Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

”Terveys ei synny vain sotessa, vaan myös ihmisen itse määrittämänä”

Kuopiossa on puolentoista vuoden ajan luotu terveydenhuollon kokeilukulttuuria, jonka keskiössä on paremmin voiva asiakas.

Kirjoittaja

Mirkka Helkkula

Avustava asiantuntija, Avainalueratkaisut

Julkaistu

Kuopiossa päättynyt HYKE-projekti, Hyvinvointitietojen yhteiskäytön edistäminen, on jalkauttanut ennaltaehkäisevää terveydenhuollon toimintamallia Itä-Suomeen. Kuopiolaiset ovat saaneet tutustua omahoitoon muun muassa liikkuvan hyvinvointiaseman ja henkilökohtaisen Terve Kuopio – terveystilin avulla.

Kuopiossa on jo puolentoista vuoden ajan luotu uutta terveydenhuollon kokeilukulttuuria, jonka keskiössä on paremmin voiva asiakas ja omahoito.

Kokeilujen avulla on pyritty muuttamaan asenneilmapiiriä ja etsitty ruohonjuuritason ratkaisuja terveydenhuollon säästöpaineisiin. Uusia palveluita ovat olleet muun muassa yli 500 asiakkaalle tehty moniammatillinen lääkehoidon arviointi sekä kaikkien kuopiolaisten saatavilla oleva oma terveystili.

Projektipäällikkö Katriina Kankkusen mukaan on ollut tärkeää lisätä ammattilaisten uskoa siihen, että terveydenhuollossa voidaan tehdä asioita uudella tavalla.

”Tällä hetkellä resurssit ovat niin vähissä, että työntekijöitä on vaikea motivoida mukaan muutokseen. He kokevat, että kokeiluihin käytetty aika on muualta pois. Siksi tarvitaan onnistumisen kokemuksia”, Kankkunen sanoo.

Sitran rahoittamilla hankkeilla on pyritty edistämään omahoitoa, eli ihmisten kykyä ja mahdollisuuksia parantaa omaa hyvinvointiaan niin, että he itse voivat mitata ja seurata terveyttään esimerkiksi terveysteknologian avulla ja hyödyntää tätä tietoa myös vastaanotolla.

Hyvinvoinnin edistäminen voi olla hauskaa

Omahoidon vahvistaminen edellyttää suurta toimintatapojen ja asenteiden muutosta. Siksi Kuopiossa on ollut ensisijaisena tavoitteena luoda itsestään ja läheisistä huolehtimisen kulttuuria ja siinä sivussa ottaa käyttöön uusia ja tehokkaampia terveyspalveluita.

”Ihmisissä on synnytettävä halu opetella uutta. Ilman innostuneita asiakkaita ja henkilökuntaa hienotkin teknologiset ja sähköiset palvelut jäävät käyttämättä”, Kankkunen uskoo.

Kuopiossa ihmisiä on innostettu omahoitoon oman, Taltioni-tiliin pohjautuvan, terveystilin lisäksi muun muassa hyödyntämällä pelillisyyttä, kuten erilaisia digitaalisia terveyspelejä. Niitä on tarjottu ihmisten käyttöön esimerkiksi kouluissa, neuvoloissa sekä matalankynnyksen palvelupisteissä.

”Terveyspelit ovat innostaneet ihmisiä ikään katsomatta havaitsemaan, että hyvinvoinnin edistäminen voi olla myös hauskaa”, kertoo teknologian ja liiketoiminnan ennakoinnin asiantuntija Arto Holopainen Kuopio Innovation Oy:stä.

Terveyspelien ensikokemusten innoittamana Kuopiossa on käynnistetty Sitran tuella myös kansallinen Games for Health Finland Challenge – kilpailu.

Paluu perusasioihin

Jotta terveydenhuoltoa voidaan perin pohjin uudistaa, on projektipäällikkö Kankkusen mukaan tarpeen määritellä uudelleen terveydenhuollon peruskäsitteitä.

”Pitkin tätä hanketta on tullut pohdittua perustavanlaatuisia kysymyksiä, kuten, että mitä on ihmisen hyvinvointi. Se ei koostu pelkästään lääkärillä käynnistä, vaan esimerkiksi ihmisen asuinympäristöstä ja arjen valinnoista sekä ennen kaikkea omista hyvinvoinnin kokemuksista”, Kankkunen listaa.

Pohdinnat ovat olleet tärkeitä esimerkiksi hyvinvointitorin ja -aseman kehittämisessä. Sekä liikkuva hyvinvointiasema että hyvinvointitori ovat moniammatillisia matalan kynnyksen palvelupisteitä, joissa kaupunkilaiset voivat jutella ruokavaliostaan, mitata terveysarvojaan ja pyytää konsultointia omalle terveystililleen.

”Hyvinvointiasemalle- ja torille ei mennä sairautta etsimään, vaan rakentamaan omaa hyvinvointia”, Kankkunen tiivistää ja muistuttaa, että terveys ei synny vain sotessa, vaan ihmisen itse määrittämänä.

Kankkusen mukaan terveyttä ei ylipäätään pitäisi nähdä enää samalla tavalla kuin 1970-luvulla, jolloin ajateltiin, että terveys on täydellinen, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila.

”Myös pitkäaikaissairaat voivat kokea olevansa hyvinvoivia ja jopa terveitä, kunhan heille tarjotaan oikea lääkitys, yksilöllinen terapia ja tukea omahoitoon”, Kankkunen uskoo.

Lisätietoja:

Katriina Kankkunen, projektipäällikkö, katriina.kankkunen(at)kuopio.fi, puh. 044 718 6850

Arto Holopainen, Kuopio Innovation, teknologian ja liiketoiminnan ennakoinnin asiantuntija, arto.holopainen(at)kuopioinnovation.fi, puh. 045 139 3996

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu