archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

”Juttu on niin, että tulevaisuus tulee olemaan OUTO!”

Tulevaisuudesta puhutaan usein abstraktein termein. On megatrendiä, muutosajuria, visiota ja missiota. Ihmisen arki jää helposti vähemmälle huomiolle, jolloin tulevaisuuskuvat saattavat vaikuttaa etäisiltä. Siksi yksi tärkeä osa tulevaisuustyötä onkin tulevaisuuden arkipäiväistäminen.

Kirjoittaja

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Heurekan Tieteen yössä 2.2. kokeilimme tulevaisuuden arkipäiväistämistä uutisotsikoiden avulla. Pidimme työpajaa, jossa tehtävänä oli laatia tulevaisuuden sanomien etusivu. Apuna oli Sitran trendikortit. Ohjeistus oli yksinkertainen:

  1. Nosta 2 trendikorttia ja lue ne. Mieti millainen olisi maailma, jossa korttien kuvaamat asiat ovat arkipäivää.
  2. Keksi kortteihin liittyvä tulevaisuuteen sijoittuva uutinen. Uutisessa on iskevä otsikko ja lyhyt kuvaus tapahtuneesta. Piirrä uutiseen liittyvä kuva tai valitse jokin valmiista kuvista.

Työpaja tuotti kymmeniä ”Tulevaisuuden Sanomien” etusivuja ja rutkasti mielenkiintoisia ajatuksia tulevaisuudesta.

”Robootit keräävät jätteet maalta, mereltä ja ilmasta”

Robotit ja lentävät autot kuuluvat erottamattomasti tulevaisuuskuvastoon, ja niitä löytyy myös tulevaisuuden sanomien etusivuilta. Robotit kuvailtiin ihmisen apulaisina esimerkiksi ympäristön tilan parantamisessa. Lentävien autojen suhteen ajatukset olivat yllättävän arkisia: jos esimerkiksi ”talojen virta on vähissä”, niin autoja ei voi ladata ja joutuu käyttämään vanhoja bensalla kulkevia autoja.

”Kukat kukkivat talvella”

Uutisissa heijastui vahvasti huolet ihmiskontaktin häviämisestä, eriarvoisuuden kasvamisesta, ilmastonmuutoksesta ja ympäristön tilan huononemisesta. Toisaalta ote oli pääsääntöisesti optimistinen tai toimeen tarttuva. Eriarvoisuuden suhteen uutisoitiin esimerkiksi ”Nämä 10 tapaa vähentävät eriarvoisuutta”. Useat uutiset kertoivat maailmasta, jossa korostuvat tasa-arvo, kaveruus ja luonto.

”Kaveruus on mitä ihanin asia maailmassa”

Itseäni yllätti uutinen, jossa pohdittiin suomen kielen tulevaisuutta. Uutisessa kerrotaan, kuinka vuonna 2018 kieli oli hyvin selkeää ja helposti opittavaa, mutta vuonna 2048 tilanne on muuttunut. Uutisessa kutsutaankin tulemaan presidentin asunnolle ”ilmaisemaan oma tulkinta” ja oppimaan tulevaisuuden kieltä.

”Elsi on osannut hiihtää jo 100 vuotta”

Moneen uutiseen oli onnistuttu tiivistämään monta asiaa, jotka saattavat olla arkipäivää tulevaisuudessa, mutta tuntuvat yllättäviltä tässä hetkessä. Eräs uutinen kertoi Elsistä, joka on osannut hiihtää jo 100 vuotta, ja on osallistumassa keski-ikäisten hiihtokilpailuihin. Tässä tulevaisuudessa eletään selvästi kauemmin kuin nykyisin ja luntakin ilmeisesti riittää.

Jotkin uutiset puolestaan innostivat miettimään, mikä kaikki on teknologisesti mahdollista. Otetaan esimerkiksi uutinen, jossa kerrottiin, että tulevaisuudessa ratsastetaan linnuilla. Idea saattaa tuntua hassulta tai lapselliselta, mutta ei ole teknologisesti mitenkään erityisen kaukana. Geeniteknologian saralla pohditaan jo, miten tuodaan sukupuuttoon kuolleita lajeja takaisin (esim. mammutit) ja esimerkiksi hiiriä on jo muokattu hohtaviksi siirtogeeneillä. Teknologisesti ei siis ole kaukaa haettua, että tulevaisuudessa olisi kehitetty lintuja, joilla voi ratsastaa. Eri asia on, onko se sellainen tulevaisuus, jonka haluamme.

”Tulevaisuus on parempaa”

Kaiken kaikkiaan työpajasta jäi mieleen innostus ja hauskuus. Tulevaisuuden sanomat innostivat ajattelemaan tulevaisuuksia hyvin konkreettisella tasolla – oli tekijänä sitten lapsi tai aikuinen. Samalla osallistujat saivat kokemuksen siitä, että tulevaisuudesta on lupa puhua, tulevaisuuteen saa uskoa ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu