archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sokea taluttaa näkevää – ja hienosti menee!

Raitiovaunun penkillä istui sokea tyttö valkoisen keppinsä kanssa, mutta näkövammastaan huolimatta hän tiesi aivan tarkkaan, missä ratikka milloinkin kulki - tytöllä oli apunaan BlindSquare-niminen sovellus, joka puhelimen ja kuulokkeiden avulla antoi hänelle tarvittavat tiedot ympäristöstä.

Kirjoittaja

Laura Häkli

asiantuntija, viestintä ja yhteistyösuhteet, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Muutama kuukausi sitten helsinkiläiset raitiovaunumatkustajat saivat nähdä jotain outoa. Raitiovaunun penkillä istui sokea tyttö valkoisen keppinsä kanssa, mutta näkövammastaan huolimatta hän tiesi aivan tarkkaan, missä ratikka milloinkin kulki. Hän kertoi vierustovereilleen ohitettavista rakennuksista ja teistä ja aukioista ­- ja jopa talojen takana olevista paikoista, joita muut matkustajat eivät voineet nähdä.

”Missä tässä lähellä olisi kiva kahvila?” kysyi hänen näkevä ystävänsä, kun he jäivät pysäkille.

”Tuossa viidenkymmenen metrin päässä”, tyttö sanoi ja lähti ohjaamaan näkevää oikeaan suuntaan.

Käsittämätöntä. Tai sitten ei. Sokealla tytöllä oli apunaan BlindSquare-niminen sovellus, joka puhelimen ja kuulokkeiden avulla antoi hänelle tarvittavat tiedot ympäristöstä. Ohjelman oli muutamaa kuukautta aikaisemmin keksinyt 42-vuotias helsinkiläinen Ilkka Pirttimaa, ihan vain harrastuksekseen. Sen jälkeen ohjelma on levinnyt sokeiden keskuudessa ympäri maailmaa hurjaa vauhtia. Se on käännetty ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, hollanniksi ja italiaksi, ja sillä on käyttäjiä yli kolmessakymmenessä maassa. Pirttimaan saama palaute on ollut lähes euforista.

”Ensimmäistä kertaa 64 vuoteen voin kulkea omin päin tarvitsematta juurikaan muiden ihmisten apua”, sanoo eräs sovellusta käyttävä herra Australiasta.

Ohjelma on mainio esimerkki siitä, miten yksittäisen ihmisen oivallus muuttuu muutamassa kuukaudessa ympäri maailmaa käytettäväksi palveluksi. BlindSquare käyttää hyväkseen sijaintiohjelma FourSquarea ja avointa karttapalvelua Open Street Mapia. Tulevaisuudessa Pirttimaan tarkoitus on lisätä palveluun muun muassa kaupunkiopaspalveluja ja palvelukarttoja.

Tätä on avoimen datan käyttö parhaimmillaan. Sen avulla innovoinnista tulee entistä demokraattisempaa, helpompaa ja edullisempaa. Se mahdollistaa ruohonjuuritason ideoinnin, kaupallistamisen ja kokeilun – ja verkon kautta hyvät sovellukset leviävät ympäri maailmaa nopeammin kuin koskaan ennen.

Syyskuussa Helsinkiin kokoontuu satoja avoimen datan asiantuntijoita, eli harrastajia, jotka uskovat siihen, että pienetkin keksinnöt voivat muuttaa isoja asioita, yksittäisten ihmisten elämää. Varmasti muuttavatkin.

Blogi on julkaistu alun perin englanniksi Good News from Finland -verkkojulkaisussa 30.8.2012.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu