Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Factbox::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Kooste
Arvioitu lukuaika 8 min

Kiertotalouden oppimateriaaleja peruskouluun, lukioon ja ammattikouluun

Etsitkö kättä pidempää kiertotalouden opettamiseen peruskoulussa, lukiossa tai ammattikoulussa? Nappaa tästä moniin eri aineisiin sopivia oppimateriaaleja.

Kirjoittaja

Noora Lindroos

Julkaistu

Kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous on tulevaisuuden taito, jota kaikki meistä tarvitsevat arjessa ja töissä. Tarvitsemme kiertotaloustaitoja ilmastonmuutoksen taklaamiseen, luonnonvarojen tuhlauksen lopettamiseen ja luonnon monimuotoisuuden puolustamiseen.

Sitra ja yli 50 oppilaitosta, koulutusorganisaatiota ja yritystä ovat suunnitelleet ja pilotoineet kiertotalouden oppimateriaaleja ja opetuskokonaisuuksia peruskouluun, lukioon, ammattikouluun ja korkeakouluun. Kokosimme oppimateriaalit yhteen sekä joukon muita hyödyllisiä materiaaleja. Varasta ja parasta parhaat tunnillesi!

Aloita näistä:

Kaipaatko helppoa ja inspiroivaa lähtöstarttia kiertotalouden opetukseen oppitunnilla? Kokeile jotakin näistä kuudesta kaikille koulutusasteille sopivasta tärpistä:

Tähdellä (*) merkitty sisältö on kehitetty Sitran rahoittamana osana kiertotalouskoulutuksen kokonaisuutta.

Alakouluun

Alakoulussa voit opettaa käytännön kautta, millä eri tavoin arjessa voi toimia fiksusti. Kotitehtävien kautta voi innostaa myös vanhemmat mukaan tutkimaan esim. kodin energiavaihtoehtoja tai erilaisia harrastuskyytimahdollisuuksia!

Oppimateriaaleja:

  • Circular Classroom: Walkin ylläpitämä sivusto, johon opettajat ja oppilaat ovat yhdessä kehittäneet videoita, harjoituskirjoja, luokassa yhdessä tehtäviä harjoituksia ja kotitehtäviä kiertotalouden opettamiseksi. Opettajille myös oma tukimoduuli, joka tarjoaa lisämateriaaleja opettajille kiertotalouden käsittelyyn. Sopii alakoulun ylimmille luokille. Tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Elämyspeli My2050: Osuuskunta Visian ja kumppaneiden pelissä seikkaillaan oikeassa kaupunkiympäristössä tunnin ajan ja tutustutaan samalla ilmastonmuutoksen muokkaamaan tulevaisuuteen. Peli soveltuu yli 6. luokkalaisille ja sitä voi pelata Helsingissä tai Espoossa. Tarjolla suomeksi ja englanniksi.
  • Kaupunkitapahtuman projektikurssi*: Helsingin yliopiston tilapioneerien julkaisema opettajan opas tarjoaa eväät kaupunkitapahtuman projektikurssin järjestämiseksi. Kurssilla pohditaan uusia käyttötapoja tyhjillään oleville tiloille ja toteutetaan niihin tapahtuma. Alakoulussa tehtävänä voi olla vaikkapa uusien käyttötapojen keksiminen iltaisin tyhjänä olevalle jumppasalille. Tarjolla suomeksi.
  • Kestävä kehitys opetuksessa: Helsingin yliopisto on koostanut yhteen kestävän kehityksen opetustehtäviä. Tarjolla suomeksi.
  • Kierroksia!*: OKM:n julkaisema ja Lyftan tuottama digitaalinen oppimateriaali kestävästä arjesta ja kiertotaloudesta alakoulun vuosiluokille 3-6. Oppimateriaalissa on yli 80 valmista oppituntia ja se soveltuu itsenäiseen opiskeluun sekä yhdessä tekemiseen.
  • Kiertotalouden keksinnöt koulussa*: Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen julkaisema oppimateriaali tukee opettajia opettamaan keksintöpedagogiikan mukaisesti kiertotaloutta. Tarjolla suomeksi.
  • Lämpösäteily ja ilmastonmuutos -laboratoriovierailu: Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen F2k-laboratorio ottaa vastaan opetusryhmiä. Opintokäynti räätälöidään opetussuunnitelmiin perustuvan opetuksen tueksi. Sopii alakoulun ylimmille luokille. Tarjolla suomeksi.
  • Yrityskylä Alakoulu*: 6. luokkalaisille suunnattu kiertotalouden ja työelämän oppimiskokonaisuus, joka koostuu opettajien koulutuksesta, kymmenestä oppitunnista sekä vierailusta Yrityskylä-oppimisympäristöön. Tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Joustatko? -peli: Smart Energy Transitionin kehittämässä lautapelissä tutustutaan kulutusjouston perusideaan: kuinka voin vaikuttaa esimerkiksi sähkön kulutuspiikkien tasaamiseen omilla valinnoilla ja hyödyntää samalla uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä tehokkaammin. Lautapeliin etsitään tällä hetkellä pelinvetäjiä, jotka voivat vierailla kouluissa peluuttamassa oppilaita. Sopii 4.-6.-luokkalaisille. Tarjolla suomeksi.

Yläkouluun

Yläkoulussa voit opettaa kiertotaloutta laajana ilmiönä, joka vauhdittaa kestävää kehitystä ja tarjoaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen taklaamiseen. Tulevaisuuden ammattia pohtivaa nuorta voi myös muistuttaa siitä, että lähes kaikissa ammateissa on mahdollista vaikuttaa kiertotaloustaitojen avulla ilmastonmuutokseen – tulipa sinusta isona sitten juristi, tubettaja tai vaikkapa kauppias.

Oppimateriaaleja:

  • Circula-peli*: SYKLIn, Nuori Yrittäjyys ry:n, Savon koulutuskuntayhtymä Sakkyn ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kiertotalous- ja yrittäjyyspeli Circulan avulla oppilaille tulevat tutuiksi kiertotalous ja sen liiketoimintamahdollisuudet. Peli soveltuu erityisesti yli 9. luokkalaisille. Tarjolla suomeksi, selkokielellä, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Circular Classroom: Walkin ylläpitämä sivusto, johon opettajat ja oppilaat ovat yhdessä kehittäneet videoita, harjoituskirjoja, luokassa yhdessä tehtäviä harjoituksia ja kotitehtäviä kiertotalouden opettamiseksi. Opettajille myös oma tukimoduuli, joka tarjoaa lisämateriaaleja opettajille kiertotalouden käsittelyyn. Tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Elämyspeli My2050: Osuuskunta Visian ja kumppaneiden pelissä seikkaillaan oikeassa kaupunkiympäristössä tunnin ajan ja tutustutaan samalla ilmastonmuutoksen muokkaamaan tulevaisuuteen. Peliä voi pelata Helsingissä tai Espoossa. Tarjolla suomeksi ja englnniksi.
  • Joustatko? -peli: Smart Energy Transitionin kehittämässä lautapelissä tutustutaan kulutusjouston perusideaan: kuinka voin vaikuttaa esimerkiksi sähkön kulutuspiikkien tasaamiseen omilla valinnoilla ja hyödyntää samalla uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä tehokkaammin. Lautapeliin etsitään tällä hetkellä pelinvetäjiä, jotka voivat vierailla kouluissa peluuttamassa oppilaita. Tarjolla suomeksi.
  • Kaupunkitapahtuman projektikurssi*: Helsingin yliopiston tilapioneerien julkaisema opettajan opas tarjoaa eväät kaupunkitapahtuman projektikurssin järjestämiseksi. Kurssilla pohditaan uusia käyttötapoja tyhjillään oleville tiloille ja toteutetaan niihin tapahtuma. Tarjolla suomeksi.
  • Kestävä kehitys opetuksessa: Helsingin yliopisto on koostanut yhteen kestävän kehityksen opetustehtäviä. Tarjolla suomeksi.
  • Kiertotalousnetti*: Luonto-Liitto on kehittänyt joukon kiertotalousaiheisia tehtäviä, testejä ja pelejä, jotka soveltuvat yläkouluikäisten opettamiseen. Voit myös tilata Luonto-liiton kouluvierailijan kertomaan kiertotaloudesta oppitunnin ajaksi tai osallistua luokan kanssa Luonto-liiton kiertotalouskisaan, jossa suunnitellaan tulevaisuuden kiertotalouskaupunki omalla tyylillä – piirtäen, kirjoittaen tai vaikkapa videokuvaten. Kiertotalousnetti on tarjolla pääosin suomeksi, mutta joitakin tehtäviä löytyy myös englanniksi.
  • Kiertotalouden keksinnöt koulussa*: Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen julkaisema oppimateriaali tukee opettajia opettamaan keksintöpedagogiikan mukaisesti kiertotaloutta. Tarjolla suomeksi.
  • Lämpösäteily ja ilmastonmuutos -laboratoriovierailu: Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen F2k-laboratorio ottaa vastaan opetusryhmiä. Opintokäynti räätälöidään opetussuunnitelmiin perustuvan opetuksen tueksi. Tarjolla suomeksi.
  • Rumat farkut ja väärää rahaa -työpaja*: Heurekan oppitunneille kehittämässä työpajassa ideoidaan, kuinka rumat farkut ja hylätty nalle saataisiin pysymään käytössä pitempään, ja hauskan työpajan villeimmät ideat palkitaan väärällä rahalla. Heureka julkaisee vuoden 2019 aikana monia kiertotalouden taustamateriaaleja ja valmiita tuntitehtäviä, ops-sisältöjä, ilmiöoppimisen tehtäväpaketteja, kommentoituja linkkejä, pelejä ja havainnollistavaa uutta kuvamateriaalia. Tarjolla suomeksi.
  • Yrityskylä Yläkoulu*: 9. luokkalaisille suunnattu kiertotalouden ja työelämän oppimiskokonaisuus, joka koostuu opettajien koulutuksesta, kymmenestä oppitunnista sekä vierailusta Yrityskylä-oppimisympäristöön. Osa Sitran kiertotalouskoulutuksen kokonaisuutta. Tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lukioon ja ammattikouluun

Lukiossa ja ammattikoulussa voit opettaa kiertotaloutta laajana ilmiönä ja tuoda esiin siihen liittyviä muita ilmiöitä. Ammattikoulussa voi opettaa omaan ammattiin liittyviä kiertotalousratkaisuista ja -työkaluista, joita jo on olemassa ja joita vielä pitäisi kehittää.

Oppimateriaaleja:

  • Circula-peli*: SYKLIn, Nuori Yrittäjyys ry:n, Savon koulutuskuntayhtymä Sakkyn ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kiertotalous- ja yrittäjyyspeli Circulan avulla oppilaille tulevat tutuiksi kiertotalous ja sen liiketoimintamahdollisuudet. Tarjolla suomeksi, selkokielellä, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Circular Classroom: Walkin ylläpitämä sivusto, johon opettajat ja oppilaat ovat yhdessä kehittäneet videoita, harjoituskirjoja, luokassa yhdessä tehtäviä harjoituksia ja kotitehtäviä kiertotalouden opettamiseksi. Opettajille myös oma tukimoduuli, joka tarjoaa lisämateriaaleja opettajille kiertotalouden käsittelyyn. Tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Elämyspeli My2050: Osuuskunta Visian ja kumppaneiden pelissä seikkaillaan oikeassa kaupunkiympäristössä tunnin ajan ja tutustutaan samalla ilmastonmuutoksen muokkaamaan tulevaisuuteen. Peliä voi pelata Helsingissä tai Espoossa. Tarjolla suomeksi ja englanniksi.
  • Kaupunkitapahtuman projektikurssi*: Helsingin yliopiston tilapioneerien julkaisema opettajan opas tarjoaa eväät kaupunkitapahtuman projektikurssin järjestämiseksi. Kurssilla pohditaan uusia käyttötapoja tyhjillään oleville tiloille ja toteutetaan niihin tapahtuma. Alakoulussa tehtävänä voi olla vaikkapa uusien käyttötapojen keksiminen iltaisin tyhjänä olevalle jumppasalille. Tarjolla suomeksi.
  • Kestävä kehitys opetuksessa: Helsingin yliopisto on koostanut yhteen kestävän kehityksen opetustehtäviä. Tarjolla suomeksi.
  • Kiertotalous tutuksi -oppimateriaali: Novida on julkaissut ammattikoulun opettajia varten kestävän kehityksen opetukseen suunnatun pakollisen ja valinnaisen kurssin toteutussuunnitelmat, joita opettajat voivat vapaasti hyödyntää omassa opetuksessaan.
  • Koulutus- ja opetusmateriaalia hyönteisten hyödyntämisestä ravitsemisalalla*: XAMK on kehittänyt kattavasti erilaisia koulutus- ja opetusmateriaaleja hyönteisten elintarvikekäytöstä. Tarjolla suomeksi.
  • Opopassi: TATin Opopassi on digitaalinen työkalu, jonka avulla opiskelija voi suorittaa lukion opetussuunnitelmaan perustuvan valtakunnallisen OP2-kurssin. Opopassissa on mukana myös kiertotaloustehtäviä. Tarjolla suomeksi.
  • Rumat farkut ja väärää rahaa -työpaja*: Heurekan oppitunneille kehittämässä työpajassa ideoidaan, kuinka rumat farkut ja hylätty nalle saataisiin pysymään käytössä pitempään, ja hauskan työpajan villeimmät ideat palkitaan väärällä rahalla. Heureka julkaisee vuoden 2019 aikana monia kiertotalouden taustamateriaaleja ja valmiita tuntitehtäviä, ops-sisältöjä, ilmiöoppimisen tehtäväpaketteja, kommentoituja linkkejä, pelejä ja havainnollistavaa uutta kuvamateriaalia. Tarjolla suomeksi.
  • TATin bisneskurssit*: TATin kehittämien neljän verkkokurssin avulla nuoret oppivat kiertotaloutta, kaupallista osaamista ja tulevaisuuden työelämätaitoja, joilla he menestyvät globaalissa työelämässä. Tarjolla suomeksi ja englanniksi. Voit myös ladata kiertotalouden oppimateriaalia toisen asteen opiskelijoille ilmaiseksi.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu