Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Toimittaja testasi: Kännykkä laverteli melkein kaiken mainostajille kahdessa viikossa

Toimittaja osallistui testihenkilönä Sitran digijälkiselvitykseen ja sai faktaa siitä, kenen käsiin hänen tietonsa netissä päätyvät. Toimijoita löytyi yli 130. Lue lisää Ylen artikkelista.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

”Räpläsin lauantai-iltana kotisohvalla kännykkääni. Tiedot minusta lähtivät välittömästi lähes sadalle yritykselle”, kertoo toimittaja Virpi Hukkanen Ylen jutussa.

Kaikkiaan 32 eri palvelua rekisteröi hänen vierailunsa Tori.fi-sivustolla ja peräti 56 yritystä tai palvelua sai tiedon hänen liikkeistään yhdysvaltalaislehti NewYorker.comin sivuilla. Klikkausten perusteella palvelut rekisteröivät elämäntilanteen, ystävät, harrastukset ja olinpaikan.

Tavalliselle netin käyttäjälle jää epäselväksi, mitä tietoja kerätään, mihin niitä käytetään ja kuka niillä tekee bisnestä.

Ylen juttu kertoo siitä, miten meistä kerätään dataa ja kuka sillä tekee rahaa.
Katso lyhyt video ja lue artikkeli Ylen sivuilta.

Toimittaja osallistui Sitran teettämään Digijälkiselvitykseen yhtenä kuudesta testihenkilöstä. Hänen matkapuhelimeensa asennettiin sen tapahtumia tallentava ohjelmisto, joka taltioi klikatut nettipalvelut ja niistä muualle lähtevän datavirran. Selvitys on osa Sitran reiluun datatalouteen Reilu datatalous Se talouden osa-alue, joka keskittyy luomaan palveluja ja dataan perustuvia tuotteita eettisesti. Reiluus tarkoittaa sitä, että yksilöiden oikeuksia suojellaan ja kaikkien sidosryhmien tarpeet otetaan huomioon datataloudessa. Avaa termisivu Reilu datatalous liittyvää IHAN-hanketta.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu