Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Factbox::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
julkaisut

Miten finanssiala voi hyödyntää TNFD-LEAP-menetelmää? (tiivistelmä)

Oppeja Sitran järjestämistä työpajoista

Kirjoittajat

Grant Rudgley and Sam Wheldon-Bayes (authors); Samuli Puroila and Inka Musta (editors)

Julkaistu

Vuonna 2024 Sitra, brittiläinen konsultointiyritys The Biodiversity Consultancy ja suomalainen konsulttiyritys Luontoa järjestivät koulutuksen TNFD-LEAP-prosessista suomalaisille finanssialan toimijoille. Tämä raportti esittelee koulutuksen keskeiset osat, joiden tavoitteena oli edistää luonnon integroimista taloudelliseen päätöksentekoon. Koulutuksessa keskityttiin siihen, miten integraatio toteutetaan – ei niinkään integraation tärkeyteen, sillä sitä on käsitelty perusteellisesti esimerkiksi Dasguptan raportissa The Economics of Biodiversity. LEAP-prosessi auttaa finanssialaa ymmärtämään suhdettaan luontoon. Prosessi koostuu seuraavista vaiheista: paikannetaan (L, locate) luonnon ja talouden yhtymäkohdat, arvioidaan (E, evaluate) talouden luontovaikutuksia ja -riippuvuuksia, analysoidaan (A, analyse) näistä johtuvat riskit ja mahdollisuudet sekä valmistellaan (P, prepare) toimenpiteet näihin vastaamiseksi.

LEAP-prosessin soveltaminen voi olla rahoituslaitoksille haastavaa, sillä niiden salkut voivat kattaa tuhansia yrityksiä, joiden toiminnasta on vaikea saada paikkaan sidottua tietoa. Tästä syystä rahoituslaitosten on priorisoitava, mistä sijaintikohtaista ne keräävät tietoa ja mihin kohteisiin ne keskittyvät arvioidessaan luontoon liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia. Tätä priorisointia tukee LEAP-prosessin LEA-vaiheiden toteuttaminen useampaan kertaan ennen toimintasuunnitelmien valmistelua (P-vaihe). Tässä monivaiheisessa lähestymistavassa:

  • Ensimmäinen vaihe antaa alustavan, koko salkun kattavan arvion siitä, missä luontoon liittyvät vaikutukset, riippuvuudet, riskit ja mahdollisuudet ovat suurimmat.
  • Toisessa ja mahdollisissa seuraavissa vaiheissa arvioidaan määrällisesti luontoon liittyvien vaikutusten ja riippuvuuksien laajuutta sekä niiden taloudellista merkittävyyttä.

Vaiheittain etenevä LEA-prosessi mahdollistaa sen, että rahoituslaitokset voivat priorisoida merkittävimmät luontoon liittyvät altistuksensa ja määrittää lähtötason, jota voidaan sitten parantaa luontoon liittyvillä toimenpiteillä ja tavoitteilla (P-vaihe). LEA-prosessin ensimmäisen vaiheen avulla rahoituslaitokset voivat ottaa merkittäviä ensiaskeleita, priorisoida keskeisiä fokusalueita ja kerätä lisää tietoa ilman turhia viivästyksiä.

Tämä raportti esittelee monivaiheisen LEAP-lähestymistavan ja tarjoaa yleiskatsauksen työkaluista ja metodeista, joita voidaan hyödyntää prosessin eri vaiheissa. Lisäksi raportti sisältää ohjeita siitä, miten rahoituslaitokset voivat hyödyntää oppimaansa kehittääkseen toimintaansa ja toteuttaakseen konkreettisia toimenpiteitä luonnon hyväksi.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

How the finance sector can use FNFD-leap to take action on nature

Alaotsikko

Learnings from Sitra workshops

Tekijät

Grant Rudgley and Sam Wheldon-Bayes (authors); Samuli Puroila and Inka Musta (editors)

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2024

Julkaisija

Sitra

ISBN (PDF)

978-952-347-395-9

ISSN (PDF)

2737-1034

Sarja

Muistio

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu