Podcast
Arvioitu lukuaika 3 min

Kuka käyttää dataani?

Tällä hetkellä "datatalous" tarkoittaa pitkälti monopolistista ja läpinäkymätöntä data-alustojen järjestelmää, joka kerää meistä niin paljon dataa kuin mahdollista - suurelta osin tietämättämme. Voisiko datatalous olla tulevaisuudessa reilumpi?

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Play

Tulevaisuuspodcastin 19. jaksossa etsitään vastausta kysymykseen ”kuka käyttää dataani — ja mitä voimme vaikuttaa asiaan?” Jakso on englanninkielinen.

Yksi maailmaa muovaavista megatrendeistä on se, että teknologia sulautuu arkeemme uusilla tavoilla, joita olisi vielä muutama vuosi sitten ollut vaikea edes kuvitella.

Samaan aikaan ympärillämme on yhä enemmän laitteita, jotka keräävät meistä dataa sekä silloin, kun olemme verkossa sekä myös silloin, kun olemme offline. Iso osa datasta kerätään meidän tietämättämme, kuten Sitran vastikään julkaiseman Digijälki-selvityksen tulokset kertovat.

Selvityksen mukaan meistä kerättävällä datalla käydään joka sekunti kauppaa satojen toimijoiden voimin. Toimijoiden verkosto on niin monimutkainen, että datan kulkua eri palveluiden välillä on käytännössä mahdotonta hahmottaa.

“Monesta eri lähteestä tulevasta datasta saa enemmän irti”

Jaksossa vieraana on johtava asiantuntija Tiina Härkönen Sitrasta. Hänen kanssaan puhumme Digijälki-selvityksen tuloksista sekä reilumman datatalouden edellytyksistä, joita rakennetaan parhaillaan Sitran Reilun datatalouden projektissa.

Toinen vieras on nykyisin Sveitsissä asuva belgialainen matemaatikko Paul-Olivier Dehaye, joka on data-asiantuntija, data-aktivisti ja joka tunnetaan mm. perehtyneisyydestään Cambridge Analytica -yhtiöön, joka oli keskeinen toimija Facebookin tietovuoto-skandaalissa ja dataan perustuvassa vaalivaikuttamisessa eri maissa ympäri maailmaa.

Paul-Olivier on myös perustanut järjestön nimeltä PersonaldataIO. Hän kertoo suhtautuvansa datatalouden tulevaisuuteen ennemmin myönteisesti kuin pessimistisesti.

”Aiheesta puhutaan koko ajan enemmän, ja myös yhä useammat vaikutusvaltaiset ihmiset pitävät sitä tärkeänä. Itse olen myös vakuuttunut, että nykyistä yksilölähtöisempi datatalous tuottaisi monella tapaa enemmän arvoa kuin nykyinen malli. Monesta erilaisesta lähteestä ja käytöstä tulevasta datasta saa niin paljon enemmän irti kuin nykytilanteessa”, Dehaye sanoo podcastissa.

Aiheeseen liittyen voit myös tehdä vastikään julkistetun Digiprofiilitestin Sitran sivuilla, ja saada vinkkejä vastuulliseen verkkokäyttäytymiseen.


Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Voit kuunnella jakson painamalla tämän jutun yläpuolella olevaa play-nappia. Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu