archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Junction 2017 starttaa: hakkerit datan kimpussa

Hakkerit ahertavat koko viikonlopun Dipolin hämärässä ja pyrkivät luomaan uudenlaisia ratkaisuja dataa hyödyntäviin palveluihin. Käynnissä on Junction 2017.

Kirjoittajat

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Energiajuomat tekevät kauppansa, kun yli tuhat hakkeria ryhtyy takomaan koneitaan Dipolin jykevien seinien suojissa.

Sitra on mukana Handle with care -haasteellaan, joka liittyy hyvinvointitietoon. Hakkerien tehtävänä on kehittää ratkaisu, joka joko esittää olemassa olevaa tietoa uudella fiksulla tavalla tai antaa uusia mahdollisuuksia hyödyntää tietoa.

Käytettävä tieto koostuu kahdesta tietoaineistosta: synteettisesti generoidusta kliinisestä tiedosta ja sensoreilla vapaaehtoisista kerätystä tiedosta. Tiedon synteettinen generointi tarkoittaa käytännössä potilastiedon simulointia.

Näitä tietoja hakkerit pystyvät käsittelemään Sitran rahoittaman tietoaltaan moderneilla analyysityökaluilla. Odotamme näkevämme ratkaisuissa väläyksen siitä, mitä tietoaltaat ja hyvinvointidata jatkossa mahdollistavat tulevaisuudessa terveydenhuollossa meille kaikille.

”Haaste on erinomainen esimerkki Sitran roolista eri toimijoiden yhdistäjänä ja yhteistyön edesauttajana. Työhön ovat osallistuneet Sitran lisäksi HUS, TYKS:n kliininen tietopalvelu, Jyväskylän yliopisto ja Tieto. Microsoft on antanut pilvikapasiteettia vastikkeetta hakkereiden käyttöön”, kuvailee Markus Kalliola Sitrasta. Lue lisää haasteesta.

Yhteistyö on voimaa niin haasteen kokoamisessa kuin sen ratkaisemisessa

Ohjelmisto- ja palveluyhtiö Tieto tarjoaa haasteelle analytiikka-alustan, joka pohjautuu HUS-tietoallas -konseptiin.

”Meidän omankin platfromin kannalta on kiinnostavaa nähdä, miten tällainen uusi ja tuore käyttäjäryhmä sitä käyttää ja miten hyvin he pääsevät sen avulla sisään saatavailla olevaan terveydenhuollon dataan”, hankejohtaja Hannu Tissari Tiedosta sanoo.

Tieto on ollut aiemminkin mukana useissa Hackathoneissa, muun muassa viime vuoden Junctionissa.

Yliopisto-opettaja Eetu Luoma Jyväskylän yliopistosta puolestaan kertoo odottavansa Junction-viikonloppua innolla mutta myös pienellä jännityksellä. Hänen mukaansa yliopistolla on valmistauduttu tapahtumaan keväästä asti muun muassa rakentamalla konseptia, joka yhdistäisi IoT:n (esineiden internet) hyvinvoinnin mittaamiseen.

”Päähuomio on ollut sen tyyppisissä asioissa kuin että televisio puhuu jääkaapin kanssa. Eihän sellaista kukaan tarvitse.”

”Ajatuksena on erilaisten sensoritietojen yhdistäminen ja IoT:n hyödyntäminen uudella tavalla. Esineiden internetin arkinen hyödyntäminen ei ole vielä isommin yleistynyt, koska päähuomio on ollut joko teollisuudessa tai sen tyyppisissä asioissa kuin että televisio puhuu jääkaapin kanssa. Eihän sellaista kukaan tarvitse. Haluaisimme tuoda tähän uudenlaisena yhdistelmänä mukaan hyvinvoinnin mittaamisen ja sen yhdistämisen ympäristön olojen säätämiseen”, Luoma sanoo.

”Jos on stressaava hetki tai vaikka kohmelo, ympäristöä ehkä pitää manipuloida.”

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa vaikka sitä, että tutkitaan, miten ympäristötekijöillä kuten lämpötilalla tai ilman hiilidioksidipitoisuudella voi vaikuttaa sykevälivaihtelusta mitattavaan stressitasoon.

”Jos on stressaava hetki tai vaikka kohmelo, ympäristöä ehkä pitää manipuloida vaikkapa hiilidioksidipitoisuutta vähentämällä tai lämpötilaa viilentämällä tai mitä ikinä nyt mieleen tuleekaan. Käsittääkseni tällainen tarkastelu on uutta enkä tiedä yhtään valmista tuotetta, joka yhdistäisi hyvinvointietoa ja IoT:tä”, Luoma sanoo.

Hackathonit ja esimerkiksi palvelumuotoiluun liittyvät jamit ovat Luoman mukaan Jyväskylän yliopistolle tuttuja ja melko paljon käytettyjä kehittämisen, oppimisen ja ideoinnin tapoja.

”Hackathoneihin ja jamien luonteeseen kuuluu sekin, että vaikka lopputulos ei aina olisi edes kovin ihmeellinen, matkan varrella voidaan silti oppia ja tulla vastaan yksittäisiä kultahippuja; ideoita ja ajatuksia.”

Viime vuoden Junction tunnelmia löydät täältä.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu