nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

Vanliga medborgare löser ekonomin i Åbo, Jyväskylä, Salo och Rautalampi

Sitra finansierar ett försök, där medborgarpaneler tar ställning till problematiska val i den kommunala ekonomin i fyra kommuner. Vanliga kommuninvånare inbjuds att delta genom slumpmässigt urval.

Författare

Pauli Saloranta

Expert, Program

Publicerad

I alla landets kommuner funderar man på stora frågor. Befolkningsförändringar, strukturförändringar i förvaltningen, näringslivets utveckling och den offentliga ekonomins hållbarhetsunderskott kräver en granskning av de konsekvenser på lång sikt som de ekonomiska besluten medför.

”I detta begrundande är allas insats värdefull. Därför har Sitra gjort en ny öppning, där vanliga kommuninvånare bjuds in till att delta i planeringen av den kommunala ekonomin”, säger Veera Heinonen, chef för Sitras Demokrati och delaktighets-tema.

”I representativa och flerstämmiga medborgarpaneler grundas åsikterna på information. Den här processen kan visserligen vara en utmaning, men kan också vara ett stöd för noggrann tjänstemannaberedning och på så sätt en vis och representativ demokrati i kommunerna. Man kanske också hittar nya innovativa tankar”, säger Heinonen.

Sitra har, baserat på finansieringsansökningar, valt att år 2024 förverkliga försök i Åbo, Jyväskylä och Salo samt Rautalampi kommun. Sitra möjliggör partnernas försök genom att finansiera dessa med 50 %.

Varje partner sammanställer en medborgarpanel genom slumpmässigt urval. Dessa får en introduktion i och tar ställning till en viktig fråga i kommunens ekonomi och ger sin rekommendation i olika skeden av budgetprocessen.

  • I Åbo granskar medborgarpanelen en balansering av ekonomin ur barnens och ungdomarnas perspektiv baserat på företeelser. Panelen ger sin rekommendation för planeringen av ekonomin och verksamheten år 2025 och deras beredning till olika nämnder och stadsfullmäktige.
  • I Jyväskylä granskar medborgarpanelen konsekvenserna av ekonomins balanseringsprogram för stadsinvånarnas vardag och hur det påverkar olika befolkningsgrupper. Panelen ger vid behov rekommendationer för korrigering av insatsområdena i budgeten.
  • I Salo fördjupar sig medborgarpanelen i en utvärdering av stadens verksamhet och ekonomi samt investeringsbehov. Panelen ger rekommendationer för årets utvärderingsrapport, nästa budget och investeringsplanen för åren 2026–2029.
  • I Rautalampi fördjupar sig medborgarpanelen i situationen för det hyreshusbolag kommunen äger, bostadsutbudets roll i den strama kommunala ekonomin och ger rekommendationer för utvecklingen av hyresbostäder till kommunstyrelsen.

Försöken pågår till utgången av 2025. Sitra vill genom försöken inhämta erfarenheter om hur kommuninvånarnas deltagande hjälper att lösa frågor inom den kommunala ekonomin i olika stora kommuner. Samtidigt identifierar man arbetsmodeller för ekonomiplaneringen som eventuellt kan införas i alla kommuner.

De försök som finansieras nu är en fortsättning på pilotprojekt som genomfördes med finansiering från Sitra i S:t Karins, Sastmola, Mäntyharju och Pieksämäki. I de här kommunerna gjorde medborgarpanelerna flera rekommendationer för bland annat effektivisering av upphandlingen, högre beläggningsgrad av lokalerna och övervakning av genomförandet av kommunens strategi. Samtidigt fick man goda lärdomar om att strukturera och åskådliggöra ekonomidata i kommunerna på ett sätt som stödjer såväl lekmännen i panelerna som beslutsfattarna.

Sitra har också skapat ett riksomfattande utvecklingsnätverk som främjar deltagandet i planeringen av kommunernas ekonomi med tillhörande förfaranden, försök och implementering.

Kommuninvånarnas medverkan i kommunernas ekonomiplanering baserar sig på 2015 års kommunallag och bidrar till uppfyllandet av subsidiaritetsprincipen och kommunal självstyrelse.

Vad handlar det om?

Your current shadow instance is ""Default shadow"". Exit