Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mihin menee työelämä?

Tulevaisuuspodcastin viidennessä jaksossa pohditaan työn tulevaisuutta. Mitä tehdä osaamisemme ja tarjolla olevien avoimien työpaikkojen väliselle epäsuhdalle? Hyödyntääkö kukaan vielä oikeasti tekoälyä? Entä miten käy työn ja vapaa-ajan väliselle rajalle?

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Play

Ketutuksesta se ajatus sitten lähti.

Viime vuosina pelko ja uhkakuvat nykyisten työpaikkojen katoamisesta ovat hallinneet työelämän tulevaisuudesta käytyä keskustelua. Kuuntelijoiden vastuulle on usein jäänyt arvioida, mitä nämä maalailut tarkoittavat hänen itsensä kannalta, samoin kuin se, mitä esitettyjen uhkien suhteen pitäisi tehdä.

Yksi keskustelun aktiivisista seuraajista on ollut Mindmill Networks -asiantuntijaverkoston perustaja Marjaana Toiminen, jota puhe työelämän synkistä näkymistä alkoi jokin aika sitten hänen omien sanojensa mukaan ”ketuttaa kunnolla”.

Hänen mielestään arviot työpaikkojen lukumääräisestä katoamisesta tarkastelivat laajaa aihepiiriä väärästä näkökulmasta – eivätkä ne sitä paitsi olleet edes kovin tukevalla pohjalla.

Meidän tulisi havainnoida tarkemmin jo nyt ympärillämme näkyviä trendejä.

”Katoavan työn määrää arvioivista työpapereista tuli uusia totuuksia. Suomessakin kerrottiin, että nyt tämän Oxfordin yliopiston laskentakaavan mukaan suomalaisista töistä katoaa ehkä 20 vuodessa 34 prosenttia. Kun keskustelu lähti käyntiin, ehkä-sana unohtui matkalla, samoin se, että kyse oli työpaperista, ei mistään vertaisarvioidusta tutkimuksesta”, Toiminen sanoo.

Toimisen mielestä 20 vuoden päähän sijoittuvan ja vain muutamiin muuttujiin perustuvan spekuloinnin sijaan meidän tulisi havainnoida tarkemmin jo nyt ympärillämme näkyviä trendejä.

Näiden ajatusten myötä Toiminen päätyi tekemään Sitran ja Työeläkevakuuttajat Telan rahoittaman raportin Välähdyksiä tulevaisuudesta. Kymmenen teesiä uuden työn syntymisestä, yritysten muutoksesta ja yksilön mahdollisuuksista työn murroksessa (lue raportti täältä).

Ennakointikyky ja taito nähdä mahdollisuuksia nousee entistäkin tärkeämmäksi

Marjaana Toiminen on vieraana Sitran tulevaisuuspodcastin viidennessä jaksossa, jossa pohditaan, miten työ muuttuu, millaisia työelämävalmiuksia vastedes tarvitaan ja jossa etsitään vastausta kysymykseen ”mitä tehdä, kun työelämässä ei enää pärjää pönöttämällä”.

Toimittajataustainen Toiminen itse on aiemmin työskennellyt Image– ja Anna-lehtien päätoimittajana, Bonnierin Suomen kustannustoiminnan toimitusjohtajana sekä nyt viimeksi kuluneet kolme vuotta yrittäjänä, joka muun muassa konsultoi yrityksiä digimurroksen vaikutuksista ja työelämän muutoksesta.

Toimisen oma työelämäpolku on hänen itsensä mukaan ollut ”sattumaa ja ajautumista”. Samalla se on kuitenkin ollut myös erilaisten aikamme trendien sekä edessäpäin siintävien mahdollisuuksien tunnistamista. Tämän taidon kehittämiseen hän kannustaa myös muita.

”Asiantuntijuus ei ole enää vain yhden ihmisen päässä olevaa osaamista”

Sitran niin ikään alkukesällä julkaiseman Eväitä työelämään -selvityksen mukaan neljäsosalla suomalaisista on täysin selvä visio työelämänsä tulevaisuudesta seuraavan viiden vuoden perspektiivillä.

Selvityksessä hahmotellaan korkeakouluopiskelijoille tärkeimpiä työelämävalmiuksia sekä esitellään käytännönläheisiä reseptejä, jotka auttavat oman työtulevaisuuden rakentamisessa.

Selvityksen toimittanut Sitran asiantuntija Milma Arola sanoo, että vastedes yhä enemmän korostuvia valmiuksia ovat esimerkiksi itsetuntemus ja itsensä johtaminen sekä ongelmanratkaisukyky.  Samaan aikaan myös käsityksemme esimerkiksi asiantuntijuudesta ovat muuttumassa.

”Asiantuntemus ei enää ole vain jonkin yhden ihmisen päässä olevaa osaamista, vaikka sellaistakin syvää osaamista edelleen tarvitaan, vaan enenevässä määrin monet alat ja ammatit ja ovat sitä, että tarvitaan monen eri alan osaajien yhdessä tekemää ongelmanratkaisua”, Arola sanoo jakson johdanto-osiossa.

Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta, jonka keväällä kirjoittama blogi asiantuntijuuden muutoksesta löytyy täältä: Asiantuntijan hätähuuto: Antakaa edes pönöttää!

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu