archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kaksi asiaa, joiden avulla päätät hetkessä, oletko valmis Maapalloliigaan

Kirjoittaja

Riina Pulkkinen

Julkaistu

Marraskuussa 2016 puhelimeni soi. Olin kävelemässä Makkaratalon läpi. Tsemppasin, jotta kuulin soittajan äänen. Tuossa puhelussa juttelimme Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailuun osallistumisesta, ja vastaamme samanlaisiin kysymyksiin Maapalloliigan osalta.

Soittajaa askarrutti muun muassa, milloin kilpailun kiihdyttämö alkaa, mitä aloitustapahtumaan sisältyy, ja millaisia osallistumisvaatimuksia Sitra järjestäjänä asettaa. Soittaja kertoi, että on kovin kiinnostunut kehitysohjelmasta. Hän kertoi myös, miten paljon työt kuljettavat häntä maailmalle ja ohjelman ensimmäiseen päivään osallistuminen on hänelle mahdotonta.

Vastasin, ettei hätä ole tämän näköinen. Yhteiskuntaa hyödyttävien ratkaisujen kehittäminen ei kysy yhden päivän työpajaosallistumista. Sitä paitsi aikuisten ihmisten läsnäolo-excel ei ole koskaan ollut kenestäkään hyvä idea. Silti samaan hengenvetoon totesin, ettei tietenkään ole yhdentekevää, onko hän kehitysohjelman jatkuessa läsnä.

Me etsimme muutoksentekijöitä, joilla on halua ja motivaatiota yhteiskuntaa hyödyttävien ratkaisujen tekemiseen.

Niitä rakennetaan yhteistyössä käyden merkityksellisiä keskusteluja niiden ihmisten toimesta ja kanssa, joita yhteiskunnalliset haasteet koskevat.

Tuon puhelun jälkeen harmittelin pitkään. En kysynyt häneltä suoraan, miksi hän halusi osallistua kehitysohjelmaan. Kehitysohjelman teema tai haastekilpailun haaste sekä mahdollinen rahoitus laukaisevat osallistujien kiinnostuksen. Mutta lopputuloksen ratkaisevat motivaatio ja mahdollisuus osallistua.

Kartoita nämä tekijät ja olet valmis tekemään päätöksen Maapalloliigankin osalta:

Motivaatio on energiaa toiminnan takana

Tutkijat selvittivät kiihdyttämövaiheen sisältävän haastekilpailun hyötyjä kilpailuun osallistuneille tiimeille. Nämä kolme pointtia kertovat, miksi kehitysohjelmaan osallistuminen maksaa siihen investoidun ajan.

Momentum

Paremman puutteessa käytän ikiaikaista tamperelaista sählykäsitettä. ”Momemnttumia”, kuten meilläpäin sanotaan. Momentum viittaa pelissä tapahtuviin asioihin, jotka vähitellen kasautuvat joukkueen eduksi ja joukkue saa käännettyä haastavan tilanteen edukseen. Ja juuri tähän pyrimme erilaisissa kehitysprosesseissa.

Kehitysohjelmassa kehittäjiä työnnetään ja välillä vedetään eteenpäin. Prosessiin raamit, aikataulut ja sparraavat ihmiset hyvällä tavalla pakottavat saamaan valmista aikaan sekä testaamaan ja kiteyttämään ratkaisua.

Mahdollisuus toteuttaa itseään

Aika monella meistä on erilaisia ideoita ja intohimoprojekteja. Ne eivät välttämättä ole oman työmme tai opintojen ytimessä. Googlen 20 prosentin projektit ovat tällaisia, mutta kaikkien työpaikoilla ei vastaavia käytäntöjä ole. Kehitysohjelma tarjoaa tilaa, työkaluja ja aikaa viedä omaa ideaa eteenpäin.

Legitimiteettiä ja hyviä ihmisiä

Olet jo saattanut toimia kentällä, josta ideasi kumpuaa. Kehitysohjelmaan osallistuminen tuo tekemiselle legitimiteettiä ja taustatukea, joka voi nousta arvoon arvaamattomaan. Ideoiden kehittymisen kannalta rakentavat keskustelut esimerkiksi mentoreiden kanssa ovat tärkeitä (kuten kokemukset näyttävät). Toki joskus vaikuttavinta voi olla se, että pääsee inspiroitumaan ympärillään olevasta yhteisöstä.

Kyky tai mahdollisuus osallistua

Motivaation lisäksi tarvitaan mahdollisuus osallistua. Onko Helsinki vaikkapa Pohjois-Suomesta katsottuna liian kaukana? Viekö prosessiin hakeminen liikaa aikaa? Viekö prosessi itsessään liikaa aikaa? Vaatiiko prosessiin soallituminen niin paljon uuden oppimista, että se taitaa olla mahdotonta?

Eri resurssien puuttuminen rajoittaa osallistujien mahdollisuutta osallistua. Hyvä ja konkreettinen esimerkki on matkoista aiheutuvat ensisijaisesti kulut, mutta toki myös siihen käytettävä aika. Tämän seikan olemme halunneet huomioida jo siksi, että meille on tärkeää, että motivoituneet hakijat maankolkasta riippumatta voivat osallistua. Niinpä Sitra kattaa Maapalloliigaan matkustamisen.

Meillä on myös kokemus siitä, että ihmisten luovuus tai osaaminen riittävät.

Jo pelkästään siksi, että me etsimme usein joukkueita – ja joukkueeseen kannattaa värvätä sellaista osaamista, jota itsellä ei ole.

Niinpä ehkä eniten mahdollisuuteen osallistua vaikuttaa aika. Puhutaan sitten kehitysohjelmasta, kiihdyttämöstä, koulutuksesta tai kilpailusta. Kaikki ne vievät aikaa. Joskus kesäloman kynnyksellä on niin paljon kaikkea, että henkilökohtaisten uusien avauksien suunnittelu on viimeinen asia tehtävien asioiden listalla – jos se on siellä ylipäätään!

Paluu sorvin ääreen taas saattaa olla juurikin se optimaalinen hetki, jolloin uuteen ryhtyminen on mahdollista. Se hetki kannattaa käyttää hyväksi.

Haastankin sinut tekemään syksyllä jotain, mitä et ole vielä kokeillut.

Maapalloliigan kehitysohjelman hakuaikaa on jäljellä 3.8. asti. Sen järjestävät Sitran Resurssiviisas kansalainen -avainalue ja Yhteiskunnallinen koulutus. Katso tarkemmat tiedot: maapalloliiga.fi.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu