Pehkosten perheelle autoton elämä on vaivaton valinta. Töihin, kauppaan ja lasten harrastuksiin matkataan polkupyörällä, vuodenajasta riippumatta.
Laatikkopyörä oli ollut Pehkosilla mielessä jo pitkään. Polkupyörä, johon lapset mahtuisivat turvallisesti kyytiin ja jossa sähkömoottori antaa apua ylämäkiin. Niitä oli jo pitkään tutkittu ja vertailtu netissä. Kesällä 2013 mielikuvat kuitenkin konkretisoituivat.
”Lohikoskella ajoi sellainen vastaan ja me olimme aivan myytyjä! Juho silloin sanoi vahingossa kotimatkalla, että nyt kokeillaan ja myydään auto pois”, Salla Pehkonen, 26, muistelee.
”Jo viime kesänä meillä oli niin kovassa käytössä peräkärryllinen polkupyörämme, että autoa ei juuri tullut käytettyä. Kaikki kauppareissut tuli tehtyä pyörällä, ja totesimme, ettei sitä autoa itse asiassa tarvita”, Juho Pehkonen, 28, lisää.
Vuosi sitten auto myytiin, ja tilalle tuli sähköavusteinen laatikkopyörä, jolla matkaa onkin jo taittunut yli 4000 kilometriä. Polkupyöräily onkin iso osa Pehkosten arkea ja vapaa-aikaa. Kauppareissut ja työmatkat taitetaan kaksipyöräisillä, ja erityisesti Salla on aktiivi Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS:ssä.
”Pyöräily on mukavaa ja kätevää. Voit lastata lapset pyörään ja käydä kotoa kaupassa ovelta-ovelle-periaatteella, huolehtimatta mihin auton parkkeeraa. Juho toimii minulle apuohjaajana, kun järjestämme yhdessä JYPS:n kanssa pyöräretkiä erityisesti lapsiperheille Jyväskylän alueella”, Salla kertoo.
Salla ja Juho ovat olleet yhdessä jo kymmenen vuotta. He tutustuivat toisiinsa opiskellessaan Jyväskylässä kokeiksi. Opintojen jälkeen työt veivät hetkeksi Helsinkiin, mutta lasten myötä koitti aika muuttaa takaisin Jyväskylään. Nelivuotias Salme ja kohta kaksi vuotta täyttävä Milja ovat yhtä aktiivisia kuin vanhempansakin. Kun Jyväskylään avattiin parkouria ja lapsille sirkusta opettava keskus, oli selvää että Juhon aiempien harrastusten kiipeilyn ja telinevoimistelun rinnalle tuli harrastus, joissa kaikki pääsevät mukaan kapuamaan ja keikkumaan.
Tavallinen päivä Pehkosilla käynnistyy pyöräreissuilla. Juho suunnistaa perheen rivitaloasunnolta töihin Jyväskylän keskustaan ja laatikkopyörän nokka kääntyy kohti pientaloalueen leikkipuistoja. Salla on ollut viime ajat lasten kanssa kotona, mutta syksyllä hän aloitti sairaanhoitajaopinnot. Myös Juho pystyy osin viettämään arkipäiviä lasten seurassa, hänellä on vuorotyö ravintolakokkina.
”Kaikki ravintolan ruuat tehdään raaka-aineista alusta asti paikan päällä. Se on haastavaa mutta hauskaakin hommaa”, Juho kuvaa.
Missä roolissa ruoka sitten on kahden kokin kotona?
”Me molemmat laitamme ruokaa kotona. Ateriat tehdään lasten ehdoilla, esimerkiksi vihreistä kelpuutetaan tällä hetkellä pääasiassa kurkku”, Juho kertoo.
”Valmistamme ruoan useimmiten itse alusta asti, ja silloin kotimaisuus on meille avainasemassa. Hedelmissä valitsemme niitä, jotka eivät tule aivan maailman toiselta puolelta. Lisäksi luomu on tärkeää. Lihasta haluaisimme päästä eroon, mutta usein nousee aika ja mielikuvitus vastaan. Liharuoat ovat helppoja lapsille ja kiireen keskellä on vaikea löytää keinot ja reseptit joilla liha korvataan”, Salla jatkaa.
Tulevaisuuden kotitalous -hankkeeseen Pehkoset lähtevät innolla. Erityisesti ruokarutiinien uudistaminen kiinnostaa paljon. Pehkoset lupaavat, että isotkin muutokset otetaan pysyvästi käyttöön vaikka perheen arki kiireistä onkin ja muitakin muutoksia on pian edessä. Pehkosten perheelle on nimittäin pian luvassa kolmas lapsi.
”Hankittiin jo laatikkopyörään teline, johon saa vauvan turvakaukalon kiinni!” Salla nauraa.
Ruualla on suuret vaikutukset ympäristöön, koska kulutamme ruokaa yllättävän paljon ja ruuan tuotanto on resurssiraskasta. Ihmisruumis on energiasyöppö, eikä itseasiassa edes erityisen energiatehokas. Elintarvikkeita ihminen kuluttaa melkein tonnin kiloissa vuodessa. Ruokamäärän tuotantoon kuluu pelkästään fossiilisia polttoaineita kymmenen kaloria per yksi pöytään asti saatu kalori ja heitetäänpä ruokaa roskiinkin tämän lisäksi vuosittain kymmeniä kiloa henkeä kohti. Kun tässä yhtälössä otetaan vielä huomioon, että lihalla ja maitotuotteilla on 45 kertainen ilmastovaikutus vaikka perunaan nähden, on ruualla todellakin väliä.
Pehkosten materiaalijalanjälki
Voit seurata Pehkosten matkaa Tulevaisuuden Kotitaloudeksi Sallan facebook-sivulla: www.facebook.com/salla.saaranen
Hanketta voi seurata Sitran verkkosivuilla: https://staging.sitra.fi/hankkeet/tulevaisuuden-kotitalous, tykkäämällä Facebookissa sivusta Resurssiviisaus ja muualla sosiaalisessa mediassa hashtageilla #resurssiviisaus ja #tulevaisuudenkotitalous
Suosittelemme