Podcast
Arvioitu lukuaika 2 min

Vastaavatko vaalit toiveisiimme tulevaisuudesta?

Vuosi 2019 on vaalien supervuosi niin Suomessa kuin maailmalla. Mutta miten hyviä tai huonoja demokratian käyttöliittymiä vaalit oikeastaan ovat?

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Play

Äänestämistä vaaleissa pidetään kansalaisvelvollisuutena, mutta millainen kansanvallan käyttöliittymä vaalit oikein nykyisin on, ja voisiko meillä vastedes olla nykyistä enemmän erilaisia keinoja ottaa kantaa yhteiskunnan suuntaan ja sitä kautta omaan tulevaisuuteemme?

Ja mitä suomalaiset ylipäätään ajattelevat tulevaisuudestaan?

Näitä kysymyksiä pohditaan Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin jaksossa numero 15, jossa vieraina ovat johtava asiantuntija Katri Vataja Sitrasta ja valto-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Ihmisillä on intoa osallistua – millä mekanismeilla sitä voitaisiin kanavoida?

Tulevaisuus kiinnostaa lähes kaikkia suomalaisia. Suomalaisten enemmistö ajattelee, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa, mutta selkeästi harvempi tietää miten.

Tiedot käyvät ilmi Sitran teettämästä ja alkuvuodesta julkaisemasta kautta aikojen ensimmäisestä Tulevaisuusbarometristä.

Sitran johtava asiantuntija Katri Vataja kertoo, että monien muiden asioiden ohella barometrissä selvitettiin myös suomalaisten näkemyksiä demokratiasta. Hänen mukaansa yksi kysymys koski sitä, kuinka tärkeäksi vastaajat näkivät, että etsimme uusia tapoja tulla kuulluksi ja toimimme niin, että demokratia vahvistuu.

”Vastaajista 76 prosenttia oli sitä mieltä, että on melko tai erittäin tärkeää, että löydämme uusia tapoja tulla kuulluiksi ja vahvistamme osallistumisen tapoja. Barometrissä kysyttiin myös, että kuinka todennäköisenä pidettiin, että tässä onnistutaan. Vähän yli puolet piti onnistumista vähintään melko todennäköisenä”, Vataja kertoo.

Kimmo Grönlund puolestaan arvioi, että vastedes saamme todennäköisesti vaalien rinnalle monia muitakin tapoja osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

”Tarvitsemme mekanismeja, joilla kansalaisten into ja halu suoraan osallistumiseen saataisiin jotenkin ´institutionalisoitua´. Siihen voi olla monia malleja, ja itse olen puhunut satunnaisotokseen perustuvasta kansalaispaneelijärjestelmästä”, Grönlund sanoo.

Jakson foliohattuosiossa pohditaan, voiko vaalihäirintää harjoittaa käänteisen psykologian keinoin.

Jakson juontajana toimii tuttuun tapaan Jukka Vahti Sitrasta.


Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu