Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Accordion::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70

Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Kysymyksiä ja vastauksia
Arvioitu lukuaika 19 min

Usein kysyttyjä kysymyksiä Tulevaisuusvalta-ohjelmasta

Tulevaisuusvalta-ohjelman haku on avoinna 16.2. - 31.3.2024. Löydät tästä artikkelista kysymyksiä ja vastauksia ohjelman hakuun ja käytännön toteutukseen liittyen.

Julkaistu

Päivitetty 7.3. Lisätty kysymykset ja vastaukset 5.3. pidetystä hakuklinikasta sekä sähköpostitse tulleita kysymyksiä.

Julkaisemme tällä sivulla kootusti ohjelmaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiä on voinut esittää sähköpostitse, Tulevaisuusajattelusta tulevaisuusvaltaan -webinaareissa sekä Tulevaisuusvalta-ohjelman hakuklinikalla. Kysymyksiä tuli paljon ja niihin on vastattu alla.

Onko mahdollista koota englannin tai ruotsin kielellä toimiva tiimi?   

Tulevaisuusvalta-ohjelman yhteiskehittäminen toteutetaan suomeksi, jotta osallistuminen olisi mahdollista mahdollisimman monille erilaisille ryhmille. Suurimmalle osalle Suomessa asuvista suomi on ensisijainen työkieli.

Emme edellytä ohjelmaan osallistuvan tiimin jäseniltä (2-3 henkilöä) täydellistä suomen kieltä, mutta on hyödyllistä, että pystyy seuraamaan asioita suomeksi.

Kokeilun toteuttamiseen voi hakijaorganisaatiossa osallistua isompi joukko ja toteuttaja voi toimia omassa hankkeessaan millä kielellä haluaa.

Hakemus täytetään suomeksi.

Voiko hakea tai osallistua kumppanuusohjelmaan, vaikka ei ole taustaorganisaatiota (esimerkiksi olette ryhmä nuoria, jotka haluavat osallistua)?  

Voimme myöntää rahoitusta oikeushenkilöille, eli organisaatioille kuten yhtiöille, rekisteröidyille yhdistyksille, säätiöille tai kunnille. Jos tiimi ei tarvitse kokeilulle rahoitusta, mutta haluaa mukaan yhteiskehittämisprosessiin ja Sitran sparrauksen äärelle, voi mukaan hakea myös ilman taustaorganisaatiota. 

Mihin haettavaa rahoitusta voi käyttää? Voiko siitä esimerkiksi maksaa palkkaa?  

Rahoitusta käytetään kokeilun toteuttamiseen eli sillä voi myös maksaa palkkaa. Rahoituksen ehdoista voi lukea lisää sopimusluonnoksesta (pdf) ja sen seuranta- ja kululiitteestä (pdf).

Voiko Tulevaisuusvalta-ohjelmaan hakea mukaan, vaikka olisi jo mukana jossain toisessa Sitran hankkeessa?  

Kyllä. Se, että olette jo Sitran kumppaneita, ei estä hakemasta mukaan myös Tulevaisuusvalta-ohjelmaan.  

Voiko Tulevaisuusvalta-ohjelman kokeiluissa kehitettyjä ratkaisuja hyödyntää ohjelman aikana tai sen jälkeen kaupallisesti? 

Rahoitus voidaan myöntää taloudellista toimintaa harjoittavalle hakijalle De minimis -tukena, jolloin hakija voi vapaasti hyödyntää hankkeensa tuloksia kaupallisesti. Hankkeen tuloksista on sopimusluonnoksen (pdf) mukaisesti julkaistava Sitran kanssa erikseen sovittu osa avoimesti kaikkien vapaasti käytettäväksi.

Miksi webinaareihin osallistuminen on edellytys ohjelmaan hakemiselle?

Webinaarit toimivat orientaationa ohjelmaan osallistumiselle ja voivat tukea tiimejä omien kokeiluideoidensa kehittelyssä. Haluamme webinaareilla tarjota kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden perehtyä ohjelman teemoihin jo ennakkoon ja syventää ymmärrystä tulevaisuusvallasta. Ja kun kaikki ovat katsoneet webinaarit, päästään ohjelmassa liikkeelle samalta viivalta.

Mitä jos joku tiimimme jäsenistä ei pysty osallistumaan webinaareihin?

Jos joku tiimistänne ei pysty osallistumaan webinaareihin, hän voi katsoa jälkikäteen webinaarien tallenteet.

Mitä jos emme pysty toteuttamaan kokeilua loppuun? Pitääkö meidän palauttaa rahat Sitralle?

Rahoitus on palautettava hankeen toteutumattomalta osin. Esim. hankkeen hankkeen kokonaiskustannusarvio on ollut 15 000 euroa, ja siitä Sitran rahoitusosuus 66,7 % (10 000 euroa). Sitran rahoitusta on maksettu hankeen alkaessa 6 000 euroa. Hanke joudutaan keskeyttämään, kun hankkeelle on kertynyt toteutuneita kuluja yhteensä 7000 euroa. Sitran rahoituksen osuus on 66,7 % toteutuneista kuluista eli 4 669 euroa. Maksetusta rahoituksesta on palautettava 1 331 euroa.

Voimmeko osallistua ohjelmaan, vaikka tulevaisuusajattelu tai ennakointi ei ole meille tuttua?

Kyllä. Siksi järjestämme helmikuussa Tulevaisuusajattelusta tulevaisuusvaltaan -webinaarisarjan, jossa tiiminne saa tulevaisuusajattelun perusteet haltuun.

Voiko tiimi olla suurempi kuin hakuilmoituksessa mainittu 2-3 henkeä? 

Tulevaisuusvalta-ohjelman yhteiskehittämisprosessiin voi osallistua kustakin kokeiluhankkeesta 2-3 henkeä, jotka sitoutuvat osallistumaan kaikkiin työpajoihin. Kokeilun toteuttamiseen voi kuitenkin osallistua isompi joukko. 

Voiko ihan tavallinen yritys, esimerkiksi osakeyhtiö, hakea rahoitusta? Ja voiko hankkeessa kehitettyä kokeilua myöhemmin jatkokehittää ja hyödyntää osana yrityksen liiketoimintaa? 

Yritykset voivat hakea mukaan ohjelmaan, kunhan kokeilu vastaa rahoitukselle asetettuja valintakriteereitä. Kun rahoitus myönnetään De minimis -tukena, voi rahoituksen saaja vapaasti hyödyntää hankkeensa tuloksia liiketoiminnassaan. 

Onko Sitralla aukeamassa mitään muita hakuja lähiaikoina?

Keväällä aukeaa kaksi Sitra Lab -ohjelmaa:

1. Sitra Lab 6: Datalla parempia palveluita. Haku ohjelmaan on auki 1.2.-4.3.2024. Sitra Lab 6:n tavoitteena on kehittää innovatiivisia ihmislähtöisiä palveluja tai toimintamalleja, joissa hyödynnetään dataa uudenalaisella tavalla.  

2. Sitra Lab 7: Luonto osaksi arkea. Haku ohjelmaan on auki 13.2.-8.3.2024. Sitra Lab 7:n tavoitteena on tuoda paikallistason toimijoita yhteen kehittämään uusia ratkaisuja, joiden avulla luonto nivoutuu vahvemmin osaksi ihmisten arkea.

Tulevaisuusajattelusta tulevaisuusvaltaan -webinaareissa sekä hakuklinikalla nousseita kysymyksiä

näitä kysyttiin

Webinaari 6.2.2024

Voiko toiminimi olla hakijana? Sehän ei ole itsenäinen, yrittäjästä erillinen oikeushenkilö. 

Toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö, joten rahoitusta ei voida myöntää toiminimiyrittäjälle.   

Saako osallistujat webinaareissa esitetyn materiaalin omaan käyttöön? 

Webinaaritallenteet julkaistaan webinaarien verkkosivulla helmikuun aikana. Esitysmateriaaleja ei jaeta erikseen. 

Missäs se ilmoittautuminen hakuun nyt onkaan? 

Sähköinen hakulomake ja hakuohjeet löytyvät verkkosivulta Haku Tulevaisuusvalta-ohjelmaan. Haku ohjelmaan alkaa 16.2.2024 ja loppuu 31.3.2024 klo 16. 

Millaisia asioita painotatte valinnoissa? Mainitsette esimerkiksi sen, että kannustatte ennakoinnin ulkopuolisia tahoja mukaan. 

Hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota valintakriteereissä eriteltyihin asioihin. Lisäksi valinnassa huomioidaan, että tiimit muodostavat keskenään monipuolisen ja toisiaan täydentävän kokonaisuuden (mm. maantieteellinen jakautuminen sekä keinot, kohderyhmät ja näkökulmat). Ohjelmaan valitaan tiimejä, jotka sitoutuvat osallistumaan kaikkiin työpajoihin. Kannustamme kaikenlaisia toimijoita hakemaan mukaan ohjelmaan. Ennakointiosaaminen ei ole edellytys ohjelmaan osallistumiselle. 

Onko mitään estettä sille, jos ohjelmaan hakevan tiimin yksi jäsenistä asuu ulkomailla?

Ulkomailla asuvan jäsenen nimeäminen työpajoihin osallistuvaan hanketiimiin on mahdollista, mikäli se on hankkeen kannalta perusteltua. Työpajat toteutetaan suomeksi, ja korvaamme osallistujille vain Suomen sisäiset matkakulut. Tulevaisuusvalta-ohjelman tavoitteena on laajentaa tulevaisuusvaltaa käyttävien joukkoa Suomessa. 

Voiko kaksi yritystä tehdä yhteisen hakemuksen? 

Kaksi yritystä voi tehdä yhteisen hakemuksen ja muodostaa yhdessä ohjelmaan hakevan tiimin. Rahoitus kuitenkin myönnetään yhdelle yritykselle, joka toimii hankkeessa päähakijana.

Kuinka tärkeitä ovat marginaaliryhmien äänet, esim. vakavasti sairaiden lasten ja nuorten äänet tulevaisuusvaltahankkeessa? 

Tulevaisuusvallan laajentamisen kannalta voidaan tunnistaa monia tärkeitä ryhmiä. Hakijan omat perustelut kokeiluhankkeen kohderyhmistä ovat keskeisessä roolissa. 

Mikä on aikataulu, jos ohjelmaan hakee mukaan, eli koska saa tietää tuleeko valituksi mukaan ja minkä ajan sisällä hanke tulee toteuttaa ja raportoida? 

  • Haku Tulevaisuusvalta-ohjelmaan on auki 16.2.-31.3.2024  
  • Jatkoon valittujen hakijatiimien haastattelut Teamsissa viikoilla 16-17   
  • Ilmoitamme valinnoista ennen ensimmäistä yhteiskehittämistyöpajaa (11.6.) 
  • Tiimit toteuttavat kokeiluhankkeensa 30.6.2025 mennessä  
  • Tiimit palauttavat loppuraportin Sitraan viimeistään 30.9.2025 

Voiko hankkeeseen osallistuvan yrityksen sidosryhmät olla ulkomaisia, vai saako rahallista tukea käyttää vain kotimaisten sidosryhmien aktivoimiseen? 

Hankkeessa on mahdollista osallistaa myös ulkomaisia sidosryhmiä, kunhan hankkeen fokus on tulevaisuusvallan laajentamisessa Suomessa. 

Onko ohjelmaan soveltuvista hankkeista/kokonaisuuksista/toteutustavoista tulossa jotain esimerkkiä? Mitä koulutustilaisuus/workshop tms voi olla tai mitä sen pitäisi olla? 

Haluamme tutkia Tulevaisuusvalta-ohjelmassa sitä, miten eri tavoin tulevaisuusvaltaa voi laajentaa. Meillä ei ole ennakko-odotusta siitä, minkälaisilla keinoilla hakijat haluavat lähteä laajentamaan tulevaisuusvaltaa, emmekä halua rajoittaa hakijoiden mielikuvitusta ja ajattelua siitä, mitä kaikkea tulevaisuusvallan laajentaminen voi olla. Siksi emme jaa konkreettisia esimerkkejä ohjelmaan soveltuvista hankkeista.

näitä kysyttiin

Webinaari 13.2.2024

Koska ja mistä Tulevaisuusajattelusta tulevaisuusvaltaan -webinaarien tallenteet löytyvät?

Webinaaritallenteet julkaistaan webinaarien verkkosivulla helmikuun aikana. 

Onko pilottiin mahdollista yhdistää tutkimuksellista osiota, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi pilotissa syntyvää ajattelua tutkimuksellisin työkaluin?​ 

Kokeiluhankkeeseen voi yhdistää myös tutkimuksellista toimintaa. 

Olen töissä kahdessa eri organisaatiossa. Voinko olla tekemässä hakemuksia molempien organisaatioiden nimissä?​ 

Kyllä voit. Yksi organisaatio voi olla päähakijana vain yhdessä hankkeessa, mutta ihmisten osalta samanlaisia rajoituksia ei ole. 

Koska haku Tulevaisuusvalta-ohjelmaan alkaa, ja koska se päättyy?​ 

Haku alkaa perjantaina 16.2.2024 ja päättyy 31.3.2024 klo 16. 

Voiko ohjelmaa hyödyntää organisaation edustamaan asiantuntemukseen liittyvän tulevaisuusvallan kehittämiseen?​ 

Kyllä, mutta tietyin rajoituksin. Mikäli organisaatiosi edustaa tahoja, joiden ääni ei kuulu tulevaisuudesta käytävässä keskustelussa, voitte suunnitella hankkeen, joka tähtää näiden äänien  vahvistamiseen, ja organisaation tähän teemaan liittyvän asiantuntemuksen esiin tuomiseen.  

Mikäli organisaatiosi taas on sellainen, jolla on jo paljon tulevaisuusvaltaa, eli mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnassa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään toivottavana tai mahdollisena, kannustamme pohtimaan, miten voisitte laajentaa tulevaisuusvaltaa omassa toiminnassanne niille, joiden ääni ei tulevaisuudesta käytävissä keskusteluissa kuulu. 

Onko ohjelmaan hakiessa suunnitelman aikaperspektiivillä merkitystä? Eli onko ohjelmaan mahdollista päästä suunnitelmalla missä keskitytään lähitulevaisuuteen n. 5v vai pitäisikö katse olla pidemmälle?​ 

Aikaperspektiivillä ei sinänsä ole merkitystä, mutta tärkeää on, että hankkeessa keskitytään tulevaisuusvaltaan ja sen laajentamiseen. 

NÄITÄ KYSYTTIIN

Webinaari 15.2.2024

Voiko ohjelman toteuttaa hyvinkin paikallisesti? 

Kyllä, joskus voi olla perusteltua keskittyä hyvin paikalliseen toimintaan. 

Voiko ohjelman haussa olla tavoitteena ainoastaan oman organisaation sisäisen tulevaisuustyöskentelyn kehittäminen? 

Kyllä, jos tulevaisuustyöskentely liittyy tulevaisuusvallan laajentamiseen. Riippuu kuitenkin organisaatiosta, mitä tämä tarkoittaa käytännössä.  

Jos organisaatio on sellainen, jolla on valtaa vaikuttaa siihen mitä tulevaisuudessa pidetään toivottavana tai mahdollisena, voi esimerkiksi kehittää sitä, miten erilaisia ääniä voisi ottaa paremmin huomioon organisaation omassa tulevaisuustyössä. Jos toisaalta organisaatio edustaa niitä, joiden ääni ei yleensä kuulu tulevaisuuskeskusteluissa, voi olla perusteltua keskittyä organisaation omien tulevaisuuskyvykkyyksien vahvistamiseen.  

On kuitenkin tärkeää sitoa hankkeen toimintasuunnitelma tulevaisuusvaltaan ja kuvata, miten organisaation sisäisen tulevaisuustyöskentelyn kehittäminen laajentaa tulevaisuusvaltaa Suomessa. 

Mitä esimerkkejä voitte kertoa niiden toteutusten laajuudesta, joita haluaisitte saada mukaan Tulevaisuusvalta-ohjelmaan? Kesto, moniäänisyys ja osallistujien määrä tms? 

Tämä on hyvin tapauskohtaista ja kontekstisidonnaista, eli kokeilut voivat olla kestoltaan ja osallistujamäärältään hyvin vaihtelevia.  

Mitä löydöksille tapahtuu hankkeen jälkeen? Onko se kiinni yksittäisistä osallistujista vai mikä on Sitran rooli tässä? Viedäänkö jotain viestiä eteenpäin (perinteistä valtaa omaaville)? 

Sitra viestii kokeiluista ja niiden opeista omia kanaviaan pitkin. Ensisijaisesti kokeilut ovat kuitenkin osallistuvien tiimien omia aloitteita, ja tarkoituksena on, että tiimit hyödyntävät kokemuksiaan ja oppejaan ja viestivät niistä mahdollisimman laajasti. 

Voiko aihe ja kohderyhmä olla globaali, siis ei vain Suomessa? 

Ohjelman tavoitteena on tulevaisuusvallan laajentaminen Suomessa. On kuitenkin mahdollista, että hankkeessa tehdään kansainvälistä yhteistyötä, jos se on perusteltua tulevaisuusvallan laajentamiseksi Suomessa. 

näitä kysyttiin

Hakuklinikka 5.3.2024

Ovatko Helsingissä järjestettävät työpajat kokopäivän pajoja? Jos ei, niin onko tarkempia aikoja vielä tiedossa? 

Työpajat ovat koko päivän mittaisia tai lähes koko päivän mittaisia, joten niihin osallistumiseen kannattaa varata koko päivä. 

Voiko hakijana olla yritys ja voiko rahoitusta voi käyttää myös osin projektin palkkakuluihin? 

Hakijana voi olla yritys ja rahoitusta voi käyttää myös palkkakuluihin. Jos hakijana on taloudellinen toimija, esimerkiksi yritys, myönnetään rahoitus de minimis -tukena. Tästä lisätietoa Lisätietoja hausta -dokumentissa. 

Lasketaanko Sitran työpajoihin osallistumisten matkakulut budjettiin vai korvaako Sitra matkakulut? 

Sitra korvaa muualla kuin pääkaupunkiseudulla asuville työpajaosallistujille Suomen sisäiset kohtuulliset matka- ja majoituskulut kuittia vastaan. 

Kokeiluhankkeeseen ei tarvita omarahoitusosuutta, mutta tulisiko sellaista kuitenkin olla tai olisiko se hyvä? 

Omarahoitusta ei edellytetä, eikä se vaikuta hakemuksen arviointiin. Kannustamme kuitenkin sisällyttämään hankkeeseen myös omarahoitusta, mikäli se on mahdollista. 

Onko haitaksi, jos sama henkilö on kahdessa (tai useammassa) hakemuksessa mukana (jos ei hän ole päähakijana ainakaan molemmissa)? 

Yksi organisaatio voi olla päähakijana vain yhdessä hankkeessa, mutta ihmisten osalta samanlaisia rajoituksia ei ole, eli yksi ihminen voi olla mukana useammassa hankkeessa. 

Pitääkö koko tiimin olla katsonut webinaarit jo hakuvaiheessa? 

Kyllä. Tällöin kaikki mukaan valittavat tiimit ovat valmiiksi selvillä siitä, mistä tulevaisuusvallassa on kysymys. Webinaarien katsominen auttaa myös hakemuksen teossa. 

Voiko lähettää hakemuksen ja vahvistaa yhteistyökumppanit vasta myöhemmin? 

Riippuu yhteistyökumppanin roolista. Mikäli yhteistyökumppanilla on tärkeä rooli hankkeen toteuttamisessa, on hyvä, jos kumppani on sitoutunut hankkeeseen jo hakuvaiheessa. Jos taas yhteistyökumppanien rooli on vähäisempi, voi tahot vahvistaa myöhemminkin. Tiimin jäsenet tulee olla vahvistettuina ennen hakemuksen lähettämistä. 

Jos hakijalla on useampia ideoita, voiko Sitralta saada sparrausta parhaimman idean löytämiseksi?  

Sitra ei tasapuolisuuden nimissä voi sparrata yksittäisiä hakijoita. 

Onko tiimien kokoonpano max 3 vai onko se suositus? 

Tiimien koko on 2-3 henkilöä. 

Voiko projektin ajoittaa välille elokuu-kesäkuu? 

Kokeiluhankkeen voi ajoittaa mihin vain kesäkuun 11.6.2024 ja 30.6.2025 välille. 

Voiko yksi organisaatio hakea ohjelmaan mukaan useammalla erilaisella hankkeella?  

Yksi organisaatio voi toimia päähakijana vain yhdessä hankkeessa. Kumppanina voi osallistua kuitenkin useampaan hakemukseen. 

Onko koko tiimin osallistuttava Helsingin työpajoihin vai riittääkö, että joku/jotkut osallistuvat ja perehdyttävät muut? 

Koko nimetyn 2-3 henkilön tiimin on osallistuttava työpajoihin. Työpajat muodostavat etenevän yhteiskehittämisprosessin ja siksi kaikkien osallistuminen koko prosessin ajan on tärkeää. 

Voiko hankkeen rahoitusta käyttää moneen eri asiaan eli järjestää sekä koulutuksia, tapahtumia, työpajoja yms.  

Kyllä voi. 

Minkälainen on keskinäinen sopimus kumppaneiden kesken, esim. rahan siirrosta, jos tiimissä on useampi organisaatio? 

Yksi organisaatio toimii hakijana ja mahdollisena rahoituksen saajana. Sitran rahoituksella voidaan kattaa hakijalle hankkeesta aiheutuneita kustannuksia, hakija ei voi välittää Sitran myöntämää rahoitusta eteenpäin. Hakija voi käyttää sille myönnettyä rahoitusta esim. palveluiden ostamiseen.  

Miten yhtenä valintakriteerinä olevaa vaikuttavuutta käytännössä arvioidaan? Onko tässä käytössä jokin tietty arviointikehikko tms.? 

Kokeiluhankkeen vaikuttavuutta arvioidaan kokonaisvaltaisesti koko hakemus huomioiden, eikä käytössä ole erillistä arviointikehikkoa vaikuttavuuden arviointiin. 

Mikä on tulevaisuusvallan määritelmä? Ajatellaanko sen olevan jotakin, mihin ihmiset voivat havahtua tässä ja nyt?  

Tulevaisuusvallan määritelmään voi tutustua lukemalla Sitran Tulevaisuusvalta-muistion ja / tai katsomalla Tulevaisuusajattelusta tulevaisuusvaltaan -webinaarien tallenteet. 

Onko valittujen hankkeiden määrä ja avustussumma lukittu vai voi tulla vielä valintavaiheessa tilanteita, että valitsette enemmän hankkeita ja annatte vähän vähemmän rahoitusta per hanke. 

Kukin mukaan valittava tiimi saa Sitralta 10 000 euron rahoituksen omalle kokeiluhankkeelleen, ellei sitten hae itse tarkoituksella pienempää summaa. Mukaan ohjelmaan voi hakea myös, vaikka ei hakisi Sitralta rahoitusta. Tällöin riittää, että hakija liittää hakemukseensa Kokeiluhankesuunnitelman. 

Hakulomakkeella on kysytty myös toissijaista kohderyhmää. Onko valintakriteerinä myös mahdollisemman laaja kattavuus eri kohderyhmien osalta, eli painotetaanko laajuutta enemmän kuin syvyyttä? 

Kohderyhmien laajuutta ei painoteta valintakriteereissä. Ratkaisut kohderyhmien osalta ovat kokeiluhankekohtaisia. Joissakin hankkeissa voi olla perusteltua keskittyä johonkin tiettyyn kohderyhmään, kun taas toisissa on perusteltua tavoitella kohderyhmien laajuutta.  

Voiko työpajoihin osallistua etänä? 

Työpajoihin ei voi osallistua etänä. 

Miten luottamuksellinen hakemus on? Ja vaikuttaako valintaprosessiin, jos ei halua kaikkia tiimin jäsenten nimiä julkaistavaksi Sitran viestinnässä? 

Sitra noudattaa julkisuuslakia (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621). Julkisuuslaissa salassa pidettäväksi säädettyjä tietoja lukuun ottamatta Sitralle toimitetuista hakemuksista voidaan antaa tietoja Sitralle esitetyn tietopyynnön perusteella. Sitra ei kuitenkaan itse julkaise hakemuksia, ja tiimin jäsenten nimet voidaan perustellusta syystä jättää julkaisematta Sitran viestinnässä. Lisätietoa hausta -dokumentista löytyy lisätietoa asiakirjojen julkisuuteen ja henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä kysymyksistä. 

Jos oma hanke valitaan mukaan ohjelmaan, niin saako hankkeen sisältöä/aikataulua muuttaa vielä toteutuksen aikana? Jos huomataan lisätarvetta ja budjetti riittää tai jos jokin suunnitelman osa-alue ei jostain syystä toteudukaan.  

Kokeiluhankesuunnitelmaan on mahdollista tehdä muutoksia Sitran suostumuksella, mikäli muutostarpeita ilmenee. 

Avaisitteko vielä hiukan, mitä de minimis -tuki käytännössä tarkoittaa, ja mihin se vaikuttaa.  

Lisätietoja de minimis -tuesta löytyy Lisätietoja hausta -dokumentista. 

Onko mahdollista hakea mukaan ohjelmaan ilman, että haemme tähän rahoitusta? 

Ohjelmaan on mahdollista hakea mukaan ilman Sitralta haettavaa kokeilurahaa siten, että tiimi kattaa koituvat kustannukset itse. Tässä tapauksessa hakijan ei tarvitse täyttää erillistä budjettilomaketta (Kustannusraportointipohja). 

Onko hakemuksessa jotain huomioitavaa, jos hankkeen hakija on voittoa tavoittelematon ry, mutta hankkeen hyötyjät ovat liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä? Eli liitto toteuttaa hankkeen, jossa koulutuksia, tapahtumia yms. ja näiden osallistujat ovat yritysten edustajia.  

Ei ole erityishuomioita. 

Webinaarissa kerroitte, että hakijoilta toivotaan luovuutta tulevaisuusvaltaa laajentavien menetelmien suhteen. Kysymys työpajojen sisällöistä: ideoidaanko myös siellä mahdollisia menetelmiä? Eli voimmeko jättää suunnitelmassamme tilaa sille, että osa käytettävistä menetelmistä kehitetään työpajoissa/niissä saatujen ideoiden pohjalta eli ohjelman käynnistyttyä? 

Työpajoissa lähestytään tulevaisuusvaltaan liittyviä haasteita ja kysymyksiä eri näkökulmista, eikä (ainakaan suoraan) kehitetä menetelmiä kokeiluhankkeille. Vaikka työpajoista voi saada ideoita ja tukea omiin kokeiluhankkeisiin, kokeiluhankesuunnitelmaa ei kannata rakentaa tämän varaan. 

Jos ohjelman toteutuksen aikana nousee halua/tarvetta tehdä lisää ja saatavilla on ulkopuolista rahoitusta, voiko suunnitelmaa muuttaa. 

Kokeiluhankesuunnitelmaan on mahdollista tehdä jossain määrin muutoksia Sitran suostumuksella. Jos lisätoiminta- tai rahoitusmahdollisuuksia ilmenee, voidaan niiden kytkeytymistä kokeiluhankkeeseen arvioida tilannekohtaisesti. Joskus kokeiluhankkeet voivat myös poikia erilaisia jatkohankkeita, jotka rakentavat kokeilun päälle ja kenties skaalaavat sen ratkaisuja laajemmin yhteiskunnan toimijoiden käyttöön. 

Kannattaako hakea yhdistyksen vai yrityksen kautta ennemmin? Suunnitteilla yhden yrityksen ja kahden yhdistyksen yhteisprojekti. 

Emme ota kantaa siihen, minkä / millaisen toimijan kannattaisi toimia päähakijana. 

Tuleeko tiimin jäsenten olla ammattilaisia, vai voiko tiimi koostua esim. ammattilaisesta ja kokemusasiantuntijoista? 

Tiimi voi koostua erilaisista toimijoista. Tiimin kokoonpano kannatta pohtia kokeiluhankekohtaisesti. 

Yhdistättekö eri toimijoita tai hakijoita, jos tulee samantyyppisiä hakemuksia ja ideoita? 

Valitettavasti meillä ei ole tässä rahoitushaussa mahdollisuuksia toimijoiden yhdistämiseen hakuprosessissa. 

Jos ei haeta rahoitusta, pitääkö budjetti tehdä ja lähettää? 

Jos ette hae Sitralta rahoitusta, vaan katatte kokeilun kulut itse, riittää, että toimitatte hakemuksen (verkkolomake) ja sen liitteenä Kokeiluhankesuunnitelman. 

Haemme osuuskunnalla joka sääntöjen mukaan ottaa kaikista palkoista ja muista 7% provikan, meneekö tämä hyväksyttäviin kustannuksiin? 

Hankkeen kaikkien kustannusten on oltava hankkeen toteuttamisen kannalta välttämättömiä ja niiden tulee aiheutua hankkeesta sen kestoaikana. Provisiota ei hyväksytä hankkeen kustannukseksi. Tarkemmat rahoitusehdot on kuvattu Rahoitushankkeen seuranta- ja kululiitteessä.   

Voiko ydintiimi koostua kahdesta henkilöstä ja mahdollisesti kolmas jäsen olla lisäksi mukana osassa fyysisistä tapahtumista? 

Edellytämme kaikkien tiimin jäsenten läsnäoloa työpajoissa. 

Jos projektin aikana syntyy osallistuvalle yritykselle jokin uusi (tuote)innovaatio onko tämän kaupallistaminen projektin jälkeen mahdollista? 

Kyllä. 

Jos hakijaryhmä on töissä yliopistossa opetus-tutkimustehtävissä, niin kuka on hakija ja keneltä pyydetään allekirjoitukset? Samalla tavallako kuin kaikissa ulkopuolisen rahoituksen hakuprosesseissa?  

Rahoituksen hakijana voi toimia oikeushenkilö, ja rahoitussopimuksen allekirjoittaa organisaatiossa se tai ne henkilöt, joilla on virallinen nimenkirjoitusoikeus. Tulevaisuusvalta-ohjelman haku vertautuu tältä osin muihin rahoitushakuihin. 

Jos kaksi eri yhteisöä hakijana, niin tuleeko toisen olla ns. päähakija, joka hoitaa taloushallinnon? Tarvitaanko yhteisöjen keskinäinen yhteistyösopimus? 

Yksi organisaatio toimii hakijana ja mahdollisena rahoituksen saajana. Sitran rahoituksella voidaan kattaa hakijalle hankkeesta aiheutuneita kustannuksia, hakija ei voi välittää Sitran myöntämää rahoitusta eteenpäin. Hakija voi käyttää sille myönnettyä rahoitusta esim. palveluiden ostamiseen.  

Jos kokeiluhankkeen toteutukseen osallistuu useampia yhteisöjä, sopivat he yhteistyöstään itse tarkemmin sopimallaan tavoin.  Rahoituksen myöntäminen edellyttää, että hakija allekirjoittaa rahoitussopimuksen Sitran kanssa, joten hakija vastaa Sitralle esim. siitä, että sillä on tarvittavat immateriaalioikeudet tuloksiin, jotta se voi toimia rahoitussopimuksen mukaisesti.  

Jos tiimi koostuu kahdesta toiminimiyrittäjästä, voiko rahoitusta jakaa näiden kesken (de minimis -tuen vuoksi)? 

Rahoituksen hakijan tulee olla oikeushenkilö. Toiminimi ei ole yrittäjästä erillinen oikeushenkilö, joten toiminimiyrittäjä ei voi toimia hakijana. 

Kaupunkiorganisaatiot ovat isoja. Voiko samalla Y-tunnuksella tehdä kaksi eri hakemusta? 

Hakuilmoituksen mukaisesti hakija (=oikeushenkilö) voi osallistua hakuun vain yhdellä hakemuksella.  

Tuleeko työpajoihin osallistuvilta organisaatioilta olla sitoumus osallistumisesta jo hakuvaiheessa?  

Työpajoihin osallistuvat tiimiläiset on syytä sitouttaa jo hakuvaiheessa, sillä heidän tulee osallistua kaikkiin työpajoihin. Edellytämme myös, että kaikki tiimiin nimettävät henkilöt ovat ehtineet katsoa Tulevaisuusajattelusta tulevaisuusvaltaan -webinaarit ennen hakemuksen lähettämistä. 

Mitä yhteistyökumppaneilla tässä hankkeessa tarkoitetaan? 

Yhteistyökumppanit voivat olla mitä vain hankkeen toteutuksen kannalta relevantteja kumppanuuksia, jotka määritellään hankekohtaisesti. 

Voiko hankkeen rahoitusta käyttää matkakuluihin eli jos haluaa järjestää hankkeen tilaisuuksia esim. Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa? 

Hankkeen rahoitusta on mahdollista käyttää matkakuluihin. Ohjeita matkakuluihin liittyen löytyy Rahoitushankkeen seuranta- ja kululiitteestä

Jos kokeilussa järjestetään esim. työpajoja tai muuta yhteiskehittämistä, voiko Sitralta saatavaa rahaa käyttää palkkioiden maksamiseen osallistujille (esim. kuntalaisille)?  

Kyllä, mikäli se on hankkeen toteutuksen kannalta perusteltua. 

Miten toimia, jos toinen tiimiläisistä vaihtuu nyt kevään aikana hankehaun ja valinnan välisenä aikana? 

Mikäli tiimiläinen vaihtuu kevään aikana, ennen Tulevaisuusvalta-ohjelman ensimmäistä työpajaa, voitte nimetä tiimin uuden jäsenen hänen tilalleen. 

Miten työesteet huomioidaan pakollisissa osallistumispäivissä – freelancerina voi tulla vastaan täysaikainen työpaikka, joka voi olla pakko ottaa vastaan. Jatko kysymys, voiko joku toinen osallistua sijaisena samasta organisaatiosta? 

Työpajaan ei voi lähettää osallistujaksi sijaista. 

Voiko hakea, jos ei tarvitse rahaa vaan tukea, sparrausta, yhteiskehittämistä uudenlaisen konseptin luomisessa? 

Kyllä. Myös tällöin on toimitettava Sitralle hakemus ja kokeiluhankesuunnitelma. 

Voisiko olla sopiva projekti hakea mukaan – järjestörahoitus on parhaillaan synkkien näkymien äärellä (leikkauksia luvassa useasta suunnasta), voisiko tämän teeman ympärillä olla visiointia, mielenterveyskuntoutujien näkökulmasta erilaisin menetelmin, samalla luoden mallia äänen kuuluviin tuomiseen tälle kohderyhmälle? 

Emme ota kantaa yksittäisiin hankeideoihin. 

Annatteko esimerkkejä kustannuksista, jotka voidaan sisällyttää mukaan? Onko esim. työkalun graafinen ilme hyväksyttävä kulu?  

Lisätietoa kokeiluhankkeeseen hyväksyttävistä kustannuksista löytyy Rahoitushankkeen seuranta- ja kululiitteestä

Voiko tämän hankkeen yhdistää jo johonkin olemassa olevaan hankkeeseen? Esim. laajentaen toisen hankkeen teemoja laajemmalle osallistujamäärälle ja toteutus vaikka hieman eri muodossa, esim. seminaari ja sille jatkoksi työpajat 

Rahoitusta ei voida myöntää taannehtien jo aloitetun hankkeen toteutuneisiin kustannuksiin. Sitran rahoittama hanke voi olla osa hakijan suurempaa hankekokonaisuutta.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu