Haastattelu
Arvioitu lukuaika 5 min

Sellerinvarsi vie nälän pois – Ulla Koskinen testasi painonhallintasovellusta Sitran kokeilussa

Ulla Koskinen, 66, latasi eläkepäiviensä alussa Onnikka-sovelluksen ja pudotti vuodessa yksitoista kiloa. Hän osallistui Sitran osin rahoittamaan kokeiluun, jossa koottiin kokemuksia digisovellusten käytöstä osana hoitotyötä.

Kirjoittaja

Antti Kivimäki

Vapaa tiedetoimittaja

Julkaistu

”Olen aina ollut pullukka, mutta se ei ole menoa haitannut. Olen perinyt äitini geenit. Ylipainosta huolimatta liikun paljon, eivätkä verenpaine, kolesteroli tai sydän ole vaivanneet.

Jäin eläkkeelle reilu vuosi sitten. Työni Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa oli ollut stressaavaa, ja ajattelin, että nyt voin nauttia elämästä.

Vaellusreissulla Saariselällä jalkani kipeytyi ja nilkkani turposi. Ortopedi teki magneettikuvauksen mutta ei löytänyt nilkasta mitään vikaa. Hän tarjosi kortisonipiikkiä. Minä sanoin, että eiköhän turvotus ole seurausta ylipainostani. Ortopedi kirjasi, että asiakas ei halua piikkiä vaan aikoo laihduttaa. Se toi pakostakin motivaatiota.

Ortopedi kirjasi, että asiakas ei halua piikkiä vaan aikoo laihduttaa. Se toi pakostakin motivaatiota.

Muutaman viikon kuluttua huomasin Keskisuomalaisessa ilmoituksen, jossa haettiin vapaaehtoisia Onnikka-kokeiluun. Ilmoittauduin oikopäätä. Sain etäyhteyden sairaanhoitajaan, minulta mitattiin kaikenlaista ja latasin Onnikan kännykkääni.

Olen orjallisesti tehnyt kaiken, mitä Onnikka vaatii, ja enemmänkin. Olen punninnut itseni maanantaisin ja pitänyt päiväkirjaa syömisistäni ja liikkumisistani.

Intoa lisäsi minulla todettu uniapnea. Se johtuu nenärungon vinoudesta, ja ongelmaa korjataan ylipainemaskilla, mutta myös ylipaino on osa ongelmaa.”

Ulla Koskinen kuntosalilla.
Ulla Koskinen käy taloyhtiönsä kuntosalilla monta kertaa viikossa ja on päässyt malliksi kuntolaitteen ohjekuvaan. Nyt hän painaa 11 kiloa vähemmän kuin kuvassa. (Kuva: Veikko Somerpuro)

Aamiainen valmiiksi jo illalla

”Olin hyvin motivoitunut lukemaan kaiken tiedon, mitä Onnikka tarjosi.

Tunteista se myös puhui paljon, mutta se puoli ei minua niin kiinnostanut. Ymmärsin toki, että kun työurani aikana olin päivän jälkeen äärimmäisen väsynyt ja ostin kaupasta herkkuja hemmotellakseni itseäni, niin tunnesyömisestähän siinä oli kyse.

Eläkkeellä minulla ei kuitenkaan ollut enää stressiä, joten poimin mieluiten konkreettisia vinkkejä painonhallintaan.

Aloin valmistaa ruokani itse ja kirjoitin itselleni ruokalistan aina ennen kauppaan menoa. Ennen olin hetken mielijohteesta ostanut kaikenlaista valmisruokaa ja grilliruokaa.

Jollakin tavoin Onnikka tai joku ihminen siellä taustalla seurasi vastauksiani. Kerran Onnikka kysyi, että olenko lukenut kaupassa elintarvikkeiden tuoteselosteita, ja vastasin silmälasien unohtuneen kotiin. Seuraavalla pysäkillä Onnikka huomautti, että otapa tehtävä uusiksi silmälasien kanssa.

Minulla on nykyään tarkka lista siitä, mitä viikon aikana syön. Punaisen lihan olen jättänyt pois ja syön paljon kasviksia. Usein teen viikon ruoat valmiiksi pakkaseen.

Aamiaiseksi syön niin paljon vihanneksia, että päivän kasvisannos täyttyisi jo siitä. Syön aina yhden raa’an sellerinvarren. Se vie jostain syystä nälän tunteen pois koko päiväksi. Olen puhunut asiasta taloyhtiön muille naisille, ja hekin ovat alkaneet syödä selleriä ja huomanneet saman.

Lisäksi syön aamulla ruisleipää, juustoa ja chiliä. Teen aamiaisen valmiiksi jo illalla ja laitan sen kelmussa jääkaappiin odottamaan. Lounaaksi teen kasvispaistosta, johon lisään kalaa tai kanaa, sekä erilaisia kasviskeittoja. Illalliseksi nautin banaanin, kreikkalaisen jugurtin ja marjoja.

Onnikka suosittaa useita pieniä aterioita päivässä, mutta elämäni on niin aktiivista, että en ehdi syödä kuin kolme ateriaa.”

5800 kilometriä pyöräilyä

”Onnikan ohella terveyteeni on vaikuttanut eläköitymisen suoma elämänrytmin vaihdos.

Muutin uuteen taloyhtiöön, jossa on senioriasuntoja ja opiskelija-asuntoja. Autopaikka maksaisi 800 euroa vuodessa, joten luovuin autosta ja hankin sähköavusteisen pyörän. Kuljen sillä melkein joka paikkaan, lastenkin luokse on 15 kilometriä matkaa. Viime ja tänä kesänä on tullut pyörältyä yhteensä jo 5800 kilometriä.

Taloyhtiön alakerrassa on kuntosali, jossa käyn monta kertaa viikossa. Harrastan myös kuntopiiriä ja lenkkeilyä ja kaikkea mahdollista liikuntaa.

Ulla Koskinen nostaa käsipainoja kuntosalilla.
Onnikka-kokeilu antoi Ulla Koskiselle lentävän startin eläkepäiville. (Kuva: Veikko Somerpuro)

Onnikka-vuotenani laihduin yksitoista kiloa. Pudotus tuli ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana, ja paino vakiintui siihen. Nilkkani on nyt parantunut. Maskin ansiosta uniapnea ei vaivaa vaan pystyn lepäämään öisin kunnolla.

Kaikki laboratoriotesteillä mitatut arvot, kuten kolesteroli, verenpaine ja maksa-arvot, kehittyivät parempaan suuntaan. Hoitajakin sanoi, että tämä on kyllä aivan uskomaton juttu.”

Onnikka-sovelluksen kokeilu toteutettiin osana Sitran Terveysdata 2030 -projektia, jossa rakennetaan ratkaisuja ja pelisääntöjä maiden rajat ylittävälle terveysdatan hyödyntämiselle Euroopassa ja tuetaan Suomen terveysalan kilpailukykyä. Sitran tavoitteena oli koota tietoa uusien digitaalisten hoitomuotojen köytöstä osana hoitotyötä.

Lue lisää

Täältä löydät lisää luettavaa Onnikka-kokeiluun osallistuneiden potilaiden ja hoitohenkilökunnan kokemuksista.

Tarja viitanen istuu nurmikolla, taustalla rakennus ja puita. Päällä tarra, jossa lukee digiterapiat.
Haastattelu
Leena Karjalainen hymyilee onnellisena , taustalla järvi ja koivuja. Päällä tarra, jossa lukee digiterapia-ohjelma.
Haastattelu
Tarra, jossa lukee Onnikka-digiterapia, sijoitettu Keski-Suomen kohdalle Suomen kartalla.
Kooste
Lääkäri ja potilas tutkivat puhelimen terveyssovellusta. Hoitaja vetää hanskoja käteen.
uutiset

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu