uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Nuorten politiikkakoulu valittiin malliksi Euroopalle

Syksyllä kokeilussa jatketaan kouluvierailuja, järjestetään työpajoja ja julkaistaan ”Näin voit vaikuttaa” -opas.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Nuorten politiikkakoulu -hanke on valittu mukaan Euroopan Unionin The European Week of Regions and Cities -tapahtumaan lokakuussa, jossa politiikkakoulua esitellään Oulun kaupungissa toteutettavana hyvänä toimintana.

Nuorten politiikkakoulu on mukana Sitran käynnistämässä, koordinoimassa ja rahoittamassa Demokratiakokeilut 2020 -hankekokonaisuudessa.

Politiikkakoulua esitellään tilaisuudessa otsikolla “School of Politics for Young People: lessons from Oulu, Finland”. Tilaisuudessa puhujina ovat nuorten politiikkakoulun työntekijä Noora Mäkinen ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja ja nuorisovaltuusto ONEn jäsen Kalle Pyky sekä moderaattorina ja puheenjohtajana hankkeen työntekijä Marjut Lehtonen.

Tilaisuuden videotallenne on katsottavissa tämän linkin kautta ja löytyy myös tapahtuman verkkosivuilta.

”Upeaa, että nuorten politiikkakoulu pääsee maailmalle”

Projektityöntekijä Noora Mäkisen mukaan European Week of Regions and Cities -tapahtuma on aiempina vuosina koonnut satoja osallistujia Brysseliin. Tänä vuonna tilaisuus järjestetään kokonaan etänä ja kolmen viikon aikana.

”Pakko myöntää, että kun on tajunnut, kuinka isosta jutusta on kyse, niin vähän jännittää. Tietenkin olemme tyytyväisiä, että meitä pyydettiin hanketta esittelemään”, Mäkinen sanoo.

Projektityöntekijä Marjut Lehtonen toivoo, että Oulun esimerkki kannustaa myös muita – Suomessa ja Euroopassa – kehittämään uusia malleja nuorten mukaan saamiseksi.

”Onhan tämä mieletön mahdollisuus markkinoida suomalaista demokratiakasvatusta sekä nuorten osallisuutta. Suomessa ja Oulussa on jo pitkään tehty töitä nuorten osallisuuden eteen, johon myös nuorten politiikkakoulu kantaa kortensa. Upeaa on, että nuorten politiikkakoulu pääsee nyt maailmalle.”

Hankkeen esittelyn jälkeen kuuntelijoilla on mahdollisuus kysellä hankkeesta, sen toteutuksesta ym. Osio on tunnin mittainen, puhekeli on englanti ja tilaisuus toteutetaan etäyhteydellä ZOOM-alustalla. Ilmoittautuminen tilaisuuteen on avoinna 27.8.-27.9.2020.

Korona siirsi vierailut ja työpajat verkkoon

Oulussa etäpolitiikkakoulun tavoitteena on vastata nuorten osallisuuden tarpeeseen.

Koronaepidemian vuoksi politiikkakoulu siirtyi kevään aikana verkkoon. Jo ennen koronaa pilottikoulut oli valittu ja päättäjät oli innostettu mukaan kouluvierailuille.

Ajatuksena oli ja on järjestää erilaisia nuorten ja päättäjien vierailuja kouluille. Keväällä opettajat, päättäjät ja nuoret sopeutuivat koronatilanteeseen hyvin ja kouluvierailut päätettiin yhteistuumin toteuttaa etäyhteyksiä käyttäen. Etävierailut kouluihin sopivat hyvin myös päättäjien aikatauluihin.

Noora Mäkisen mukaan kouluvierailuja jatketaan myös syksyllä näillä näkymin pääosin etäyhteyksiä käyttäen. Vierailuilla käyvät ”taisteluparina” nuorisovaltuuston jäsen ja kaupunginvaltuutettu.

”Pilottikouluilla järjestetään myös työpajoja, joissa pohditaan, miten itse kukin voi vaikuttaa. Näiden toteutus on parhaillaan mietinnässä. Todennäköisesti osa toteutetaan etänä ja osa paikan päällä”, Mäkinen sanoo.

Alkusyksystä osana hanketta julkaistaan myös ”Näin voit vaikuttaa” -opas nuorille.

Nuorten politiikkakoulun ajatuksena on tavoittaa mahdollisimman monta nuorta ja pohtia heidän kanssaan erilaisia tapoja osallistua ja vaikuttaa. Sosiaalinen media on toiminut hankkeen aikana keskeisenä tiedonvälityksen kanavana.

Instagram on nuorten suosima alusta, joka toimii myös Nuorten politiikkakoulun pääasiallisena viestin välittäjänä. Instagramin stories -toiminnon kautta nuorille on vinkattu erilaisista kyselyistä sekä tavoista vaikuttaa.

Instagramin profiilissa esitellään moninaisia vaikuttamisen tapoja sekä vaikuttajapolkuja. Vaikuttajapolkuja saadaan sekä nuorilta että päättäjiltä, jotka lähettävät hankkeen vetäjille lyhyitä videoita, joissa he kertovat omista tavoistaan vaikuttaa ja olla osallisina. Seuraa politiikkakoulua instassa: @nuortenpolitiikkakoulu

Nuorten politiikkakoulu -hankkeen tarkoituksena on saada nuoret innostumaan vaikuttamisesta sekä saamaan niitä olennaisia tietoja ja taitoja, joita tarvitaan vaikuttamiseen ja yhteiskunnassa toimimiseen. Tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuusvalmiuksia sekä yhteiskunnallisia tietoja ja taitoja sekä löytää ja kokeilla uusia nuorille mielekkäitä osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja.

Tavoitteena on myös edistää sukupolvien välistä oppimista parantamalla lasten ja nuorten kanssa työskentelevien osallisuusvalmiuksia sekä lisätä ja syventää vuorovaikutusta päättäjien ja nuorten välillä.  Päättäjät tuodaan lähelle nuoria, jotta kynnys yhteistyön sekä päätöksien tekemiseen madaltuisi. 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu