archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Järkipalaa-hanke opetti – aikuiset vaikuttavat nuorten terveyteen enemmän kuin itse uskovat

Järkipalaa-hankkeen päätulokset esiteltiin Järkipalaa koulupäivään -tapahtumassa 2. joulukuuta Helsingissä. Hanke yhdisti toimijoita tekemään vuosina 2006–2008 laajaa yhteistyötä tutkimuksen, tuotekehityksen ja viestinnän saralla.

Julkaistu

Lasten ja nuorten terveyden edistämiseen tähtäävä kolmivuotinen Järkipalaa-hanke on päättymässä.  Sitran rahoittamassa ja koordinoimassa hankkeessa syntyi paljon uusia terveellisiä tuotteita ja tietoa siitä, mitkä asiat ovat lasten ja nuorten terveydessä kunnossa ja millä keinoilla terveyttä voidaan parantaa. Yhteinen päätelmä oli, että järki palaa koulun ja kotienkin arkeen, jos aikuisten vastuu ja huolenpito toteutuvat.

Järkipalaa-hankkeen päätulokset esiteltiin Järkipalaa koulupäivään -tapahtumassa 2. joulukuuta Helsingissä. Hanke yhdisti toimijoita tekemään vuosina 2006–2008 laajaa yhteistyötä tutkimuksen, tuotekehityksen ja viestinnän saralla. Tapahtumassa julkistettiin Kansanterveyslaitoksen koordinoiman tutkimushankkeen tulokset. Kuopion yliopisto jatkaa työtä alakoululaisten parissa vielä vuosina 2009–2011 ja Sydänliitto jatkaa viestimistä aiheesta. Heidän tekemänsä tutkimukset toivat myös uutta tietoa lasten ja nuorten arjesta.

Monista Järkipalaa-hankkeen aikana tehdyistä selvityksistä ilmenee, että aikuiset eivät aina tunnista, miten tärkeä merkitys heillä on lastensa ravitsemukseen.

KTL:n tulokset osoittivat, että jo yhden vuoden aikana voidaan sokerin ja makeiden välipalojen syöntiä vähentää, kun käytössä ovat oikeat keinot. Näyttää myös siltä, että terveelliseen ravitsemukseen olisi paras tottua jo varhaislapsuudessa. Yläkoululaisten vihannesten ja hedelmien käyttöä ei saatu lisättyä lyhyen tutkimuksen aikana. Tytöt paransivat elintapojaan poikia useammin.

Järkipalaa-hankkeen vahvoja toimijoita olivat Sitra, Kansanterveyslaitos, Leipätiedotus ry, Oulun yliopiston hammaslääketieteen laitos, Kuopion yliopisto, Suomen Sydänliitto ry, HK Ruokatalo Oy, Raisio Oyj, Sodexo Oy, Vaasan & Vaasan Oy ja Valio Oy.

Jatkoa luvassa

Järkipalaa-hankkeessa on ollut mukana poikkeuksellisen monta tahoa, yhteensä noin 40 toimijatahoa on tehnyt työtä yhteisin tavoittein.
– On tärkeää varmistaa, että hyväksi todettuja kouluruokasuosituksia voidaan toteuttaa. Siinä auttaa se, että Järkipalaa-hankkeessa kokeiltuja keinoja otetaan käyttöön, projektipäällikkö Markku Mikola Sitrasta kertoi. Käytäntöön panoa varten on luotu uusia vankkoja menetelmiä; tutkimusraporttien lisäksi opetusmateriaaleja, teesejä ja käsikirjoja.

Lopputilaisuudessa heitettiin pallo kuntapäättäjille, joilla on vastuu kouluruokailun resursseista. Lasten ja nuorten terveyden ja kouluruokailun eteen tehdään jatkossakin töitä monella taholla. Yhteistyöhankkeita ovat tekemässä muun muassa Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma ja Terveyden edistämisen – sekä Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelmat.

Yhteenvedot 2.12.2008 julkaistuista tuloksista »
Lue Kansanterveyslaitoksen tiedote: Aikuiset rakentavat nuorten ruokaympäristön – järkevät valinnat tehtävä helpoksi  »
Lue Sydänliiton tiedote: Tositarinoita lasten ja nuorten elämästä »
Lue lisää Järkipalaa koulupäivään -tapahtumasta ja muista hankkeen tuloksista »

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja Anu Harkki, Sitra, puh (09) 6189 9458 tai 050 431 1651 Projektipäällikkö Markku Mikola, Sitra, puh (09) 6189 9235 tai 040 771 8030
Viestintäkonsultti Seija Kurunmäki, ERA-ohjelman viestintä, puh 0400 460 894
Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen, Kansanterveyslaitos, puh (09) 4744 8596
Professori Hannu Hausen, Oulun yliopisto, puh (08) 537 5582
Professori Timo Lakka, Kuopion yliopisto, puh 040 770 7329 / Virpi Lindi puh 040 706 0803
Vt. toiminnanjohtaja Sini Garam, Leipätiedotus ry, puh 050 917 9539
Kehittämispäällikkö Marjaana Lahti-Koski, Sydänliitto, puh (09) 7527 5225 tai 050 359 1211  

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu