Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\TimelineItem::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Timeline::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Alueiden osaamisen aika – Vuorovaikutteisella toimintamallilla tilannekuva alueesta
Alueen elinvoima syntyy yhdessä tekemällä. Hyödynnä yhteistyömalli, jossa alueen keskeiset toimijat muodostavat tilannekuvan alueen elinvoiman tekijöistä ja yritysten toimintamahdollisuuksista.
Käsikirja kertoo, miten!
Mistä on kyse?
Eri puolilla Suomea yhä erilaisemmat alueet kohtaavat kysymykset kestävän elinvoiman mahdollisuuksista, osaajapulasta ja yritysten toimintaedellytyksistä. Miten hyödynnämme ja uudistamme alueen osaamista entistä vaikuttavammin kestävän tulevaisuuden rakentamiseen? Miten yhdessä toimimalla luomme alueesta vetovoimaisemman ja elinvoimaisen?
Sitran yhteistyössä yhdeksän alueen kanssa 2021 kehittämä vuorovaikutteinen toimintamalli tarjoaa tähän prosessin. Se tukee alueen toimijoiden kykyä toimia yhdessä, auttaa vahvistamaan yritysten toimintaedellytyksiä ja vauhdittaa löytämään uudenlaisia ratkaisuja elinvoiman edistämiseen.
Yhteistyömalli perustuu ajatukseen, jonka mukaan toimijat luovat ensin yhteisen kuvan ja tulkinnan alueen tilanteesta ja elinvoiman tekijöistä tietoa hyödyntämällä.
Elinvoiman tekijät ja toimintamallin fokus
Kuvaus vuorovaikutteisesta toimintamallista on käytännönläheinen työkalu, jota voi vapaasti hyödyntää kuntien, seutukuntien ja maakuntien kehittämistyössä. Se sisältää käsikirjan ja valmiit pohjat etenemiseen.
Kenelle?
Vuorovaikutteinen toimintamalli on tarkoitettu kuntien, seutukuntien ja maakuntien kehittämisestä kiinnostuneille toimijoille. Eri rooleissa toimivat aluekehittäjät kutsuvat alueen keskeisten yritysten, oppilaitosten ja julkisten toimijoiden edustajia ja päättäjiä yhteiseen keskusteluun alueen elinvoiman vahvistamiseksi. Tervetuloa sukeltamaan alueelliseen elinvoimatyöhön!
Mitä siinä tehdään?
Keskeisten toimijoiden lisäksi alueesta tarvitaan ajantasaista tietoa:
- Mitä yritykset ajattelevat tulevaisuuden osaajatarpeistaan?
- Hyödynnetäänkö alueen kehittämistyössä kaikkia yhteistyömahdollisuuksia?
- Miten väestökehitys ja alueen koulutustaso vaikuttavat elinvoimatyöhön?
Ajantasaista tietoa hyödynnetään yhteisen tilannekuvan muodostamiseen alueesta. Tieto itsessään ei auta, vaan yhteisen tilannekuvan rakentaminen edellyttää tiedon yhteistä tulkintaa, keskustelua ja merkityksen antamista tiedolle.
Vain laadukkaan ja kattavan vuorovaikutuksen kautta keskeisille toimijoille voi syntyä alueesta yhteinen tilannekuva, joka antaa pohjan johtopäätösten rakentamiselle. Tällainen vuorovaikutus on toimintamallin ydin.
Yhteistyömallin rungon muodostavat:
- suunnitteluryhmä, johon kuuluu alueen keskeisiä toimijoita
- kolme tilannekuvafoorumia, jotka kokoavat tilaisuuksiin laajasti alueen toimijat fasilitoituun yhdessä työskentelyyn
- työskentely ennen tilannekuvafoorumeita ja näiden väleissä
- tuoretta tietoa alueen yritysten näkemyksistä ja hankkeista sekä Sitran väestöselvityksestä Mille väestölle?
Tilannekuvan muodostaminen alueella vuorovaikutteisen toimintamallin avulla
Mikä on tilannekuva?
Tilannekuva alueesta syntyy alueen toimijoiden vuorovaikutteisen työskentelyn tuloksena. Työ perustuu alueelta koottuun tietoon yritysten näkemyksistä, hankkeista ja väestönkehityksestä. Tilannekuva on alueen toimijoiden yhteinen näkemys ja tulkinta alueen elinvoiman tekijöistä ja yritysten toimintaedellytyksistä. Parhaimmillaan se on toimijoiden yhteinen ymmärrys kehittämistyön haasteista ja siinä hyödynnettävistä voimavaroista.
Tilannekuvan kiteytys sisältää analyysin alueen vahvuuksista, heikkouksista, uhkista ja mahdollisuuksista sekä valinnan alueelle tärkeistä kysymyksistä, joihin yhdessä tartutaan, yhteiset tahtolauseet ja niiden konkretisoinnin.
Katso millaiset tilannekuvat yhdeksän erilaista aluetta eri puolilta Suomea muodostivat 2021. Tustustu yhdeksän alueen tilannekuviin (pdf).
Ylä-Savon seutukunnan toimijoiden muodostama tilannekuva 2021
Käsikirja tilannekuvaprosessin toteutukseen
Käytännönläheinen käsikirja opastaa aluekehittäjät toteuttamaan vuorovaikutteisen prosessin tilannekuvan muodostamiseksi alueellaan.
Käsikirjaa voi hyödyntää sellaisenaan tai soveltaa oman alueen työskentelyn tarpeisiin.
Toimintamallin käyttöönotto edellyttää aktiivista suunnitteluryhmää, jossa on mukana alueen yritysten, oppilaitosten ja julkishallinnon edustajia. Suunnitteluryhmän vastuulla on huolehtia prosessin etenemisestä, tilannekuvafoorumien valmistelusta ja tilannekuvan työstämisestä foorumien aineistojen perusteella tilaisuuksien välissä.
Käsikirja tarjoaa yksityiskohtaiset ohjeet suunnitteluryhmän työskentelyyn, tilannekuvafoorumien järjestämiseen ja ajantasaisen tiedon hankintaan alueesta.
Tutustu käsikirjaan liitteineen: Alueiden osaamisen aika – vuorovaikutteisella toimintamallilla tilannekuva alueesta.
Kokemuksia
Lisätietoja
Osaamisen aika -podcast
Sukella syvälle elinikäiseen oppimiseen!
Miten alkuun? 5+1 vinkkiä