Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Haastattelu
Arvioitu lukuaika 4 min

Pirullinen addiktio – Tarja Viitanen testasi painonhallintasovellusta Sitran kokeiluissa

Tarja Viitanen, 51, tuntee liian nopeiden painonpudotusten riskit. Onnikasta hän haki pysyvämpää muutosta elintapoihin ja osallistui Sitran osin rahoittamaan kokeiluun, jossa koottiin kokemuksia digisovellusten käytöstä osana hoitotyötä.

Kirjoittaja

Antti Kivimäki

Vapaa tiedetoimittaja

Julkaistu

”Liityin 13-vuotiaana Painonvartijoihin. Tarvitsin äidiltä luvan, ja hän myönsi sen. Painoin 70 kiloa. Olin järjestön nuorin jäsen Suomessa.

Söin Painonvartijoiden pisteytyksen mukaan. Kaikki ruoat punnittiin ja kirjattiin seurantavihkoon. Ensimmäisellä viikolla painoa tippui 4,7 kiloa, josta suurin osa oli varmaankin nestettä. Koulun kesäloman aikana kokonaistiputus oli noin 13 kiloa.

Paino palautui kuitenkin nopeasti. Opin Painonvartijoissa dieettien kanssa ’jojoilun’, josta nykyisin onneksi osataan jo monessa paikassa varoitellakin.

Liian nopea painonpudotus laittaa elimistön sekaisin. Alhaisilla kaloreilla kitkuttaessa elimistö menee säästöliekille ja mieli on äreä kuin nälkäisellä pedolla. Kun sitten rupeaa syömään normaalimmin, kivikautinen kehomme päättelee, että kohta taas voi olla pulaa ruoasta, joten se varastoi kaiken energian, minkä pystyy.

Olen kokeillut vajaan 40 vuoden aikana kaikenlaisia dieettejä. Kerran pudotin kolmessa kuukaudessa 20 kiloa sillä, että söin Nutrilett-valmisteita ja kävin ryhmäliikuntatunneilla.

Kaikissa dieeteissäni paino on palautunut, ja aina on tullut lisää päälle.

Painoin 109 kiloa viime kesänä, kun päätin aloittaa Onnikka-sovelluksen kokeilun.”

Lihavuus ei johdu informaation puutteesta

”Lihavuus ei johdu informaation puutteesta. Lihavat ihmiset tietävät, mistä ylipaino syntyy ja miten heidän pitäisi syödä ja liikkua. Vaikeudet liittyvät tunteiden hallintaan. Tunnesyöminen on pirullisin mahdollinen addiktio, kun ihminen ei voi lopettaa syömistä. Addiktiota ja mielihyvää aiheuttavaa toimintaa on pakko toistaa monta kertaa päivässä, vaikka samalla pitäisi pitää se hallinnassa.

Olen erittäin hyvin perillä kaikesta laihdutukseen liittyvästä. Pari vuotta sitten luin mediasta juttuja, kun Onnikkaa testattiin Oulun suunnalla. Pidin siitä, että sovellus vaikutti kohtelevan laihduttajaa älykkäänä aikuisena. Se ei tyrkytä neuvoja ylhäältä alas vaan juttelee kuin vertaiselle. Onnikka ei lupaa nopeita tuloksia. Käyttäjille kerrotaan, että paino voi kokeilun aikana jopa nousta, kun painonhallintaan liittyviä asioita laitetaan laaja-alaisesti kuntoon.

Onnikassa Tarja Viitasta miellyttää se, että sovellus ei jakele neuvoja ylhäältä alas vaan kohtaa potilaan älykkäänä aikuisena ihmisenä. (Kuva: Veikko Somerpuro)

Kun näin Keskisuomalaisessa ilmoituksen, että Onnikka-pilottiin etsitään koehenkilöitä, hakeuduin heti mukaan.

Toteutin ohjelmaa ohjeiden mukaan. Luin maanantaisin ja torstaisin tulleet pysäkit ja vastasin kysymyksiin sekä tein tasaisesti viikkotehtäviä eri aiheista. Punnitsin itseni joka maanantai.

Tärkeimmät oivallukset syntyivät tunnepuolelta: Puhunko itselleni kauniisti vai rumasti? Onko lapsuusperheessä lohdutettu herkuilla, kun on paha mieli? Opin kuulostelemaan, miltä tuntuu silloin, kun alan syödä. Onko nälkä, onko tylsää, vai syönkö ruokaa pysyäkseni hereillä?

Laihdutuksessa pitäisi Tarja Viitasen mielestä puhua nykyistä enemmän tunnepuolesta: ”Lihavat ihmiset tietävät kyllä, mistä ylipaino syntyy ja miten heidän pitäisi syödä ja liikkua”, hän sanoo. (Kuva: Veikko Somerpuro)

Ennen tein kauppareissuilla asioita automaatio-ohjauksella ja käsi kävi kuin kärpänpyytäjällä. Nyt olen oppinut tunnustelemaan, tekeekö minun oikeasti mieli asioita. Voin seistä suklaahyllyn edessä aikani ja todeta, että ei minun ole pakko laittaa näitä koriin.”

Voin seistä suklaahyllyn edessä aikani ja todeta, että ei minun ole pakko laittaa näitä koriin.

Ihminen toistaa hyviä tai huonoja asioita

”Onnikka on ohjannut minut syömään neljä ateriaa päivässä. Sopivalla ruokarytmillä verensokeri ei heittele eikä tule ahmittua nälkäänsä. Ylipäätään asioiden toistaminen tietyllä tavalla johtaa tiettyyn tulokseen. Ihminen voi toistaa hyviä tai huonoja asioita.

Repsahduksia tietenkin tulee, mutta nykyään koen ne oppimisen paikoiksi. Painonhallinta ei voi perustua siihen, ettei koskaan enää tekisi virheitä. Onnikka ei syyllistä. Se huomauttaa rakentavassa hengessä, että nyt on ollut jonkin aikaa sahailua, mutta kokonaissuunta on ollut hyvä, eli jatketaan taas sinne suuntaan.

Tarkastuspunnituksessa kesäkuussa selvisi, että olen laihtunut vuodessa viisi kiloa. Vielä tärkeämpiä minulle ovat muut arvot. Verenpaine laski ja kolesteroliarvot putosivat, hyvälaatuisen rasvan osuus kasvoi. Vyötärönympäryksestä lähti viisi senttiä kävelemään, maksa ja muut sisäelimet kiittävät. Tämä ei ole loppu vaan oppistoppi pitkällä matkalla. Painonpudotukseen tarvitaan suuri määrä pieniä muutoksia. Mitä hitaammin ja rauhallisemmin oppien muuttaa elintapojaan, sitä varmemmin tehty muutos jää pysyväksi.”

Onnikka-sovelluksen kokeilu toteutettiin osana Sitran Terveysdata 2030 -projektia, jossa rakennetaan ratkaisuja ja pelisääntöjä maiden rajat ylittävälle terveysdatan hyödyntämiselle Euroopassa ja tuetaan Suomen terveysalan kilpailukykyä. Sitran tavoitteena oli koota tietoa uusien digitaalisten hoitomuotojen köytöstä osana hoitotyötä.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu