Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Vierailija
Arvioitu lukuaika 3 min

Kuka lohduttaisi tulevia sukupolvia?

16. marraskuuta vietetään ylisukupolvisen oikeudenmukaisuuden päivää. Onko meillä aihetta juhlaan?

Kirjoittaja

Paula Pättikangas

Nuorten YK-delegaatti

Julkaistu

Huoli tulevista sukupolvista on kasvanut globaalien kriisien kiihtyessä. Tulevaisuuden haasteisiin vastaamiseksi YK:n pääsihteeri António Guterres julkaisi Our Common Agendaraportin, jonka suosituksesta maailman valtiot kokoontuivat YK:n Tulevaisuushuippukokoukseen syksyllä 2024.

Kyseessä ei ollut mikä tahansa kokous, vaan maailman johtajat yhteen tuova kerran sukupolvessa tarjoutuva tilaisuus ”turvata tulevaisuus”, ”korjata heikentynyt luottamus kansainväliseen yhteistyöhön” ja ”luoda uudistunut kansainvälinen järjestelmä, YK 2.0”.

Melko isot lupaukset. Ja niinhän siinä kävi, että Tulevaisuussopimuksen neuvotteluprosessin aikana 244 sivun luonnos kutistui 36 sivuun, ja samalla kunnianhimoiset tulevaisuuteen katsovat tavoitteet nykypäivän mörköihin keskittymiseen. Sopimuksen liitteenä hyväksytty tulevien sukupolvien julistus antaa hieman valoa pimeään.

Mikä tulevien sukupolvien kohtaamisessa oikein pelottaa?

Nykyisten ja tulevien sukupolvien oikeuksien yhteensovittamisen mahdolliset haasteet eivät varmasti saa ketään hyppimään innosta. Toisaalta epävarmuus omasta tulevaisuuslukutaidosta voi johtaa vastuun siirtämiseen eteenpäin. Tästä huolimatta päätöksentekijät käyttävät tulevaisuuteen kohdistuvaa valtaa tehdessään päätöksiä, jotka vaikuttavat nuorempien ja tulevien sukupolvien elämään.

Voiko tulevilla sukupolvilla olla oikeuksia?

Jo YK:n peruskirjan ensimmäisessä lauseessa todetaan maailman valtioiden vakaa tahto pelastaa tulevat sukupolvet.

Haasteita aiheuttaa tulevien sukupolvien määritelmä, josta Tulevaisuushuippukokouksessa ei päästy yksimielisyyteen. Tulisiko tuleviksi sukupolviksi tunnustaa vielä syntymättömät sukupolvet, tai alkuperäiskansojen periaatteen mukaisesti seitsemän seuraavaa sukupolvea, jotka eivät vielä ole saaneet päätöksentekovaltaa? Entä tulisiko muut eläimet ja luonto hyväksyä määritelmän piiriin?

Tulevien sukupolvien intressejä on mahdotonta tietää. Hyvä arvaus kuitenkin on, että myös he haluavat elää ja voida hyvin.

Tulevien sukupolvien oikeudet sekoitetaan usein myös lasten ja nuorten oikeuksiin. Lapset ja nuoret ovat tärkeitä muutoksen ajajia, mutta tulevat sukupolvet eivät rajoitu heihin. Esimerkiksi Suomessa seuraavat sukupolvet tulevat elämään yhteiskunnassa, joka on aiempia ikääntyneempi.

Jos määritelmästä päästään sopuun, on seuraava askel matkalla kiperämpi. Voimme pyrkiä turvaamaan jo tunnistettujen oikeuksien säilymisen, mutta emme voi varmuudella sanoa, mitä kaikkia oikeuksia tulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan. Tulevien sukupolvien intressejä on mahdotonta tietää. Hyvä arvaus kuitenkin on, että myös he haluavat elää ja voida hyvin.

Miten yhteys tuleviin sukupolviin voidaan löytää?

Pitkään näytti siltä, ettei tulevien sukupolvien julistuksesta päästä sopuun. Lopullisessa dokumentissa näemme kuitenkin globaalin yhteistyön tasolla uusia sitoumuksia, kuten ennakoivien riskianalyysien kehittämistä ja sukupolvien välistä dialogia.

Konkreettisempia toimia löytyy YK:n ulkopuolelta. Walesissa tulevien sukupolvien oikeuksia valvoo tulevien sukupolvien hyvinvointia koskeva laki ja komissaari. Ecuadorin perustuslaki taas antaa yksilöille mahdollisuuden ajaa luonnon oikeuksia oikeudessa. Päätöksentekopöydissä jätetään tuoleja tyhjäksi symboloimaan tulevia sukupolvia.

Ei ole olemassa vain yhtä ennalta sopimuksin päätettävissä olevaa tulevaisuutta.

Pöytälaatikoista löytyy lisääkin ideoita: päätösten vaikutusarviointimekanismit, tulevaisuusministeriö, tulevaisuusvero ja ylisukupolvinen empatiakasvatus.

Oleellista tulevaisuuteen katsottaessa on ymmärtää, ettei ole olemassa vain yhtä ennalta sopimuksin päätettävissä olevaa tulevaisuutta. Tulevaisuuksia on useita mahdollisia ja niiden herättämille tunteille ja ajatuksille tulee olla avoin. Pelko vähenee, kun tulevaisuuden polulle lähtee rohkeasti.

Kuukausi Tulevaisuushuippukokouksen jälkeen kuultiin hyviä uutisia, kun YK ilmoitti nimittävänsä tulevien sukupolvien erityisedustajan.

Ehkä me vielä löydämme tulevista sukupolvista ystävän.

Sitran vierailijakirjoitukset antavat äänen eri alojen tulevaisuudentekijöille. Kirjoitukset eivät (välttämättä) kerro Sitran työstä, vaan ovat kirjoittajiensa ajatuksia ajankohtaisista asioista.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu