Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kulttuurinmuutoksesta 9–

LATU-toimintamalli leviää kuntakentässä. Osaaminen täytyy ottaa täysimääräisesti käyttöön: kaikki kehittävät.

Kirjoittaja

Julkaistu

LATU-toimintamalli leviää kuntakentässä

Taisi olla Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen, joka keksi LATU-nimen Sitran työelämän laadulla tuottavuutta -hankkeessa (2011–2013). Hän kertoi oman tarinansa kuntatoimijoille järjestetyssä työpajassa yhdessä muiden hankkeeseen osallistuneiden kuntajohtajien kanssa, miten kulttuurinmuutos ja henkilöstölähtöinen tuloksellisuuden kehittäminen saatiin käyntiin koko kunnassa ja jatkumaan yhä edelleen.

Kulttuurinmuutoksesta kouluarvosana 9–! Millä muulla toimintamallilla päästään samaan? Ja pystytään parantamaan vuodesta toiseen tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua? LATU-toimintamalli sopii julkisille organisaatioille. Se on sekä tapa selviytyä suurista muutoksista että luoda uusia toimintatapoja.

Samaa mieltä olivat ainakin 6.9.2016 Kuntatalolla pidetyn LATU-tilaisuuden osanottajat. Tilaisuuden järjestivät yhdessä Sitra ja Kunteko 2020. Kunteko on KT Kuntatyönantajien ja kaikkien kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteinen työelämän kehittämisohjelma. Ei olekaan ihme, että ajatus johdon, esimiesten ja henkilöstön yhteistyöstä keinona selviytyä kunta-alan haasteista sai vahvaa kannatusta.

Päivi Rahkosen sanoin: ”Kun kuntataloudelliset paineet ovat ennennäkemättömät, eivät ratkaisumallit löydy byrokraattisesta toimintatavasta, vaan koko kuntasektorin osaaminen täytyy ottaa täysimääräisesti käyttöön: kaikki kehittävät. Siikajoen kunnanjohtaja Kaisu Tuomi kertoi, mitä siihen tarvitaan: ”Lupaa innostua, lupaa kokeilla ja lupaa olla kysymättä aina lupaa, että uskalletaan toimia järkevästi.”

Maskun kehitysjohtaja Pekka Määttänen neuvoi, että yhteistoiminnallisen kehittämisen pitää näkyä myös organisaation strategioissa ja virallisissa suunnitelmissa. Siis sen, että on mahdollisuus kokeilla erilaisia asioita työyhteisöissä, vaikka välillä menisi pieleen.

”Henkilöstölähtöisyys ei tarkoita sitä, ettei organisaatiota johdeta. Mutta johtaminen voi olla mukaansatempaavaa, osallistavampaa ja innostavampaakin”, totesi Hattulan kunnanjohtaja Lauri Inna.

Hienoa oli, että vanhat LATU-kunnat lupautuivat toimimaan mentoreina uusille, jotta nämä löytäisivät oman tapansa toimia LATU-tyylisesti.

Ainakin minusta tämä kaikki kuulostaa hyvältä. Juuri tämän tyyppiset avaukset ja toimintatapojen järjestelmällinen ja suunnitelmallinen kehittäminen ovat tarpeen, kun kunta-alaa myllerretään. LATU-toimintamalli on lähtenyt leviämään kuntakentässä. Tarkempi kuvaus siitä löytyy lupatehdatoisin.fi-sivustolta. Neuvoja liikkeelle lähtöön saa Kuntekon ohjelmatoimistosta kunteko@kt.fi ja www.kunteko.fi.

#LATUmalli

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu