Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Windowsin takana

Kirjoittaja

Julkaistu

Verkossa leikkiminen tarkoitti aiemmin sitä, että lapset könysivät kiipeilytelineen ylle viritetyssä köysirakennelmassa. Nykyisin sellaiset on varmaankin kielletty liian vaarallisina, joten leikkipuistossa on hiljaista. Tietoverkossa sen sijaan kuhisee. Internet on nykylapselle yhtä luonteva paikka kuin leikkipuisto oli hänen vanhemmilleen.

Tosin kiipeilyteline on hurjan paljon yksinkertaisempi paikka kuin maailmanlaajuinen tietoverkko. Kun leikkipuistossa kaatui, haavaan puhallettiin ja polveen laitettiin laastari. Kun verkossa sattuu, ei lapsen elämässä olevilla aikuisilla välttämättä ole automaattisesti kykyä kertoa, kuinka kustakin hankaluudesta selvitään. Pahimmillaan henkiset vauriot voivat raapia läpi elämän. Kymmenen tikkua laudalla on ihan eri juttu, kuin kymmenen sovellusta iphonella.

Samalla kun elämä siirtyy verkkoon, siirtyy sinne myös rikollisuus. Taloudellisten väärinkäytösten lisäksi joukkoon mahtuu kovan luokan kiusaamista – suorastaan vainoa. Kun koulun pihan huutelu siirtyy kommenteiksi Facebookiin, julkisuus on laajaa ja kunnianloukkauskäräjät kovasti lähellä.

Oma lukunsa on seksuaalissävytteinen rikollisuus. Itseään etsivä nuori ottaa verkossa ensiaskeleita seksuaalisuudessaan, poseeraa huulet tötteröllä ja topin kaulus viettelevästi alas vedettynä. Tarkoituksena ei ole houkutella ällöjen aikuisten huomiota. Sitä kuitenkin saa, sillä saalistajia riittää. Se mikä netissä alkaa jännittävänä seikkailuna, voi oikeassa elämässä päättyä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ostarin parkkiksella.

Virtuaalinen on konkreettista. Elämä verkossa on totta. Kun poliisina tapaa vanhemman, joka uskaltaa sanoa äänen, että ”minun lapseni ei joudu rikoksen uhriksi tai tee sellaista netissä”, tekisi mieli sanoa, että melko varmasti niin on jo käynyt. 

Ennen ikkunasta saattoi vahtia leikkivää lastaan. Nyt lapsen puhelimessa voi olla Windows, mutta se mitä netissä tapahtuu, jää aivan liian helposti lapsen ja älypuhelimen väliseksi. Joskus se on sekä lapsen että vanhemman tahto. Mutta se, että päättää olla ymmärtämättä lapsensa käyttämää tietotekniikkaa, on vähän sama, kuin tuuppaisi pienokaisensa ovesta ulos ja laittaisi ikkunaverhot kiinni.

Kirjoitus on osa Uusi turvallisuus -foorumin osallistujien blogisarjaa.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu