archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kirje tulevaisuuden tekijöille

Pyysimme SuomiAreena-keskustelun ”Tulevaisuuden talous – kenen talous?” osallistujia kirjoittamaan tulevaisuuden tekijöille kirjeitä eri aiheista. Tässä ensimmäinen, Martti Hetemäen kirje, ole hyvä!

Kirjoittaja

Martti Hetemäki

valtiosihteeri kansliapäällikkönä, Sitran hallituksen puheenjohtaja, Valtiovarainministeriö

Julkaistu

Hei tulevaisuuden tekijä

Mitä pitäisi oppia ja opiskella, mikä on tärkeää? Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta. Ehkä tärkeimmät asiat tulevaisuuden varalle ovat hyvä perusosaaminen ja avoin mieli. Niiden avulla sopeutuu parhaiten maailman muuttumiseen.

Muutokseen voi suhtautua kahdella tavalla. Sen voi perustellusti ajatella olevan uhka, johon liittyvät epätietoisuus ja turvattomuus. Hyviä esimerkkejä muutoksista ovat globalisaatio ja digitalisaatio. Ne ovat kiristäneet hyödykemarkkinoiden kilpailua. Yhä suurempi osa kansantaloutta on kilpailulle avointa. Hintojen vertailtavuus on lisääntynyt, ei vähiten internetin vuoksi, ja siten kilpailu on kovempaa. Kilpailu pakottaa taas yrityksiä tehokkuuteen. Varmoja työpaikkoja ei enää juuri ole tai ainakin niiden sisältö on muuttunut.

Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla epätoivottava kehityskulku. Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa enemmän valinnanvaraa, parempia palveluja ja tuotteita sekä huokeampia hintoja. Voi myös ajatella, että yksilön näkökulmasta muutos tuo mielenkiintoisia näkymiä ja uusia mahdollisuuksia. Vaatimuksia muutos toki asettaa, niin valtioille kuin meille kaikille.

Tulevaisuuden tekijät tuskin kaipaavat minun ohjeita siitä, mitä heidän kannattaa opiskella. Mutta yksilön näkökulmasta koulutuksen ja osaamisen merkitys korostuu entisestään. Perinteisten ”pääkonttorimaiden”, kuten Suomen ja Yhdysvaltojen, monopoli teknologiaan ja tietotaitoon on poistunut ICT:n kehittymisen myötä jo 1990-luvulla. Kiinan viennin osuus maailman vientimarkkinoista ohitti USA:n jo kymmenen vuotta sitten. Tässä kilpailussa voimme pärjätä korkealla osaamisella. Tähän meillä on hyvät edellytykset.

Valtion pitää myös tuntea vastuunsa. Julkisen talouden menopaineet eivät jatkossakaan helpotu mutta niidenkin keskellä meidän tulee huolehtia koulujärjestelmän tasosta. Verotuksen ja palkkauksen pitää puolestaan kannustaa osaamisen kerryttämiseen.

When you’re finished changing, you’re finished. Tämän tiesi jo 1700-luvulla elänyt suuri amerikkalainen valtiomies ja keksijä Benjamin Franklin. Minusta se on hyvä ohjenuora nykyisille ja tuleville päättäjille.

Maailman muuttuessa uudistusten tekemisestä näyttää tulleen kuitenkin yhä vaikeampaa samalla, kun niiden tekeminen on yhä tärkeämpää. Kyky uudistuksiin edellyttää yleensä näkemystä, joka perustuu osaamiseen ja avoimeen mieleen.

Martti Hetemäki

 

”Tulevaisuuden talous – kenen talous?” kysytään Sitran ja VM:n yhteisessä keskustelutilaisuudessa Porin SuomiAreenalla torstaina 13.7. klo 11.45 – 13.00. Martti Hetemäen lisäksi keskusteluun osallistuvat, Talousguru 2017 -kilpailun paras väittelijä Jasmin Jutila, yrittäjä Henrietta Kekäläinen ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm. Tervetuloa kuulolle! Lisätietoja täältä.

 

 

 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu