Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

NY Start Up -ohjelmasta yrittäjyys- ja uraeväitä opiskelijoille

Ny Start Up laajeni tänä syksynä 17 yliopistoon ja ammattikorkeakouluun. Mukana on yli 250 opiskelijaa. He pyörittävät vuoden ajan omia miniyrityksiä.

Julkaistu

Yrittäjyyskasvatusta tarjoava NY Start Up -ohjelma laajeni tänä syksynä 17 yliopistoon ja ammattikorkeakouluun. Mukaan on ilmoittautunut yli 250 opiskelijaa. He pyörittävät vuoden ajan omia miniyrityksiä.

Mobiilisovellus urheilukavereiden ja -tapahtumien löytämiseksi (Activer), pyörillä kulkeva kahvila (Kaffillari) ja taiteen verkkokauppa (NAU.art) – tässä joitakin palkittuja ideoita, jotka ovat lähteneet lentoon Nuori Yrittäjyys ry:n NY Start Up -ohjelman siivittäminä.

Yrittäjyysvalmiuksia ja -taitoja kehittävä NY Start Up -ohjelma on toiminut muutamassa suomalaisessa korkeakoulussa useiden vuosien ajan ja siitä on hyviä kokemuksia. Tänä syksynä ohjelma on laajentunut valtakunnalliseksi ja kaikkien korkeakouluopiskelijoiden ulottuville: sen on aloittanut yli 250 opiskelijaa 17 eri yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa eri puolilla Suomea Helsingistä Kajaaniin. Opiskelijat perustavat noin sata harjoitusyritystä ja testaavat kehittämiään tuotteita ja palveluita myös oikeilla asiakkailla.

Yrittäjyys yksi väylä työelämään

Yrittäjyys ja itsensä työllistäminen ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampaa opiskelijaa yhtenä väylänä työelämään. Monissa yliopistoissa ja korkeakouluissa kurssivalikoimaan sisältyy jo ennestään yrittäjyysopintoja, mutta uudelle lähestymistavalle on selvästi tilaa ja kysyntää.

”NY Start Up eroaa perinteisestä yrittäjyyskasvatuksesta siinä, että oppiminen tapahtuu tekemällä. Miniyritysten avulla opiskelijat hiovat yrittäjyysvalmiuksia käytännössä – olipa haaveena oman yrityksen perustaminen tai ei”, sanoo ohjelman kehittämispäällikkö Petri Katajarinne.

Ohjelman tänä syksynä aloittaneille korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille suunnatun kyselyn mukaan suurin osa vastaajista uskoo ryhtyvänsä yrittäjiksi jossakin vaiheessa uraa. ”Aiempien kokemusten perusteella jopa 20 prosenttia ohjelman käyneistä jatkaa yrittäjinä”, Katajarinne lisää.

Osaaminen ja asenne ratkaisevat

Tavoitteena on tarjota ja hioa työ- ja liike-elämässä tarvittavia taitoja, kuten yhdessä tekemistä, ideoiden kehittelyä, oman osaamisen tunnistamista ja verkostoitumista – perinteisempiä yrittäjyystaitoja, kuten markkinointia, laskutusta ja tuotekehitystä unohtamatta.

Koulutus toteutetaan samalla mallilla kaikissa 17 opinahjoissa, joten se tarjoaa sekä opettajille että opiskelijoille laajan verkoston ja mahdollisuuksia eri korkeakoulujen väliseen yhteistyöhön. Myös kaikille yhteinen verkkoportaali ja vuoden mittaan järjestettävät kilpailut tukevat vertaisoppimista eri paikkakunnilla olevien opiskelijoiden kesken. Opinnoista saa opintopisteitä eli ne voi lukea osaksi tutkintoa.

”Työelämä uudistuu melkoista vauhtia. Vaikka kaikki ammatit ja työt eivät muutu yhtä paljon, projektimaisuus, luovuus ja yhdessä tekeminen korostuvat työelämässä kautta linjan. Kun ideoita pääsee kehittelemään yhdessä muiden kanssa ja hyödyntämään omaa osaamista käytännössä, oppii myös tärkeitä tiimitaitoja ja käsitys omasta osaamisesta vahvistuu”, sanoo Sitran Työelämän taitekohdat -avainalueen asiantuntija Milma Arola.

NY Startup on osa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. Sitra on yksi ohjelman yhteistyökumppaneista. 

Sitran Työelämän taitekohdat -avainalue ideoi ja kokeilee toimintamalleja, jotka auttavat työtä ja työntekijöitä löytämään toisensa nykyistä tehokkaammin. Lisäksi herättelemme suomalaisia kehittämään uuden työn markkinoilla ja uudessa työelämässä tarvittavia valmiuksia.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu