Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Johtaja, parhailla työpaikoilla johdetaan näin

Parhaat johtajat keskittyvät ihmisiin, kirjoittaa Minna Janhonen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Mikä on tärkeimpiä asioita, mitä sinun johtajana pitää ottaa huomioon, jos tavoittelet parhaiden työpaikkojen statusta?

Se on ihminen. Sinun on otettava huomioon ihan jokainen työmuurahainen työpaikkasi keossa, mikäli haluat menestyä.

Olet varmasti kuullut ja lukenut siitä, miten valtuuttavalla ja osallistavalla johtamisella saadaan aikaan menestystä? Olet ehkä aiheesta innostuneena omaksunut työntekijälähtöisen johtamistavan ja rakentanut työpaikkasi kulttuurin sen ympärille. Onnittelut sinulle, työntekijäsi varmasti viihtyvät kanssasi ja tekevät hyvää työtä! Tai sitten olet kiinnostunut aiheesta ja ottanut haparoivia askelia asioiden eteenpäin viemiseksi, mutta kaipaat vielä ohjausta siihen, miten edistää työntekijälähtöisyyttä. Hienoa, lisää rohkeutta voit saada esimerkiksi tutustumalla Johtotähti-oppaaseen, jossa on runsaasti esimerkkejä työntekijälähtöisen kulttuurin rakentamisesta.

Mahdollisesti pidät koko työntekijälähtöisyyden ajatusta turhanpäiväisenä pehmoiluna ja ajan haaskaamisena. Näkemyksesi mukaan se olet sinä ja johtoryhmäsi, joka tietää parhaiten, miten työpaikkaa viedään eteenpäin. Kehotan kuitenkin sinua vielä harkitsemaan asiaa uudelleen, sillä tulokset puhuvat puolestaan. Et varmaan ole voinut välttyä kuulemasta Vincitin menestystarinasta? Se pohjaa työntekijälähtöiselle kulttuurille.

Mitä työntekijälähtöisyys sitten on? Tausta-ajatuksena on se, että yrityksen strategia kietoutuu haluun olla työntekijöille paras mahdollinen työpaikka. Toimintaa ohjaa vahva yhteinen tavoite ja yhdessä sovitut keinot joilla tavoitteisiin päästään. Kaikilla on mahdollisuus käyttää omaa ammattitaitoaan, kehittyä työssään sekä tuntea ammattiylpeyttä. Johtaminen tukee yhdessä onnistumista ja oppimista, mutta myös erehdykset ovat sallittuja ja jopa suotavia oppimisen välineitä. Rohkeimmilla työpaikoilla palkitaan kuukauden paras moka. Uskaltaisitko sinä rakentaa työpaikallesi niin vahvan kulttuurin, että epäonnistumisista olisi mahdollista puhua ja oppia yhdessä?

Sinä johtaja, joka haluat pitää kaikki langat omissa käsissäsi: on hierarkkisen ajan jäänne ajatella, että kaikkien työpaikan toimintatapojen ja uudistusten pitää lähteä johtajasta, ja että käskyttämällä tehdään parhaat tulokset. Kun työntekijä tulee pulmansa kanssa luoksesi, tarjoatko hänelle valmiin ratkaisun vai esitätkö hänelle sen sijaan kysymyksen, miten hän itse ratkaisisi asian ja mikä olisi hänen omasta mielestään hyvä tapa toimia? Käsi sydämellä: lisäävätkö valmiit vastaukset työntekijöiden oma-aloitteisuutta ja vastuunottoa, ja uudistavatko omat valmiit mallisi toimintatapoja? Työntekijöiden syvissä riveissä on paljon viisautta ja osaamista, sekä ennen muuta ensi käden tietoa asiakkaiden, ”kentän”, tarpeista ja toiveista.

Työntekijöiden rinnalla kulkien voit oppia paljon siitä, mihin suuntaan yrityksesi päämäärää ja toimintaa kannattaa kehittää ja mikä motivoi parhaiten. Olet itsekin yksi työmuurahainen muiden joukossa rakentamassa yhteistä tarinaanne. Älä hukkaa tilaisuutta, vaan kylvä vihreämpi nurmi jo tänään.

Tulevaisuuden työpaikka -blogisarjassa katsotaan työelämän tulevaisuuteen ja etsitään keinoja työpaikkojen uudistamiseksi.

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu