seuraava talouskriisi koittaa jossain vaiheessa. Ilmastonmuutos voi olla osaltaan laukaisemassa sitä. Yksi kuiva kesä Kiinassa voi aiheuttaa talouskriisin, jonka seurauksena vientiyritykset Suomessa joutuvat irtisanomaan.”

Mitä sitten voi tapahtua?

”On riski, että arvot kovenevat niin paljon, että äänestämme entistä kovempia populisteja valtaan. Demokratia on hauraampi kuin ajattelemme, mutta me emme piru vie uskalla kokeilla, voiko kokouksen pitää toisella tavalla!”

Vartia toivoo, että arvovaltaiset tahot vetoaisivat paremman vuorovaikutuksen puolesta.

”Tämä on asia, jolle voimme tehdä paljonkin, kun ymmärrämme ongelman suuruuden.”

 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu