Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Factbox::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70

Työkalut digisääntelyn soveltamiseen liiketoiminnassa

Monimutkainen sääntely aiheuttaa pulmia etenkin pienille yrityksille, joilla ei ole isoja resursseja vaatimusten soveltamiseen. Sitran ja Teknologiateollisuuden rahoittamassa hankkeessa kehitetään työkaluja pk-yrityksille Euroopan unionin digilainsäädännön haltuun ottoon.

Mistä on kyse?

Euroopan unioni on ryhtynyt historialliseen lainsäädäntötyöhön, jonka tarkoituksena on mahdollistaa innovaatioita ja talouskasvua tekemällä digitaalisesta toimintaympäristöstä kaikille mahdollisimman turvallinen, oikeudenmukainen ja sujuva.

Sääntely pohjautuu eurooppalaiseen datastrategiaan, jonka tavoitteita ovat

  1. Eurooppa datavetoisen yhteiskunnan maailmanlaajuiseksi johtajaksi
  2. Data on saatava liikkumaan vapaasti EU:n sisällä ja eri toimialojen välillä
  3. Korkealaatuista dataa on oltava saatavilla, jotta voidaan luoda uutta ja innovoida
  4. Eurooppalaisia sääntöjä ja arvoja on kunnioitettava.

Sääntelykokonaisuus useine lakeineen ja ohjeineen on monimutkainen, ja sen soveltaminen käytännössä lisää organisaatioiden paineita: kuinka erityisesti pienimmät yritykset pystyvät panemaan sääntelyn täytäntöön samalla kun ne pyrkivät olemaan innovatiivisia ja kilpailukykyisiä.

Sääntelyteknologiat (RegTech) voivat tarjota helposti lähestyttävän keinon monimutkaisen toimintaympäristön navigoimiseen. RegTech-työkaluilla tarkoitetaan ohjelmisto- ja infrastruktuuriratkaisuja, jotka tarjoavat pienille organisaatioille suuryritysten keinot toimia sääntelyviidakossa saumattomasti.

Ne selkeyttävät EU-lainsäädännön vaatimusten soveltamista ja vahvistavat muun muassa pienten yritysten mahdollisuuksia tuottaa innovaatioita ja kehittää uusia liiketoimintamalleja niin Suomeen kuin laajemmin Euroopan sisämarkkinoille. RegTech-työkalujen avulla organisaatio voi esimerkiksi selvittää alustavasti, koskeeko tekoälysäädös sen tarjoamia tai hyödyntämiä järjestelmiä, tai mahdollistaako datasäädös sille pääsyn uusiin datavarantoihin.

Sitran vuonna 2023 julkaisema muistio (tiivistelmä suomeksi, julkaisu englanniksi) osoittaa, että sääntelyteknologian ratkaisut voivat vauhdittaa innovaatioita ja kasvua erityisesti vahvasti säännellyssä digitaalisessa taloudessa. Sääntelyteknologiat mullistivat jo rahoituspalvelut, kun alaa koskeva sääntely ja velvoitteet muun muassa riskien hallitsemisesta tiukentuivat merkittävästi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Lähitulevaisuudessa sääntelyteknologiat voivat edesauttaa parempaa datan hyödyntämistä sekä nopeuttaa vastuullista, huippuluokan ohjelmisto- ja teknologiakehitystä esimerkiksi web 3.0:n, laajennetun todellisuuden tai tekoälyn aloilla.

Autamme digipalveluiden käyttäjiä ja yrityksiä hahmottamaan monimutkaisen digisääntelyn mahdollisuuksia ja tuemme organisaatioita havaitsemaan uusia liiketoiminta- ja innovatiomahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Tarjoamme kehittyvästä sääntelystä tietoa ja konkreettisia esimerkkejä Datatalouden ABC -materiaalipaketissa, joka on vapaasti ja maksutta kaikkien käytettävissä. Kannustamme kurssimateriaalien käyttöön myös oppilaitoksissa ja yritysvalmennuksessa.

Mitä teemme?

Sitra rahoittaa yhdessä Teknologiateollisuuden kanssa syksyllä 2024 käynnistynyttä kokeilua, jossa rakennetaan EU:n digisääntelyn soveltamista helpottavaa sääntelyteknologiaa. Kehitettävien työkalujen avulla organisaatiot voivat ketterästi arvioida koskeeko EU:n tekoälysäädös (AI Act), datasäädös (Data Act) tai eurooppalaiseen terveystietoalueeseen liittyvä asetus (EHDS) heidän toimintaansa ja millaisia vaikutuksia sääntelyllä on.

Kokeilussa kehitettävien työkalujen ensimmäiset versiot julkaistaan Entries-alustalla vaiheittain vuoden 2024 lopun ja 2025 alun aikana. Työkalut ovat vapaasti ja veloituksetta käytettävissä julkisella ja yksityisellä sektorilla kokeilun ajan. Hankkeen ohjausryhmän organisaatiot tiedottavat sidosryhmiään työkaluista ja palautteen keräämisestä kokeiluun liittyen.

Kokeilun aikana tehdään sääntelyteknologioita tunnetuksi osana EU:n digitaalisen talouden mahdollisuuksia. Sääntelyteknologioiden avulla pyritään rakentamaan vakiintunut tapa kuvata lainsäädännön toimeenpanoa niin Suomessa kuin muualla EU:n alueella.

Missä mennään?

Ensimmäinen osa Entries AI Act e-tool -työkalusta (englanniksi) julkaistiin 28.11.2024 Entries-alustalla. E-työkalu auttaa organisaatiota arvioimaan tekoälysäädöksen vaikutuksia toimintoihinsa, järjestelmiinsä ja tuotteisiinsa.

Suomalaiset teollisuusyritykset ja tanskalaiset terveysteknologiayritykset voivat käyttää työkalua maksutta vuoden 2025 loppuun asti. Lisäksi pk-yritykset ja julkiset organisaatiot EU-maissa ja Ukrainassa voivat käyttää työkalua European Digital Innovation Hubs (EDIH) -verkoston (englanniksi) kautta.

Työkalun kahta seuraavaa osaa viimeistellään julkaistavaksi vuoden 2025 alussa. Lisäksi hankekumppanit valmistelevat kyselyä käyttäjäpalautteen keräämistä varten.

Ketkä ovat mukana?

Työkalut tuottaa Lean Entries Ltd.

Työskentelyä ohjaa ohjausryhmä, joka aloitti työskentelynsä Tekoälysäädöksen voimaan tulon aikaan syksyllä 2024:

Ajankohtaista

Kooste
julkaisut
Pykälä ja robotti -kuvituskuva
Keskustelutilaisuus

Ota yhteyttä

ihmiset
Asiantuntija, Ohjelmat
ihmiset
Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu