Liikuntapedagogiikkaa opiskeleva kaksikko jaksaa liikkua niin töissä, opinnoissa kuin vapaa-ajallakin.
Jyväskylä on opiskelijakaupunki. Sen 130 000 asukkaasta yli 20 000 on opiskelijoita Jyväskylän yliopistosta, Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Tähän ryhmään lukeutuvat myös liikuntatieteellisessä opiskelevat kämppikset Titta Simola, 25, ja Eveliina Keinonen, 23.
Tytöt tutustuivat Tampereella opiskellessaan liikuntaneuvojiksi Varalan urheiluopistolla. Opintojen loputtua kiinnostus oppia lisää liikunnasta ja ihmisten kanssa työskentelystä jäi sen jälkeen itämään. Lopulta molemmat tytöt päätyivät opiskelemaan liikuntapedagogeiksi Jyväskylän yliopistoon.
”Minulle oli aika pienestä pitäen selvää, että tätä haluan tehdä isona”, Simola muistelee.
Miten Jyväskylä on sopinut opiskelupaikaksi Kotkalaiselle Simolalle ja Mänttäläiselle Keinoselle?
– Jyväskylä on hyvä paikka opiskella. Katukuvasta huomaa, että täällä on todella paljon nuorta väkeä ja opiskelijoita, Keinonen toteaa.
– Todella yhteisöllinen tunnelma! Kaupungilla kun kävelee, niin tulee jatkuvasti tuttuja vastaan, Simola jatkaa.
Liikunta on vahvasti läsnä tyttöjen elämässä. Liikuntatieteellisessä on alkamassa kolmas vuosi ja opinnot ovat rakenteeltaan sellaiset, että opiskelijoilta vaaditaan paljon läsnäoloa lähioppimisen vuoksi. Opiskeluiden ohessa Simola on vetänyt uimakoulua ja Keinonen jumppia.
”Kun viikossa vetää muutaman tunnin jumppaa niin siinähän tulee samalla monipuolistettua omaa liikuntaakin”, Keinonen kertoo.
Vapaa-ajalla liikuntaa tulee harrastettua hyvin monipuolisesti Simolan ampumahiihdosta Keinosen tanssiharrastukseen. Simola on myös onnistunut houkuttelemaan Keinosen oman tanssiharrastuksensa, lavatanssien, pariin.
”Tanssien perässä tulee liikuttua aika paljonkin, minulla on oma auto. Jyväskylässä harrastajat ovat vanhemman puoleisia kun Pirkanmaalla puolestaan nuoretkin ovat intohimoisesti mukana”, Simola kuvaa.
Niin Keinonen kuin Simola ovat ennen muuttoaan saman katon alle kokeilleet niin yksin- kuin kimppa-asumista. Kun Keinosen asunnosta Jyväskylän keskustan vieressä Lutakossa vapautui huone, ei kumpikaan epäröinyt etteikö kimpassa asuminen toimisi. Kahden huoneen asunnossa on lisäksi olohuone ja tilava keittiö yhteisenä tilana, jossa tyttöjen kanssa asustavat myös kaksi kissaa, Sumu ja Nooa.
”Sujuu se yhteinen arki helposti, meillä on kuitenkin samanlaiset elämäntavat ja mielenkiinnon kohteet. Usein illat venyvätkin pitkälle kun kerromme toisillemme, mitä kaikkea päivän aikana on tapahtunut”, Simola kertoo.
Opiskelijoiden talous on tunnetusti tiukka. Näkyykö tämä aktiivisesti liikkuvien kämppisten elämässä?
”Kyllä sitä huomaa olevansa automaattisesti hieman opiskelijamaisen pihi, mutta ei se suuremmin rajoita arjen rutiineja”, Keinonen pohtii.
”Ruoasta minä en halua pihistää! Aamusmoothiet ja muut pitää olla kunnossa! Muualta sitten säästetään senkin edestä”, Simola nauraa.
Kimppakämpässä asumiseen liittyvät ympäristövaikutukset pysyvät helpommin kurissa ja opiskelijoiden elämäntapojen sanotaan perinteisesti olevan niukat. Kuitenkin rajalliset resurssit voivat tarkoittaa myös sitä, että resurssiviisaus ei aina ole ensisijainen kriteeri arjen valinnoissa.
Tuloilla on suuri vaikutus ekologiseen jalanjälkeen, ja Suomen sisäisessäkin vertailussa esimerkiksi perusturvan saajien materiaalijalanjälki on alle puolet suomalaisten keskiarvosta. Suurempi kulutus kuormittaa suuremmin myös ekologista selkäreppua, ellei valintoja tehdä ympäristötietoisesti niin fyysisten tuotteiden kuin palveluidenkin osalta. On resurssiviisaampaa ostaa käytettynä, käyttää jaettua ja harrastaa yhteisesti, niin materiaalin kuin ajan ja rahankin puolesta.
Simolan ja Keinosen materiaalijalanjälki
Voit seurata Titan ja Eveliinan matkaa Tulevaisuuden Kotitaloudeksi Titan facebook-sivulla: www.facebook.com/titta.simola.7 , twitterissä: @SimolTi ja Instagramissa: @tittasimola ja Eveliinan facebook-sivulla: www.facebook.com/eveliina.keinonen
Hanketta voi seurata Sitran verkkosivuilla: https://staging.sitra.fi/hankkeet/tulevaisuuden-kotitalous, tykkäämällä Facebookissa sivusta Resurssiviisaus ja muualla sosiaalisessa mediassa hashtageilla #resurssiviisaus ja #tulevaisuudenkotitalous
Suosittelemme