Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Factbox::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Esimerkit
Arvioitu lukuaika 4 min

Prifina palauttaa kuluttajien datan suuryhtiöiltä takaisin ihmisten omaan hallintaan 

Prifina rakensi ratkaisun, jossa ihmiset hallinnoivat esimerkiksi henkilökohtaista terveys- ja liikuntadataansa omien datapilvien avulla. Samalla se tarjoaa kaikille yrityksille mahdollisuuksia rakentaa sovelluksia, joissa niiden ei tarvitse hallinnoida käyttäjien dataa, vaan sovellukset vierailevat käyttäjien henkilökohtaisissa datapilvissä.

Julkaistu

Prifinan tavoite on ei enempää eikä vähempää kuin henkilökohtaisen datan hallinnoinnin vallankumous. Kun henkilö esimerkiksi lenkkeilee sykevyö rinnassaan, eli tuottaa henkilökohtaista dataa, tiedot treeneistä jäävät nykyisin yleensä hyvinvointisovelluksen tarjoavan ohjelmistoyrityksen omistukseen. 

Prifinan visiossa data ei jää vain sovellusta tarjoavalle yritykselle, vaan se tallentuu käyttäjän henkilökohtaiseen datapilveen. Lenkkisovellus kutsutaan siis vain hommiin, ja huhkimisen päätyttyä se jättää mittaustulokset asiakkaalle. Prifina tarjoaa paikan tälle tiedolle palveluna. 
 
“Suurten pilvipalveluiden arkkitehtuurit, ominaisuudet ja hinnoittelu on kehittynyt niin paljon, että on mahdollista rakentaa infrastruktuuri, jossa ihmiset säilyttävät ja hallinnoivat dataansa. Sovellukset vain käyttävät ihmisten henkilökohtaisissa datapilvissä olevaa dataa”, toteaa Prifinan perustajaosakas ja alusta- ja käytettävyysarkkitehti Valto Loikkanen.

Tavallaan Prifinassa on kyse paluusta vanhaan.

“Ennen sovellukset pyörivät ensisijaisesti tietokoneillamme ja hallinnoimme niihin liittyvää dataa itse. Sitten tieto siirtyi käyttäjätileille internetiin. Syntyi oletus, että ohjelmistoyritykset omistavat käyttäjätilien tiedot ja käyttävät niitä haluamallaan tavalla liiketoiminnassaan.” 

Asiat voivat olla kuitenkin toisin, ja siitä hyötyisi moni. Loikkasen mukaan moni yritys luopuisi kiristyvän tietosuojalainsäädännön ja tietomurtojen aikana mieluusti datan hallinnoinnista ja keskittyisi ydinliiketoimintaansa.  

Monia ihmisiä myös häiritsee, että henkilökohtainen tieto terveydestä tai auton ajoliikkeistä jää kansainvälisille datajäteille. Mahdollisuus hallita sitä kiinnostaa. 

Reaaliaikainen ja kokonaisvaltainen kuva omasta hyvinvoinnista

“Haluamme, että kuluttajat saavat datastaan arvoa ensisijaisesti itselleen. Vasta tämän jälkeen tulee dataa hyödyntävä yritystoiminta”, Loikkanen sanoo. 

Arvoa voi syntyä monia eri reittejä. Sijaintitietojen ja sensorien avulla esimerkiksi kerätty terveys- ja liikuntadata voi tarjota varsin kattavan käsityksen ihmisen toiminnasta, esimerkiksi hänen hyvinvoinnistaan. Ratkaisuun voidaan yhdistää myös muita datalajeja ja käyttötarkoituksia eri elämänalueilta, kuten automaattinen päiväkirja, josta lisää alempana. 

Prifinan datapilveen liitetty tekoäly voi antaa datan pohjalta suosituksia hyvinvoinnin kohentamiseksi tai vaikkapa treenitavoitteen saavuttamiseksi. Mitä enemmän Prifina tietää omistajastaan, sitä yksityiskohtaisempia suosituksia käyttäjä saa. 

Prifina kannustaa kolmannen osapuolen kehittäjiä luomaan yksilöiden datasta uusia palveluita, jotka toimivat yksityisesti käyttäjien datapilvissä. Halutessaan käyttäjät, eli datapilvien omistajat, voivat jakaa dataansa ilmaiseksi tai maksua vastaan myös oman datapilven ulkopuolelle yritysten tai tutkijoiden käyttöön, mikäli se on heistä järkevää. 

Datan omistamisen vallankumous alkaa vuonna 2024 

Jos tulevaisuudessa sovellukset vierailevat datan luona, myös sovellusmarkkinapaikat muuttuvat. Prifinan sovelluskaupassa kuluttaja voi ostaa henkilökohtaisen datan pohjalta rakennettuja sovelluksia.  

Kuluttaja maksaa Prifinalle oman datapilven käytöstä ja sovelluksista niiden kehittäjille, kuten nykyisinkin. Toki tarjolla on tuttuun tapaan myös maksuttomia sovelluksia. Sovelluksen tarjoaja taas maksaa Prifinalle komission markkinapaikan käytöstä.  

“Datan henkilökohtaiseen omistamiseen ja hyödyntämiseen ohjelmistokehittämisessä liittyy niin paljon mahdollisuuksia, joita emme pysty ja halua keksiä kaikkia itse. Siksi on välttämätöntä, että Prifinan datapilvien päälle saa kuka tahansa rakentaa ja julkaista erilaisia palveluita”, Loikkanen sanoo. 

Milloin sitten datan omistamisen vallankumous alkaa näkyä ja kuulua kuluttajille? Prifinaa on valmisteltu Loikkasen mukaan määrätietoisesti mutta hosumatta.  

Vuodenvaihteessa Prifina lanseeraa päiväkirjasovelluksen, joka kirjoittaa automaattisesti tekoälyllä puhelimen paikkatietojen, kuvien ja kalenterin perusteella päiväkirjamerkintöjä, joita omistaja voi sitten rikastaa. 

Ensimmäisessä vaiheessa päiväkirjasovelluksen tieto pysyy puhelimessa, mutta vähitellen Prifina alkaa tarjota tietojen sijoituspaikaksi datapilveä. Tavoite on, että ihmiset ymmärtävät palvelun hyödyt ja alkavat kiinnostua muistakin datan omistamisen idean ympärille kehitetyistä sovelluksista.  

Päiväkirjasovellus on siis ensimmäinen suoraan kuluttajille suunnattu askel Prifinan vallankumouksessa. Muilta osin Prifinaa on kehitetty jo pidempään eri sovelluskehittäjien ja yritysten kanssa. Tarkoitus on lanseerata palvelu kokonaisuudessaan, kun tarjolla on useampia sovelluksia, jotka havainnollistavat henkilökohtaisen datan käyttöä eri sovellusten välillä. 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu