archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalainen muotoilu laajenee tuotteiden kehityksestä palveluihin

Muotoiluvetoinen ja ihmisläheinen innovaatiotoiminta saattavat tulevaisuudessa elättää aikaisempaa suuremman joukon suomalaisia. Sitra on kehittänyt suomalaista muotoilua erilaisilla hankkeilla ja tapahtumilla lähes koko rahaston yli 40-vuotisen historian ajan.

Julkaistu

Muotoiluvetoinen ja ihmisläheinen innovaatiotoiminta saattavat tulevaisuudessa elättää aikaisempaa suuremman joukon suomalaisia. Sitra on kehittänyt suomalaista muotoilua erilaisilla hankkeilla ja tapahtumilla lähes koko rahaston yli 40-vuotisen historian ajan.

”Finnish Design” on maailmalla käsite. Suomalaisten oma usko brändiin on ehkä hiipunut, mutta parhaillaan Kiinassa työskentelevä professori Yrjö Sotamaa vakuuttaa suomalaisen muotoilun maineen olevan maailmalla erinomainen.

– Finnish Design on edelleen vahva brändi ja osaamistamme arvostetaan maailmalla paljon enemmän kuin mitä me itse sitä arvostamme. Suomi on designin suurvalta ja edellytykset asemamme säilymiseen ovat myös hyvät. Kiitos siitä kuuluu muun muassa Aalto-yliopiston synnylle ja Sitran vuosikymmeniä kestäneelle muotoiluhankkeiden tukemiselle. Suomi on designin ehdoton hot-spot, sanoo Sotamaa.
Pari vuosikymmentä Taideteollista korkeakoulua johtanut Sotamaa viettää nykyisin neljä kuukautta vuodestaan Kiinassa. Hän esitelmöi Kiinan huippuyliopistoissa muun muassa suomalaisesta muotoilusta, Aalto-yliopistosta ja suomalaisesta innovaatiojärjestelmästä.

World Design Capital 2012 -hankkeessa Suomi on vahvoilla

Suomalainen muotoilu tarvitsee Sotamaan mukaan Sitran tapaista organisaatiota, jolla on arvovaltaa, hyvät verkostot ja korkean tason asiantuntemusta. Muotoiluhankkeiden tulokset myös näkyvät kaikkien suomalaisten elämässä sekä parempina tuotteina että palveluina. Palvelujen muotoilu aikaisempaa käyttäjäystävällisemmiksi on muun muassa eräs kuntapalvelujen nykytrendi.

– World Design Capital 2012 -hanke on seuraava valtava ja kansainvälinen muotoilualan kiihdyttäjä. Uskon itse vahvasti Helsingin voittoon tässä kisassa. Kaikkien suomalaisten muotoilijoiden ja tukiorganisaatioiden pitäisi yhdistää voimansa ja panostaa hankkeeseen yhteistyössä. WDC-hankkeen vaikutukset tuntuvat muotoilumaailmassa sekä ennen että jälkeen vuotta 2012. Suomalaisten vahvuutena voisi tässä hankkeessa olla kaikkialle ihmiselämään sulautuneen ”Embedded Design”-ajattelun levittäminen, arvelee Sotamaa.

Muotoiluseminaareja vuodesta 1968 lähtien

Sotamaa on ollut mukana Sitran muotoiluhankkeissa aivan niiden alusta alkaen. Vuonna 1968 järjestetty kansainvälinen ”Industry, Environment, Design”-seminaari oli järjestyksessään Sitran historian viides projekti, joka tunnetaan myös legendaarisena ”Suomenlinnan seminaarina”.

– Seminaarin tähtipuhujia olivat muun muassa amerikkalainen muotoiluguru Bucminster Fuller ja erityisesti ihmisläheisestä ja vastuullisesta muotoilusta tunnettu Viktor Papanek. Suomenlinnassa lanseerattiin myös suomen kieleen silloin uusi ja nyt hyvin paljon käytetty innovaatio-sana, muistelee Sotamaa.

Helsinki Design Lab tuo uutta eloa suomalaiseen muotoiluun

Kesällä 2008 järjestetyn Helsinki Design Lab -tapahtumankin taustalla oli vuoden 1968 Suomenlinnan seminaari. Tavoitteet olivat samansuuntaisia kuin silloin ja tuloksiakin on jo näkyvissä.

– Helsinki Design Lab -tapahtumasarjan tavoitteena oli luoda Suomeen kansainvälisesti kiinnostava designtapahtuma, kehittää ja laajentaa suomalaista muotoiluajattelua sekä verkostoitua kansainvälisesti muiden huippututkijoiden kanssa. Tavoitteet on saavutettu melko hyvin ja suomalainen muotoiluelämä on saanut uutta puhtia, kertoo Sotamaa. Seuraava Helsinki Design Lab -tapahtuma järjestetään vuonna 2010. Helsinki Design Lab -tapahtumien järjestäjiä ovat Sitran ohella olleet Tapio Wirkkala Rut Bryk TWRB -säätiö, Taideteollinen korkeakoulu ja Aalto-yliopisto sekä suuri joukko suomalaisia ja kansainvälisiä designalan huippuosaajia.

Muotoilu on eräs Aalto-yliopiston kivijaloista

Aalto-yliopiston taustalla paljon töitä tehnyt Sotamaa uskoo muotoiluopetuksen laajenevan Suomessa tulevaisuudessa. Palvelumuotoilu (Service Design), strateginen muotoilu ja kansainvälinen tuotekehitys ovat tulevaisuuden muotoiluopetuksessa entistä vahvemmin esillä.
 
– Muotoilun tutkimus sai hiljattain julkistetussa Suomen Akatemian ja Aalto-yliopiston teettämässä kansainvälisessä arvioinnissa erinomaiset arvosanat. Muotoilun tutkimus on eräs Aalto-yliopiston parhaista tutkimusaloista ja siitä tulee ilman muuta yksi Aallon tärkeistä painopistealueista, uskoo Sotamaa.

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu