archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hevonen herätti voimakkaita tunteita

Julkaistu

Työttömät nuoret löysivät vanhalle maatilalle uutta käyttöä. Könkkölän Green care -kokeilussa tilalla leivottiin karjalanpiirakoita, valettiin kynttilöitä ja tehtiin hevosen kanssa metsätöitä.

Jyväskylän Kaupungin omistama henkilöstön virkistystila Könkkölä on viime vuosina etsinyt uusia toimintaideoita. Tila ympäristöineen on ollut pitkään vaajakäytöllä, ja pelkona on ollut tilan rapistuminen ja toiminnan hiipuminen. Ideoimme yhdessä työllistettävien nuorten kanssa, että Könkkölästä voitaisiin rakentaa yhteisvoimin jyväskyläläisten yhteinen luonnonläheisen hoivan Green care -toimintaympäristö.

Green care -toimintakeskuksen ideologia perustuu luontohoivaan ja luontovoimaan, eli luontoon tukeutuviin hyvinvointipalveluihin kuntouttavassa, hoitavassa ja ennaltaehkäisevässä merkityksessä. Green care -toimintakeskuksen keskiössä ovat työttömät nuoret, jotka pitävät tilaa yllä ja ottavat vastaan asiakasryhmiä. Green Care -toimintakeskuksen tavoitteena on edistää kestäviä elämäntapoja ja lisätä ymmärrystä aiheesta tuomalla luonto- ja eläinavusteiset toiminnot lähelle ihmisiä muun muassa ekologiseen elämäntapaan ohjaamisen, viljelyn sekä sosiaalipedagogisen eläintoiminnan avulla.

Kokeilun tavoitteena oli testata pienimuotoisesti Green care -toimintakeskuksen työmenetelmiä ja esitellä niitä erilaisille kohderyhmille. Kokeilun ytimessä olivat työttömät nuoret, jotka järjestivät kokeiluviikon ohjelman ja ohjasivat vierailijoita työpisteissä. Kokeilussa mallinnettiin pienimuotoisesti Könkkölän ympäristö viikon ajaksi sellaiseksi kuin se tulevaisuudessa voisi olla: syntyi idea Könkkölän Luonto- ja perinneviikosta.

Kokeiluviikko järjestettiin marraskuun lopulla. Pajanuoret olivat pääosassa kokeiluviikon järjestelyissä, ja nuorista koottiin kokeilun organisointiin oma projektitiimi. Nuoret rakensivat erilaisia Green care -toimintapisteitä, joissa he pääsivät yhdessä vierailevien lasten, nuorten, ikäihmisten ja kehitysvammaisten kanssa kokeilemaan, mitä kaikkea Könkkölän kaltainen ympäristö voi jyväskyläläisille tarjota.  Toimintapisteistä ulkona sijaitsi kolme: sosiaalipedagoginen hevostoiminta, koira-avusteinen terapiatoiminta sekä elämyspedagogiikka, jota toteutettiin seikkailupolun ja kotakahvilan avulla. Sisältä löytyi lisäksi toimintapisteitä, joissa pääsi kokeilemaan perinteisten karjalanpiirakoiden leivontaa, huovutusta sekä mehiläisvahakynttilöiden tekoa.

Kokeiluviikon tunnelma tiivistyi hienosti Green care -asiantuntija, hevosyrittäjä Katri Lindströmin kokemuksiin:

”Pajalaisten kanssa pääsimme kokeilemaan hevosen ohjaamista ja risusavottaa. Moni nuorimies oli innostunut oikeista töistä. Nuoret miehet olivat uuden tilanteen edessä yhdessä – kukaan ei ollut käyttänyt vesuria tai ohjastanut hevosta. Yhdessä ne opittiin toinen toista neuvoen. Pelottavan oloinen hevonen muuttui Rouva Rusetiksi, jota kannatti käsitellä lempeästi ja määrätietoisesti.

Oli antoisaa huomata taas kerran hevosen voima luottamuksen synnyssä ja keskustelun herättäjänä. Puhuimme nuorten kanssa paljon ja vaikeistakin asioista vaikka oikeasti olen heille ihan ventovieras hevosihminen. Hevonen saa aikaan voimakkaita tunteita. Oli ihanaa tarjota onnistumisen elämyksiä monille ja synnyttää yhdessä tekemisen riemua.”

Jo yhden viikon aikana nuorissa oli nähtävissä uudenlaista aktivoitumista – ja myös kiinnostuksen heräämistä kestäviin elämäntapoihin. Normaalista työpajapäivistä poiketen vierailevat lapset, vanhukset ja muut ryhmät antoivat puhtia nuorille, jotka pääsivät ottamaan ohjausvastuuta uudella tavalla. Luonnon läheisyys, ulkoilu ja uudenlainen työskentely-ympäristö rauhoittivat monia työpajanuoria. Eläimet avasivat monenlaisia lukkoja, joita osalla nuorista on. Yhteisöllisyys tiivistyi hienosti yhdessä isossa tilassa. Monen nuoren suusta kuulikin erilaisia ideoita siitä, mitä kaikkea Könkkölässä pystyisi toteuttamaan.

Lue lisää Könkkölän luonto- ja perinneviikko -raportista.

Könkkölän Green care -kokeilua koordinoivat ja tekstin kirjoittivat Nuorten Taidetyöpajan työhönvalmentaja Tiina Mäenpää-Korhonen ja projektityöntekijä Kaisa Peuha.


Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu