Lista
Arvioitu lukuaika 6 min

9 vinkkiä, joiden avulla tuot luonnon hyvinvointivaikutukset osaksi arkeasi

Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa. Kysyimme asiantuntijoilta käytännön vinkkejä siitä, miten sinäkin voit tuoda luonnon osaksi arkeasi.

Kirjoittaja

Laura Salonen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Luonnolla on suuri määrä positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme ja terveyteemme. Viettämällä enemmän aikaa luonnossa ja vahvistamalla yhteyttämme luontoon voimme ratkoa monia nyky-yhteiskunnan haasteita, kuten mielenterveysongelmia ja liikunnan vähenemistä. Kun ymmärrämme, miten paljon hyvinvointia ja iloa luonto tarjoaa meille, haluamme myös kantaa vastuuta ja huolehtia ympäristöstämme.

Seitsemän tutkijaa kertoo, kuinka jokainen voi hyötyä luonnon terveysvaikutuksista arjessaan. Vinkkejä antoivat erikoistutkija Tytti Pasanen THL:stä, yliopiston lehtori ja sosiaalipsykologi Eemeli Hakoköngäs Helsingin yliopistolta, professori Kalevi Korpela, tutkijatohtori, eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen ja väitöstutkija Jane Paakkolanvaara Tampereen yliopistosta, vanhempi tutkija Katriina Hyvönen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen planetaarisen terveyden lääkäri ja neurologi Hanna Haveri.

1. Ulkoile viikoittain luonnossa 

Liikunnalla on lukuisia hyötyjä niin fyysiseen terveyteen kuin mielen hyvinvointiin. Luontoliikunnan on havaittu kohentavan mielialaa enemmän – tai vähintäänkin saman verran – kuin sisäliikunnan. Luonnossa ei välttämättä tarvitse viettää pitkiä aikoja kerrallaan. Jo kymmenen minuutin piipahduksien on havaittu vaikuttavan positiivisesti mielialaan.

Brittitutkimuksen mukaan luonnossa vietetyn ajan hyödyt terveydelle ja mielen hyvinvoinnille näkyvät parhaiten vähintään kaksi tuntia luonnossa ulkoilevilla. Ei ole väliä, koostuuko aika yhdestä pidemmästä vai useasta lyhyemmästä luontokäynnistä.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan vastaavasti ne, jotka ulkoilevat viheralueilla vähintään kolme kertaa viikossa käyttävät astma-, verenpaine- ja psyykenlääkkeitä epätodennäköisemmin kuin ne, jotka eivät käy viheralueilla joka viikko. Psyykenlääkkeiden käytössä ero näkyi jo niiden välillä, jotka ulkoilivat viheralueilla kerran tai kaksi viikossa verrattuna tätä harvemmin ulkoileviin.

2. Nauti lähiluonnon mahdollisuuksista

Vaikuttavia ja houkuttelevia luontokokemuksia ei välttämättä tarvitse lähteä etsimään kaukaa. Tutkimusten mukaan lähiluonto, vaikkapa lenkkipolut, lähimetsät tai vesistöt ovat suomalaisille tavallisin paikka kokea luontoyhteyttä. Liikkuminen lähiluonnossa on yleensä helppoa ja myös ekologista.

Vaikka lähiluonto on tuttua, se ei tee luontokokemuksista vähemmän merkityksellisiä. Päinvastoin monet mieleenpainuvat ja tärkeät kokemukset ja elämykset sijoittuvat tuttuun ympäristöön. 

Lähiluontoon on helppo mennä, jolloin luonnossa tulee liikuttua säännöllisemmin. Näin pääsee nauttimaan luonnon hyvinvointivaikutuksista jatkuvammin. Tuttu ympäristö myös lisää rentoutumista ja turvallisuuden tunnetta.

3. Löydä mielenrauha oleilemalla yksin luonnossa

Vaikka yhdessäolo on tärkeää ihmisten hyvinvoinnille, usein unohtuu, että myös itse valittu ja säädeltävissä oleva yksinolo voi olla hyvinvoinnin kannalta merkityksellistä. Tutkimusten perusteella suomalainen luonto tarjoaa monille ympäristön, jossa yksilö voi kokea turvallista ja hallittua yksinäisyyttä ja saavuttaa siihen liittyviä hyvinvointikokemuksia. 

Luontokokemukset vähentävät stressiä, rauhoittavat ja parantavat mielialaa. Luonnossa yksin oleminen auttaa keskittymään itseen ja käsittelemään omia tunteita ja ajatuksia ilman ulkoisia häiriötekijöitä. Toisaalta aisteja monipuolisesti virittävä ympäristö tarjoaa mahdollisuuden ”itsen unohtamiseen”, mikä voi auttaa rentoutumaan ja purkamaan stressiä.

4. Etsi mielipaikkasi luonnossa 

Kauniit maisemat – myös rakennetussa ympäristössä – lisäävät onnellisuuden tunteita. Etsi itsellesi lähiympäristöstäsi paikka, jossa viihdyt. Jos et pidä paikallaan olosta, voit etsiä itsellesi mielireitin. Pyri käymään mielipaikassasi tai mielireitilläsi alkuun vähintään kolmasti viikossa, lisää kertoja vähitellen tavoitteena päivittäiset käynnit. Tutustu mielipaikkasi yksityiskohtiin kaikilla aisteilla. Käynti voi olla vain pieni hetki, tärkeintä on toistuvuus.

5. Lisää hyvinvointia planetaarisen ruokavalion avulla  

Luonnossa liikkumisen ohella omaa ja maapallon hyvinvointia voi lisätä tutustumalla planetaariseen ruokavalioon. Esimerkiksi sesongissa olevat kasvikset ovat olennainen osa planetaarista ruokavaliota. Kasvisten määrää voi lisätä vaikka asettamalla tavoitteeksi syödä päivän aikana viittä eri väristä vihannesta, hedelmää tai marjaa. Jokaisen tulisi syödä vähintään kuusi omaa kourallista kasviksia päivässä. Perheen pienimpiä voi innostaa maistelemaan kasviksia kasvattamalla ruokaa itse. Monia vihanneksia on helppo kasvattaa pienelläkin pihaläntillä, parvekkeella tai vaikka ikkunalaudalla. Kasvien tuominen sisätiloihin voi parantaa myös elimistön mikrobistoa.

Planetaariseen ruokavalioon kuuluu sesongin kasvisten lisäksi itse kerätty ruoka. Luonnosta löytää syötävää lähes kaikkina vuodenaikoina myös täällä Suomessa. Siirtymisen kohti planetaarista ruokavaliota voi aloittaa pienin askelin, esimerkiksi kantamalla omaa vesipulloa mukana ja vähentämällä ruokahävikkiä.

6. Tue mielen hyvinvointia luontoa havainnoimalla

Opettele havainnoimaan luontoa, kuten kasveja, puustoa ja eläimiä. Voit aloittaa havainnoinnin esimerkiksi pihapiirin linnuista. Lintujen havainnoinnilla on yhteys parempaan mielialaan ja mielenterveyteen. Lintuja on kaikkialla ja ne kertovat hyvin ympäristön monimuotoisuudesta ja muutoksista. Lintujen avulla voi saada paremman käsityksen vuoden kierrosta luonnossa ja vuodenaikaisesta vaihtelusta. Havainnoinnin edistyessä taito lintujen tunnistamiseen kehittyy. Etenkin tuttujen ja itseä miellyttävien lintujen havainnointi lievittää stressiä ja vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi oppimiseen ja mieleen.

Lintujen tarkkailun voi aloittaa omalta parvekkeelta tai kotipihalta.  Tutustu eri lajeihin ja niiden suosimiin elinympäristöihin. Ota ensin tavoitteeksi tunnistaa kaikki valitsemasi ympäristön lintulajit. Näköhavainnoinnin lisäksi havainnoi kuulemaasi.

7. Ulkoile luonnossa kaikkina vuodenaikoina säällä kuin säällä 

Luonnossa ulkoilu elvyttää eli palauttaa stressistä ja henkisestä kuormituksesta paremmin kuin sisätiloissa vietetty aika. Myös lähellä oleva kaupunkiluonto (esim. puistot) elvyttää ja lisää hyvinvointia, eli kauaksi ei tarvitse aina lähteä. Lähiluonto onkin siksi tärkeä, että luontoon tulisi lähdettyä helposti osana arkea. 

Tutkimukset osoittavat, että luonnosta saa hyvinvointia eri vuodenaikoina monenlaisissa sääolosuhteissa. Kannattaa siis lähteä ulos luontoon myös esimerkiksi marraskuussa ja sadesäällä.

8. Vahvista luontoyhteyttäsi ja samalla omaa hyvinvointiasi  

Luontoyhteyden kokemus tarkoittaa sitä, että ihminen kokee samuutta tai yhteyttä muuhun luontoon. Kokemus omasta luontoyhteydestä on jokaisella erilainen.

Luontoyhteys on myös havaitsemista ja taito, jota voi opetella tai vahvistaa. Voit aloittaa aistimalla luontoympäristöä monilla aisteilla ja tunnistamalla itsellesi merkityksellisen luontokohteen: saatat havaita myös sinua ja luontoa yhdistäviä piirteitä tai ominaisuuksia.  

9. Nauti luonnon hyvinvointivaikutuksista myös sisällä

Lähiluontokohteissa ulkoilu ei aina ole mahdollista esimerkiksi liikuntarajoitteiden takia tai kohteet eivät ole helposti saavutettavissa. Mutta ei huolta, sillä luontokokemukset elvyttävät myös sisätiloissa.  

Jos sinulla on kiire, ja keskittymiskyky on koetuksella, suuntaa katse ikkunasta avautuvaan luontonäkymään ja anna katseen levätä hetki. Näyttäisi siltä, että jo alle minuutin mikrotauko luontonäkymän parissa voi tukea tarkkaavuuden elpymistä.

Eikö sinulla ole ikkunanäkymää luontoon? Ei hätää! Myös esim. virtuaaliset luontokokemukset tarjoavat laajan valikoiman monipuolisia luontokohteita ja mahdollistavat myös haavoittuvien luontoympäristöjen kokemisen. 

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu