artikkelit
Arvioitu lukuaika 4 min

Muutoskyky luo uskoa tulevaisuuteen mullistusten keskellä

Suurten muutosten keskellä välitön reaktiomme voi olla epäusko tai joditablettien hamstraaminen. Pidempikestoista helpotusta saa kuitenkin muutostaitojen opettelusta.

Kirjoittaja

Ella Rouhe

Julkaistu

Selviytymiskeinoja muutosten keskellä

Helmikuun lopussa uutiskuvasto ja sosiaalisen median syötteet muuttuivat yhdessä yössä. Kaksi vuotta uutisia dominoinut korona oli yhtäkkiä poissa. Jokainen uutislähetys ja somekanava oli täynnä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. IPCC:n hälyttävä uusi raportti ilmastokriisin vaikutuksista sai illan uutislähetyksissä loppukevennyksen paikan.

Ihmiset kuitenkin reagoivat eri tavoin. Toiset takertuvat kaikin voimin vanhoihin tapoihin ja hakevat lohtua menneestä, yksinkertaisemman ja paremman ajan fantasiasta. Osa yrittää elää omassa kuvitteellisessa todellisuudessaan, jossa kaikki on salaliitoissa rakennettua valhetta. Mutta muutoksen kieltäminen ei auta muutoksesta selviämisessä.

Sen sijaan siinä auttaa muutoskyky.

Muutoskykyä voi opetella

Epätoivottavat muutokset voivat tuntua meistä käsittämättömiltä, jopa ylivoimaisilta ymmärtää. Silti muutoksiin voi ja kannattaa varautua. Joditabletteja ja vessapaperia pitkäaikaisempia rakennusvälineitä, ehkä vähän lohtuakin, voi löytää kehittämällä muutoskykyä.

Yksittäisen kyvyn sijaan muutoskyky on oikeastaan joukko erilaisia taitoja ja ominaisuuksia, jotka auttavat varautumaan ja reagoimaan muutoksiin sekä ennakoimaan niitä ja vaikuttamaan niihin. Kuulostaa vaativalta, mutta muutoskykyäkään ei tarvitse osata valmiiksi. Sitä voi opetella ja kehittää eri tavoin muutosten myllerryksessä.

Voit tutustua muutoskykyyn ja siihen liittyviin erilaisiin näkökulmiin Sitran kaikille avoimen ja maksuttoman Näkymiä muutoskykyyn -digikoulutuksen kautta. Digikoulutuksen voi käydä läpi juuri niin hitaasti ja hartaasti tai nopeasti silmäillen kuin itse haluaa. Sen voi kahlata kerralla tai sitä voi tehdä pätkissä ja aina itselle sopivalla hetkellä asiaan palaten.

Jokainen meistä voi olla muutoksentekijä

Media rakastaa sankaritarinoita, ja esimerkiksi kuvat ja videot Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä johtajana ovat inspiroivia. Mielestäni upeampaa on kuitenkin se, että useimmat “sankarit” ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tunnistaneet epäkohdan ja tarttuneet toimeen.

Oma lempiosioni digikoulutuksesta onkin viimeinen, Tarinoita muutoksesta. Teorian jälkeen on inspiroivaa lukea ja kuulla aidoista esimerkeistä. Vaikuttavista muutoksista, joita samastuttavat ihmiset ovat saaneet aikaan.

Itselleni innoittavin haastateltava oli Sanni Virtanen, vantaalaisen Ruusuvuoren koulun opettaja. Korsossa sijaitsevasta koulusta on tullut ilmastokasvatuksen edelläkävijä, joka kasvattaa nuorista aktiivisia toimijoita. Sanni halusi korostaa, ettei hän ole mikään sankari, vaan kaikki tämä on ollut mahdollista vain ison joukon tuella. Toisaalta se onkin kenties kaikkein kutkuttavin oivallus: ei tarvitse olla supersankari, vaan ihan tavalliset tyypit voivat edistää muutosta, ja muutoksen teemme me kaikki yhdessä.

J. Karjalaisen rakastetussa biisissä lauletaan siitä, että olemme sankareita kaikki. Toivoisin digikoulutuksen inspiroivan samaan. Yksi ihminen tai pieni porukka voi saada muutoksen liikkeelle. Jos se eilen oli Sanni Virtanen ja Ruusuvuoren koulun porukka, huomenna se voisi olla naapurin Matti, minä tai sinä tai me kolme yhdessä?

Keskustelu syventää oppeja muutoskyvystä

Digikoulutusta suunnitellessamme keräsimme kyselyllä ymmärrystä oppijoiden toiveista ja ajatuksista. Vastauksissa toistuivat usein vuorovaikutteisuus, keskustelu ja vertaistuki. Erityisesti muutosten keskellä onkin tärkeää päästä jakamaan omia ajatuksia, kokemuksia ja tunteita muiden kanssa. Lisäksi keskustelu tukee uuden oppimista.

Tätä tukemaan suunnittelimme Muutoskykyliven, eli verkkotilaisuuden, jossa syvennetään oppimista yhdessä keskustellen. Muutoskykylive pidetään Teamsissä pe 6.5. klo 9–10.30, ja siihen pääsee ilmoittautumaan mukaan digikoulutuksen suoritettuaan. Tilaisuudessa ovat asiantuntijavieraina valtiotieteiden tohtori Mikko Wennberg sekä HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander, mutta pääpaino on yhteisessä keskustelussa ja yhteisöllisessä oppimisessa.

Mikään ei myöskään estä suorittamasta digikoulutusta yhdessä kollegan tai vaikka kaveriporukan kanssa. Koulutuksen ympärille voi itse ideoida vaikkapa lukupiirin tai ihan vain jutella työkaverin kanssa teemoista iltapäiväkahvin äärellä ja purkaa maailmantuskaa yhdessä.

Keskustelun myötä voi saada uusia oivalluksia ja näkökulmia muutoskykyyn. Mikäs sen parempi syy juoda kuppi kahvia – ja koulutuksen suorittamisen kunniaksi suosittelisin myös pullaa kahvin kaveriksi!

Tulevaisuustaitoja-sarja on Sitran vastaus muuttuvaan maailmantilanteeseen. Siinä kerrotaan ajankohtaisia ja tähän hetkeen liittyviä esimerkkejä toiveikkaasta tulevaisuudesta. Tavoitteena on, että mahdollisimman monella suomalaisella olisi entistä enemmän tietoa ja työkaluja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu