Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Kriisin pysäyttäminen vaatii rohkeita, ihmislähtöisiä teknologiavalintoja

Kriisin aikana seurantaan valjastettavat teknologiavalinnat vaikuttavat kauaskantoisesti ihmisoikeuksiin ja demokratiaan. Seuranta on tehtävä läpinäkyvästi ja yksilön suostumuksella. IHAN-projektissa edistetään digitaalisia ratkaisuja, jotka vahvistavat luottamusta.

Kirjoittaja

Mira Nupponen

Julkaistu

Poikkeusoloissa uudistukset viedään läpi vuosien sijaan jopa tunneissa. Nyt on tärkeä olla hereillä ja muistaa, että nyt tehtävillä valinnoilla on vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen. Kriisi vaikuttaa talouden lisäksi myös politiikkaan ja kulttuuriin. Miltä haluamme kriisin jälkeisen ajan näyttävän? Mitä, jos kriisin aikaisesta ihmisten digitaalisesta seurannasta tuleekin nk. uusi normaali?

”Jos ihmisten pitää valita yksityisyyden ja terveyden välillä, he yleensä valitsevat terveyden”, kirjoittaa Yuval Noah Harari 19. maaliskuuta Financial Times -lehden verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa. Demokratiassa molempien on toteuduttava.

Jaana Sinipuro, Sitran IHAN – Reilu datatalous -projektin johtaja, peilaa Lapin Ammattikorkeakoulun verkkolehteen kirjoittamassaan kolumnissaan kriisin pitkäjänteisiä digitaalisia vaikutuksia eurooppalaiseen arvopohjaan ja ihmislähtöisemmän datatalouden tavoitteisiin. Meillä on mahdollisuus valita digitaalinen tulevaisuutemme jo nyt.

Kiinnostuitko? Lue lisää Jaana Sinipuron LUMEN-verkkolehdessä 15.4 julkaistusta kolumnista.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu