Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uusi lääketieteen kurssi auttaa lääkäriopiskelijoita ymmärtämään omaa ja potilaan genomitietoa

Kirjoittaja

Mirkka Helkkula

Avustava asiantuntija, Avainalueratkaisut

Julkaistu

Helsingin yliopistossa pyörii kevään aikana henkilökohtaisen lääketieteen kurssi, joka opastaa lääketieteen opiskelijat genomiikkaan ja nykyistä yksilöllisempään potilastyöhön.

Sitran rahoittama pilottikurssi järjestetään yhteistyössä Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:n ja lääketieteellisen tiedekunnan kanssa.

Henkilökohtaiseen lääketieteeseen liittyvää yliopistokoulutusta tarvitaan, koska harva terveydenhuollon ammattilainen osaa hyödyntää genomitietoa työssään. Jo nyt lääkäri voi joutua tilanteeseen, jossa hänen pitäisi kohdata itsenäisesti geenitestin tehnyt potilas tai kertoa tämän riskistä sairastua vakavasti.

”Tulevaisuuden lääketiede on ennakoivaa, ehkäisevää, yksilöllistävää ja osallistavaa. Potilaan tiedonsaanti ja päätäntävalta korostuu. Tämä on hyvä huomioida jo koulutuksessa”, sanoo tutkija ja kurssin opettaja Elisabeth Widén Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Widén on suunnitellut kurssin yhdessä professori Samuli Ripatin, Hannele Laivuoren ja Vilja Pietiäisen kanssa. He uskovat, että erityisesti Suomessa on edellytyksiä ryhtyä soveltamaan yksilöllistettyä lääketiedettä.

Kurssille osallistuvat 20 opiskelijaa saavat halutessaan selvittää kurssin aikana perimästään kardiovaskulaaristen tautien riskejä ja lääkkeiden sopivuutta. Tähän käytetään Kardiokompassi-työkalua.

 ”Oman kokemuksen avulla opiskelijat pystyvät mahdollisesti paremmin ymmärtämään perimän ja riskiarvioiden merkitystä potilaan elämään,” Widén arvioi.

Kurssin opettajakaarti osoittaa, miten laajaa osaamista tulevaisuuden terveydenhuollossa tarvitaan. Kevään aikana muun muassa farmakogenetiikan professori Mikko Niemi opastaa opiskelijoita lääkeaineiden ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksiin, sosiaalipsykologi Ari Haukkala neuvoo elämäntapamuutoksiin motivoimisessa ja kardiologian professori Markku Nieminen oman riskiarvion tekemisessä. Lisäksi opiskelijat vierailevat biopankissa.

Lisätietoja:

Samuli Ripatti, samuli.ripatti(a)helsinki.fi+358 40 567 0826 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu