archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Haastekilpailusta vauhtia tutkimuksen ja asiantuntijatiedon ketterämpään hyödyntämiseen

”Miks tällaista ei ole jo?” on usein kommentti, kun Ratkaisu 100 -kilpailun Tsampo-tiimin Mikko Heiskanen kertoo miten he tuovat tieteen tekijät ja hyödyntäjät yhteen. Myös kilpailusta vauhtia saanut Skillhive Next tähtää asiantuntijatiedon ketterämpään hyödyntämiseen.

Kirjoittaja

Salla Nurminen

Asiantuntija, Kestävä arki

Julkaistu

Syksyisestä Ratkaisu 100 -finaalista on vierähtänyt jo lähes puoli vuotta. Vaikka miljoonan euron rahoitus jaettiin vain kahden tiimin kesken, ei tämä tarkoittanut muiden tiimien kohdalla unelmasta luopumista. Kaksi kovalla tahdilla kilpailun jälkeenkin eteenpäin tarponutta tiimiä ovat Tsampo ja Skillhive.

Molemmat hyödyntävät innovatiivisella tavalla olemassa olevaa asiantuntijatietoa. Tsampo tähtää yhdistämään tutkijat, tieteen rahoittajat ja tieteen hyödyntäjät, kun taas Skillhive Next* vapauttaa asiantuntijat lokeroistaan ja yhdistää heidät korkeaa osaamista tarvitseviin yrityksiin ja organisaatioihin, parviälyä hyödyntäen.

Otimme yhteyttä tiimeihin ja kysyimme, mitä kaikkea viime kuukaudet ovat pitäneet sisällään.

Tsampon taustajoukoissa työskentelevä Mikko Heiskanen hiljenee hetkeksi miettiessään, mitä viime kuukaudet oikein ovatkaan pitäneet sisällään. Vauhti on ollut huima ja paljon on tapahtunut.

Kun kilpailun pääpalkinto ei osunutkaan kohdalle, piti tieteen tekemisen ja hyödyntämisen yhdistävän digitaalisen alustan Tsampon muuttaa strategiansa aggressiivisesta kasvustrategiasta niin sanottuun luonnollisen kasvun strategiaan. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että Tsampo päätti keskittyä vahvan infrastruktuurin luomiseen, jonka päälle vaiheittain toteutettava palvelukokonaisuus voidaan rakentaa tehokkaasti. Näin jatkossa vältytään ongelmilta sitten, kun käyttäjiä palvelulla on paljon

Tehokas kehitysympäristö, palveluiden muokattavuus ja valmius esimerkiksi monikielisyyteen on huomioitava jo alustan rakentamisen aikana. Tämän infran kehitysprosessi on vaatinut aikaa, mutta se on kannattanut.

“Purkkamallejahan tekee vaikka viikossa, mutta sitten, kun asiat tehdään kunnolla…”, Heiskanen hymyilee.

Myös Skillhive Nextin strategia muuttui marraskuisen finaalin jälkeen ja rahoitusta kehitystyöhön lähdettiin hakemaan muualta. Apu löytyi onneksi läheltä, Ruoholahdesta Länsiväylän toiselta puolen. Sitra järjesti joulukuussa Ratkaisu 100 -kilpailun tiimeille yhteistapaamisen Tekesin (nykyinen Business Finland) startup-rahoituksen asiantuntijoiden kanssa. Skillhive haki rahoitusta, tuotteen potentiaali vakuutti ja sai 40 000 euron rahoituksen.

Tekesin rahoituksen vaatimuksena on kansainvälistyminen. Skillhiven toimitusjohtaja Janne Ruohisto kertoo, että Skillhive Next, verkossa toimiva oaamisalusta, rakennetaan heti globaaliksi alustaksi.

”Sitä pilotoidaan ensin Suomessa, mutta tarkoitus on laajentaa mahdollisimman pian Suomen rajojen ulkopuolelle”, Ruohisto jatkaa.

Tsampolla on samankaltaiset suunnitelmat. Myös Tsampo sai Tekesiltä rahoitusta jo kilpailun aikana ja sijoitti tämän tuotteen pilotointiin viime kesänä. Onnistuneet pilotit johtivat siihen, että yhteistyö Business Finlandin kanssa jatkuu nyt tuotekehitysrahoituksen muodossa vuoden 2018 ajan. Pian työ alkaa maksaa itseään takaisin, sillä näkymät ovat todella valoisat: kysyntää olisi enemmän kuin tarjonta vielä antaa myöden. Syy tähän löytyy palvelun luonteesta:

“Meidät on otettu kaikkialla hyvin vastaan. Me saatetaan yhteen tutkijat, tieteen rahoittajat ja tieteen hyödyntäjät tavalla, jolla kaikki tuottavat merkittävää lisäarvoa toisilleen kenenkään, tai varsinkaan tieteen tekemisen, kärsimättä. Se on syy.”, Heiskanen tiivistää. “Yleisin kysymys on, että miks tällaista ei ole jo?”, hän lisää.

Tilanne vaikuttaa siis lupaavalta.

Miltä tulevaisuus näyttää Tsampolle ja Skillhivelle?

Tsampon toimistolla ei ehditä nauttia kevätauringosta, vaan kevät on työnteon täyteinen. Tsampon Grant-palvelu, jossa tutkija voi yhdellä hakemuksella hakea rahoitusta monesta eri kohteesta, on tarkoitus kehittää kaupalliseksi tuotteeksi jo ennen kesää. Myös Answers-palvelun beta-versio valmistuu 2018 tuotekehitysjakson aikana. Answers-palvelu tuo tieteen asiantuntijat joustavasta kaikkien hyödynnettäväksi.

Skillhive Next jatkaa liiketoiminnan suunnittelua ja palvelun teknistä kehitystä.

”Suomi voi olla halutessaan edelläkävijämaa tämänkaltaisessa alustataloudessa. Meillä on kaikki edellytykset siihen”, Janne Ruohisto sanoo.

On siis syytä uskoa, että sekä Skillhive että Tsampo ovat oikeilla jäljillä ja oikealla hetkellä liikkeellä. “Stay tuned”, Heiskanen huikkaa ja jättää meidät odottamaan seuraavia uutisia.

Mitä Ratkaisu 100 -kilpailun tiimeille kuuluu? Voittajatiimi Headai julkisti huhtikuussa uuden Microcompetencies-palvelun. Lisää muiden Ratkaisu 100 -tiimien kuulumisia tulossa pian.

*Skillhive oli olemassa oleva palvelu jo ennen haastekilpailua. Skillhive Next on kilpailussa rakentunut lopputuote.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu