Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Factbox::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
artikkelit
Arvioitu lukuaika 25 min

Kuntakentältä kymmeniä ideoita kansanvallan päivittämiseksi

Katso tästä, millaisia ideoita Demokratiakokeilut 2020 -hankkeen hakuun lähetettiin, ja ota yhteyttä, jos näet yhteistyön mahdollisuuksia!

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Kansanvallan peruskorjaus -projektin avaama ideahaku Demokratiakokeilut 2020 -hankkeeseen sulkeutui elokuun lopussa.

Hankkeella tavoitellaan demokratiaa vahvista­via innovatiivisia yhteishankkeita, joilla edistetään demokraattista osallisuutta, osallistumista ja vuoropuhelua.

Löydät hakemusten ideat samaan kootusti tämän jutun alta. Ideat on kategorisoitu ryhmiin, joskin moni niistä sopii useampaankin kategoriaan. Kategorioita ovat esimerkiksi digikehittäminen, kansalaisraati, demokratiakasvatus ja osallistuva budjetointi.

”Nyt on hyvä hetki tutustua toisten kuntien hakemuksiin ja vielä ehtii hakea vaikutteita myös maailmalta. Samoja osallisuuden ja kansanvallan haasteita pohditaan parhaillaan joka puolella maailmaa. Sitrassa uskomme, että yhteistyössä on voimaa. Keskustelu saman tyyppisiä ideoita miettineiden kuntien kesken antaa varmasti uusia ajatuksia ja käytännön vinkkejä omaan ideaan”, asiantuntija Elina Eerola Sitrasta sanoo.

Vaikuttavat kokeilut tehdään yhdessä

Eerolan mukaan inspiraatiota ideoiden jatkokehittämiseen kannattaa hakea esimerkiksi vastikään julkaistusta Puolue- ja järjestötoiminnan malleja maailmalta -muistiosta tai vaikkapa Participedia-sivustolta, joka kokoaa case-esimerkkejä osallistamisesta eri puolilta maailmaa.

”Syventyminen näihin saattaa tuoda itselle oivalluksia ja sovellettavia mahdollisuuksia oman kunnan ideaan ja arjen työhön. Samalla voi pohtia, olisiko kannattavaa tehdä yhteinen hakemus. Halutessaan hakijakunnat voivat jättää hakemuksensa myös yhdessä. Yksittäisen kunnan hakemuksia ja yhteishakemuksia arvioidaan kuitenkin samoin kriteerein”, Eerola sanoo.

Kunkin hakijan yhteyshenkilöiden yhteystiedot löydät oheisesta koosteesta.

Kokeilujen avulla pyritään vahvistamaan erityisesti niiden väestöryhmien osallistumista ja osallisuutta, jotka ovat syrjäytyneet tai vaarassa syrjäytyä demokraattisesta osallistumisesta.

Ideoiden kehittämistä jatketaan 3. lokakuuta pidettävässä yhteiskehittämistyöpajassa, jonne kaikkien hakijakuntien edustajat ovat saaneet kutsun. Tavoitteena yhteiskehittämisessä on löytää yhteistyömahdollisuuksia ja kumppanuuksia samantyyppisten ideoiden ja hakijoiden  välille. Yhteiskehittämisellä etsitään myös keinoja edelleen kehittää kokeiluideoita.

Sitran tavoitteena on levittää demokratiakokeilusta saatuja tuloksia, tietoja ja kokemuksia mahdollisimman laajasti yhteiskunnassa hyödynnettäväksi.

Lista hakuun osallistuneista ideoista tulee vielä täydentymään jahka saamme kaikilta hakijoilta tiivistykset hakemuksistaan.

 

 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu