Haku on nyt päättynyt. Lista julkaistaan kiertotalouden huipputapahtuman World Circular Economy Forumissa WCEF:ssä keväällä 2024.
Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\CtaBar::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut – lista eurooppalaista yritysratkaisuista
Etsimme Euroopan kiinnostavimpia yrityksiä, joiden kiertotalousratkaisut torjuvat luontokatoa. Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -lista näyttää, että miten yritykset voivat ratkaista luontokatoa ja tehdä sen avulla menestyvää liiketoimintaa.
Mistä on kyse?
Luontokadon pysäyttäminen ei odota. Yritysten toiminta on täysin riippuvaista luonnon tarjoamista resursseista ja palveluista. Tulevaisuudessa yritysten liiketoiminnan tulee vahvistaa luontoa sen sijaan, että se heikentäisi sitä.
Sitran Tackling root causes -selvitys osoitti, että kiertotalous voi pysäyttää luontokadon. Kiertotalouden keskeisenä periaatteena on luoda enemmän arvoa siitä, mitä meillä jo on. Näin uusia luonnonvaroja tarvitaan vähemmän, jolloin luonnolle jää enemmän tilaa. Jos kiertotaloutta hyödynnetään täysimääräisesti luontoon voimakkaasti vaikuttavilla toimialoilla, sillä voidaan hillitä luontokatoa merkittävästi. Kiertotalous on keskeinen työkalu luontoa vahvistavan liiketoiminnan ja yritysten luontotavoitteiden toteuttamisessa.
Moni yritys haluaisi tehdä enemmän luontokadon pysäyttämiseksi, mutta konkreettiset esimerkit puuttuvat. Mitä luonnon monimuotoisuutta vahvistava liiketoiminta tarkoittaa käytännössä? Millaisia uusia mahdollisuuksia luontokadon ratkaiseminen tarjoaa yrityksille? Usein luontokadon pysäyttäminen nähdään vain suojeluna, ennallistamisena tai ekologisina kompensaatioina.
Tämän vuoksi Sitra haluaa kartoittaa Euroopan tasolla kiinnostavimpia luontoa vahvistavia kiertotalousratkaisuja ja näyttää konkreettisesti, että yritykset voivat ratkaisuillaan torjua luontokatoa ja samalla luoda menestyksekästä liiketoimintaa.
Vuosina 2023–2024 koottavalle Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle etsitään nyt eurooppalaisia yrityksiä, jotka:
- tarjoavat kiertotalouden ratkaisuja, jotka auttavat torjumaan luontokatoa ja muuttamaan luontohaitat luonnon vahvistamiseksi;
- luovat enemmän arvoa siitä, mitä on jo olemassa, ja vähentävät tarvetta uusien resurssien käytölle;
- toimivat luontoon voimakkaasti vaikuttavilla toimialoilla: erityisesti ruoan tuotannossa ja maataloudessa, rakennus- ja rakentamisalalla, kuitu- ja tekstiiliteollisuudessa sekä metsäalalla.
Etsimme esimerkkejä erilaisista kiertotalouden toimintamalleista:
- Tuote palveluna: palvelujen tarjoaminen tuotteiden sijaan. Asiakas maksaa tietystä toiminnosta tai suorituskyvystä tuotteen omistamisen sijaan
- Kiertävät raaka-aineet ja suunnittelu: uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien sekä raaka-aineita säästävien periaatteiden käyttö tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa
- Jakamisalustat: tavaroiden ja resurssien käyttöasteiden kasvattaminen ja elinkaaren pidentäminen digitaalisilla alustoilla mm. vuokrauksen, myymisen, jakamisen ja uudelleenkäytön myötä
- Elinkaaren pidentäminen: tuotteiden pitäminen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan mahdollisimman pitkään tai useita käyttökertoja mm. huollon, korjaamisen ja uudelleenvalmistuksen keinoin
- Resurssien talteenotto ja valorisaatio: käyttökelpoisten tuotteiden ja materiaalien talteenotto ja uudelleenhyödyntäminen, jo olemassa olevien materiaalien arvon lisääminen ja hyödyntäminen (valorisaatio), materiaalitehokkuus
- Uudistavat ratkaisut: maatalouden ja muun biotalouden ratkaisut, joissa maaperän terveys, hiilen sitomiskyky, ravinteiden säilyttäminen ja monimuotoisuus paranevat.
Listalle hakeminen
Haku on päättynyt. Lista julkaistaan kiertotalouden huipputapahtuman World Circular Economy Forumissa WCEF:ssä keväällä 2024.
Miksi tässä kannattaa olla mukana?
Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on nousemassa kovaa vauhtia yritysten asialistalle. Sijoittajat, rahoittajat ja asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia luontokatoa torjuvista ratkaisuista. Tarve konkreettisille esimerkeille on kovassa kasvussa.
Listan yritykset:
- pääsevät kertomaan oman tarinansa ja esittelemään oman ratkaisunsa kansainväliselle yleisölle maailman johtavassa kiertotaloustapahtumassa WCEF:ssä vuonna 2024
- pääsevät näyttämään ensimmäisten joukossa, miten kiertotalouden ratkaisuilla luodaan liiketoimintaa, ratkaistaan asiakkaiden ongelmia ja torjutaan samalla luontokatoa
- oppivat tunnistamaan ja viestimään, miten omat kiertotalousratkaisut auttavat luontokadon torjumisessa.
Lista julkaistaan maailman kiertotalousfoorumissa WCEF:ssä vuonna 2024. Listan odotetaan saavan merkittävää näkyvyyttä sekä WCEF:n että Sitran kansainvälisen partneriverkoston kautta. Listalle valitut yritykset saavat kutsun WCEF2024:ään. Myös puhujapaikkoja on tarjolla rajoitetusti.
Yritysten arviointi
Listalle pääsevät yritykset valitsee raati, jossa on mukana Sitran ja konsulttikumppanin asiantuntijoita.
Asiantuntijaraati arvioi yrityksiä seuraavien kriteereiden avulla:
- Liiketoimintamallin toimivuus ja kannattavuus
- Ratkaisun innovatiivisuus
- Ratkaistavan ongelman laajuus
- Lievennyshierarkian toteutuminen ja jo käytössä olevien resurssien hyödyntäminen
- Yrityksen asettamat luontotavoitteet ja resurssien käytön tavoitteet
- Arvoketjun luontovaikutusten arviointi
Lista on asiantuntijaraadin näkemys tämän hetken ajankohtaisista ja mielenkiintoisista luontoa vahvistavista kiertotalousratkaisuista.
Keitä on mukana?
Listan kokoaa Sitran Luonto ja talous -projektin tiimi yhdessä konsulttikumppanin kanssa.
Missä mennään?
Haku on päättynyt. Tämän jälkeen alkaa hakemusten arviointi. Lista julkaistaan vuonna 2024 World Circular Economy Forum -tapahtuman yhteydessä.
Sitra on myös aiemmin koonnut esimerkkejä mielenkiintoisista kiertotalousyrityksistä. Vuosina 2017–2021 Sitra on julkaissut Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa, jonne on koottu Suomen mielenkiintoisimpia kiertotalouden yritysratkaisuja. Vuonna 2020 osana WCEFonlinea Sitra julkaisi listan 39 inspiroivasta kiertotalousratkaisusta eri puolilta maailmaa.