uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Suomalaistutkijat pohjustavat tietä yhteiselle kansainväliselle luontojalanjäljen mittarille – Teknologiayhtiö Nokia ja Sitra rahoittavat työtä

Luontojalanjäljen mittaamista tarvitaan, jotta yritykset voivat arvioida toimintansa luontohaittoja ja pienentää niitä. Sitran, teknologiayhtiö Nokian ja Jyväskylän yliopiston yhteistyön tavoitteena on pohjustaa tietä luontojalanjäljen laskennan kansainväliselle standardille.

Kirjoittaja

Antti Koistinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Miten ruokakaupasta ostettu joulusuklaa tai kahvipaketti vaikuttaa luontoon maassa, josta tuotteiden raaka-aineet tulevat? Mikä on uusien kotien rakentamisen tai somen selailun luontovaikutus?

Luontoon kohdistuvien paineiden vähentäminen eli luontojalanjäljen pienentäminen on välttämätöntä, sillä taloutemme, hyvinvointimme ja terveytemme ovat täysin riippuvaisia luonnosta. Toistaiseksi yrityksiltä – ja kuluttajilta – ovat puuttuneet riittävät työkalut oman toimintansa luontohaittojen arvioitiin.

Luontojalanjäljen laskentaa kehitetään kuitenkin vauhdilla eri puolilla maailmaa. Jyväskylän yliopisto on kehitystyön etujoukoissa. Yrityksen luontojalanjäljen laskentaa on jo kokeiltu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran, kauppaketju S-ryhmän ja Jyväskylän yliopiston yhteishankkeessa, jossa selvitetään S-ryhmän luontovaikutukset.

Nyt luontojalanjäljen laskentamenetelmän kehitystyöhön saadaan lisää vauhtia, kun Sitra, teknologiayhtiö Nokia ja Jyväskylän yliopisto aloittavat yhteistyön.

Jyväskylän yliopisto käynnistää Sitran rahoituksella uuden hankkeen, jonka tavoitteena on pohjustaa tietä luontojalanjäljen laskennan kansainväliselle standardille. Tähtäimessä on luoda yhteinen kieli tämän hetken parhaiden mittausmenetelmien välille. Tutkijat selvittävät käytännössä, miten maailmalla kehitteillä olevat luontojalanjälkimittarit ja eri ekosysteemeihin kohdistuvat luontovaikutukset saataisiin yhteismitallisiksi ja vertailukelpoisiksi.

”Luontojalanjäljen mittaamisen kansainvälinen kenttä kehittyy nopeasti ja Jyväskylän yliopisto on yksi tämän alan edelläkävijöistä. Keskeinen haaste on mittausmenetelmien kirjo, joiden välillä ei ole vielä yhteistä kieltä. Yhteisen kansainvälisen standardin luominen olisi ratkaisevan tärkeää yrityksille ja muille organisaatioille, jotka pyrkivät mittaamaan luontovaikutuksensa. Sitralle on ilo rahoittaa hanketta, joka pyrkii ratkaisemaan juuri tätä ongelmaa”, toteaa Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Lasse Miettinen.

Jyväskylään perustetaan uusi tenure track -professuuri

Nokia puolestaan kertoi keskiviikkona 20.12. tukevansa Jyväskylän yliopistoa yritysten ja muiden organisaatioiden luontojalanjäljen mittaamisen kehittämisessä. Nokian mukaan yhteistyö on linjassa yrityksen vastuullisuusstrategian kanssa ja tukee laajempaa, pitkäaikaista sitoutumista ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ympäristövaikutusten minimoimiseen.

Nokian tuki ja Sitran rahoittama hanke mahdollistavat yhdessä uuden tenure track -professuurin perustamisen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun. Professuuri keskittyy luontojalanjäljen maailmanlaajuiseen mittaamisen kehittämiseen.

“(Montrealissa viime vuonna pidetty) YK:n luontokokous osoitti selvästi, että luontokato ja ilmastonmuutos ovat suuria uhkia planeetallemme. Yliopistoja koskevan yhteistyöohjelmamme tavoitteena on tukea tiedemaailman lahjakkaimpia tutkijoita, jotta he voivat tutkia niin Nokian kuin koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisiä aloja, mukaan lukien ympäristöä, luontoa sekä tulevaisuuden teknologioita, kuten 6G:ta, kvanttiteknologiaa ja tekoälyä”, sanoo Nokian vastuullisuusjohtaja Subho Mukherjee.

“Ilmastonmuutoksen lisäksi luontokato on yksi suurimmista kestävän kehityksen haasteista maailmanlaajuisesti. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat yhdessä resurssiviisausyhteisön JYU.Wisdomin kanssa ovat tehneet kansainvälisesti uraauurtavaa työtä yritysten luontojalanjäljen laskemiseksi. Luontojalanjäljen vaikutusten arviointi on ensimmäinen askel, jonka avulla voimme aktiivisesti aloittaa vaikutusten vähentämisen ja kääntää luontokadon kehityksen toiseen suuntaan”, sanoo Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.

Jyväskylän yliopisto selvittää parhaillaan Sitran rahoittamassa hankkeessa myös suomalaisten elämäntapojen luontovaikutuksia ja keinoja näiden pienentämiseen – ensimmäisten joukossa maailmassa. Työn on määrä valmistua 2024 alkupuolella. Myös monet kunnat ja kaupungit, kuten Tampere ja Lahti ovat selvittäneet tai selvittämässä omaa luontojalanjälkeään.

Lue lisää:

Nokia, Jyväskylän yliopisto ja Sitra tekevät yhteistyötä kehittääkseen luontojalanjäljen mittaamista

Suomalaistutkijat kehittivät luontojalanjälkimittarin yrityksille – pilottihanke kartoitti S-ryhmän luontohaitat

Jyväskylän yliopiston väliraportti: S-ryhmän luontojalanjälki

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu