archived
Arvioitu lukuaika 5 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Avoimen datan suomenmestari paljastaa EU:n suurimmat saastuttajat

Apps4Finland-kilpailu innostaa avoimen datan ja avointen tietovarantojen luovaan käyttöön.

Julkaistu

Avoimen datan Apps4Finland-kilpailun kirkkaimman kruunun pokkasi tänä vuonna Päästöt.fi-visualisointi, josta voi tutkia asuinympäristönsä tai koko Euroopan suurimpia saastuttajia interaktiivisen karttakäyttöliittymän avulla. Sitra on Apps4Finlandin järjestäjäkumppani.

Päävoittaja valittiin nyt ensimmäistä kertaa yleisöäänestyksen perusteella. Valinta tehtiin neljän pääsarjan parhaimmistosta, joista muut olivat Eduskunta Explorer -sovellus, Infoapi-konsepti sekä HSL:n kehittäjäyhteistyö ja dev.hsl.fi-kehittäjäportaali. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna kuudetta kertaa. Kilpailun järjestivät Forum Virium Helsinki, Open Knowledge Finland ry ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry.

Apps4Finland-kilpailu innostaa avoimen datan ja avointen tietovarantojen luovaan käyttöön. Vuosien varrella kilpailun kautta on syntynyt runsaasti huimia sovelluksia, visualisointeja ja muita kisatöitä.

Palkintorahaa oli tänä vuonna jaossa yli 40 000€. Palkinnot jaettiin neljässä pääsarjassa. Niihin pystyi osallistumaan niin sovelluksin, datanavauksin, visualisoinnein, ideoin kuin uusien datan hyödyntämistapojen kera.

Finalistit valittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa vertaisarvioinnin perusteella. Voittajat palkittiin 48 työn joukosta.

Pysy kärryillä poliittisesta päätöksenteosta

Tämän vuoden kilpailutyöt käsittelivät muun muassa poliittista päätöksentekoa, kulttuurikohteita, paikkatietoa, ympäristönsaasteita, Helsingin historiaa, kaupunkien parkkeerausongelmia, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

Vaikuta-sarjan voitti Eduskunta Explorer, jolla on helppo seurata Suomen eduskunnan päätöksentekoa sekä pitää yhteyttä kansanedustajiin ja ministereihin. Sovellus kokoaa yhteen lainsäätäjien puheet ja kannanotot eduskunnassa sekä sosiaalisessa mediassa. Tuomaristo arvosti erityisesti sitä, miten sovellus selkeyttää monelle vaikeita sisältöjä. Sovelluksen laatua kehuttiin ja sitä, miten se yhdistelee virallisten lähteiden rinnalle dataa kansanedustajien sosiaalisen median kanavista.

Windows-puhelimessa toimiva sovellus pokkasi myös Helsingin kaupungin haastepalkinnon, jolla kannustettiin tarjoamaan tapoja edistää hallinnon ja kansalaisten vuorovaikutusta.

Sovellussarjan kakkoseksi tuli Kulttuurikartta, joka näyttää kulttuurikohteet, maamerkit ja muut nähtävyydet responsiivisella kartalla. Kolmannen sijan pokkasi Mapitare: Maastokartta Suomi, joka esittää karttasovelluksena lähes kaikki avoimet valtakunnallisesti kattavat paikkatietoaineistot, joita eri viranomaiset, yritykset ja yhdistykset ovat tuottaneet.

Selvitä EU:n suurimmat saastuttajat

Hahmota-sarjassa palkittiin töitä, jotka kiteyttävät monimutkaista tietoa helposti ymmärrettävään visuaaliseen muotoon. Voittajaksi kruunattiin Päästöt.fi-verkkopalvelu, joka äänestettiin myös koko kilpailun. Palvelu näyttää havainnollisesti kartalla EU:n suurimmat saastuttajat. Palvelusta voi tarkastella tiettyä asuinaluetta tai koko Euroopan suurimpia saastuttajia interaktiivisen karttakäyttöliittymän avulla. Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut työn selkeydestä ja visuaalisuudesta. Lisäksi työ helpottaa päästöihin liittyvien mittasuhteiden ymmärtämistä.

Hahmota-sarjan toisen sijan vei Helsinki ennen -sivusto, josta voi perehtyä Helsingin historiaan kuvien, videoiden ja karttojen muodossa. Kolmanneksi tullut Vanhojen painettujen karttojen selaus tarjoaa helpomman tavan selailla Maanmittauslaitoksen arkistoa sekä vertailla vanhoja karttoja ajantasaiseen maastokarttaan.

Paremmin tietoa tuotteiden takaisinvedoista

Innosta-sarja etsi konsepteja ja ideoita, jotka inspiroivat muitakin tarttumaan avoimeen dataan. Sarjan voittajaksi kruunattiin Infoapi – konsepti, jolla voitaisiin koota nykyisin hajanaista tietoa tuotteiden takaisinvedoista ja tiedottaa kuluttajia nykyistä paremmin. Jos tiedot tuotaisiin Elintarviketurvallisuusviraston ja TUKESin avulla avoimeen rajapintaan, voitaisiin erilaisilla verkkopalveluilla ja sovelluksilla varmistaa, että tieto takaisinvedoista tavoittaa oikeat kohderyhmät.

Toisen sijan saavutti Villitys -konsepti sovelluksesta, joka innostaisi ihmisiä hyödyntämään luonnonvaraisia kasveja, sieniä ja marjoja. Kolmantena palkittiin Vapaa pysäköinti. Sen ideana on sovellus, jolla autoilija näkisi kännykästään kaupungin vapaat parkkipaikat reaaliajassa.

Avoimet rajapinnat yhdestä paikasta

Mahdollista-sarjassa palkittiin kisatöitä, jotka ovat poistaneet datan hyödyntämisen esteitä. Tässä sarjassa ensimmäiseksi kruunattiin HSL:n kehittäjäyhteistyö ja kehittäjäportaali dev.hsl.fi. HSL on tehnyt pitkäjänteistä työtä kehittäjäyhteisön tukemiseksi. Tuloksena on ollut kymmenittäin mobiilisovelluksia, kokeellista avointa kehitystoimintaa sekä uusi avoin yhteistyömalli julkisten palveluiden ja kolmansien osapuolien välille. Tuomaristo arvosti erityisesti voittajan panostusta avoimien rajapintojen avaamiseen omien sovellusten kehittämisen sijasta.

Sarjan toisen sijan pokkasi -verkkopalvelu, joka kerää ja jakaa tietoa suomalaisista avoimista rajapinnoista. Kolmanneksi tuli paikkatiedon lähde Geocoder, joka mahdollistaa paikkatietojen selvittämisen avoimen datan karttaa vasten. Rajapinta on jo otettu käyttöön monissa palveluissa.

Apps4Mobility – uuden sukupolven liikkumissovellukset palkittu

Apps4Finlandissa palkittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa parhaat ihmisten liikkumista helpottavat uudet sovellukset.

Apps4Mobility-kilpailun ensimmäisen sijan vei Sujuvuusnavigaattori, joka kerää tietoa pyöräliikenteen sujuvuudesta ja auttaa löytämään nopeimmat pyöräilyreitit kaupungissa. Toisen palkinnon pokannut Nysse on helppokäyttöinen ja monipuolinen sovellus Tampereen, Helsingin Oulun ja Jyväskylän seudun joukkoliikenteeseen.

Kolmannelle sijalle tuli Matka-aika, joka kertoo kartalla, miten koko Suomi on saavutettavissa niin autolla, pyörällä kuin joukkoliikenteelläkin.

Apps4Finland laajentui maakuntiin

Apps4Finlandin yhteydessä järjestettiin tänä vuonna kolme alueellista, omaa kilpailuaan: Apps4Pirkanmaa, Apps4Lounais-Suomi ja Apps4Pohjois-Pohjanmaa. Niiden myötä Apps4Finland laajeni etelästä muihin kaupunkeihin kohti pohjoista.

Apps4Pirkanmaa haki uusia ratkaisuja alueella avatun datan hyödyntämiseksi ja innovaatioiden kehittämiseksi. Tämän vuoden kilpailutöissä aiheina olivat mm. bussiliikenteen ja Tampereen talouslukujen seuraaminen. Kisan voittajaksi kruunattiin Tamperelaisen paikkatilasto -sovellus, joka mahdollistaa kaupunkilaisille Tampereen eri alueiden vertailun.

Apps4Lounais-Suomi etsi toimivia sovelluksia ja ideoita Itämeren hyväksi. Pääpalkinnon saanut Plundrr on mobiilisovellus, jossa tarkoituksena on saaristossa purjehtiessa samalla tehdä tehtäviä ja saada pisteitä.

Pohjois-Pohjanmaan paikalliskilpailussa etsittiin kilpailutöitä, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja alueen elinvoimaa. Kisan voitti Mapitare-maastokarttasovellus, josta voi ladata korkealaatuista ja ajantasaista vektorikartta-aineistoa koko Suomen alueelta.

Alueellisten kilpailujen osallistujat olivat automaattisesti mukana myös valtakunnallisessa kilpailussa.

Kaikki voittajatyöt 2014: http://www.apps4finland.fi/2014-voittajat/
Kaikki kilpailutyöt: http://www.apps4finland.fi/kilpailutyot-2014/

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu