Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Sitran heikot signaalit -työlle kansainvälinen palkinto

Kansainvälinen tulevaisuustyötä tekevien verkosto APF on antanut Sitran heikot signaalit -työlle Most Significant Futures Work -palkinnon.

Kirjoittajat

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Sitra on saanut APF:n palkinnon heikot signaalit -työstä, joka piti sisällään muun muassa Heikot signaalit 2022 -selvityksen ja sen pohjalta yhteistyössä Designmuseon kanssa tehdyn Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttelyn.

Palkinnon myöntäjä APF (Association for Professional Futurists) on yksi aktiivisimmista kansainvälisistä tulevaisuustyötä tekevien yhteisöistä. Sen tavoitteena on tarjota ennakointia työkseen tekeville yhteisö ja tukea ja edistää laadukasta ennakointia ja tulevaisuusajattelua.

Most Significant Futures Work -palkintoa on jaettu 15 vuoden ajan. Tällä kertaa ehdotuksia tuli ennätysmäärä eli 106 kappaletta ympäri maailman. Näistä 14 työtä palkittiin ja 13 sai kunniamaininnan. Palkintokategorioita oli yhdeksän ja Sitran heikot signaalit -työ palkittiin Imaginative-kategoriassa, jossa korostetaan elämyksellisiä menetelmiä tulevaisuuksien tutkimiseen. APF:n palkinto on yksi merkittävimmistä ennakoinnin kentällä ja palkitut työt ovat esimerkkejä tulevaisuustyön edelläkävijyydestä.

”Palkinto on osoitus siitä, että tulevaisuusajattelun kansainväliset asiantuntijat näkevät Sitran ennakointityön esimerkillisenä ja uraauurtavana”, sanoo Sitran ennakointitiimin vetäjä ja heikot signaalit -työtä luotsannut Mikko Dufva.

Tuomarit totesivat lausunnossaan, että palkittu työ auttaa kuvittelemaan toisenlaisia polkuja eteenpäin ja luomaan lupaavampia tulevaisuuksia.

Mistä palkitussa työssä oli kyse?

Heikot signaalit 2022 -selvityksessä pyrittiin tuomaan yllättävimmät kehityskulut helpommin omaksuttaviksi ja arkipäiväisiksi. Signaalien tulkinta ja ryhmittely tehtiin paikkapohjaisesti eli mietittiin signaaleja esimerkiksi työhön tai kotiin liittyen. Signaaleja esiteltiin lyhyiden tulevaisuustarinoiden avulla ja lisäksi nostettiin runsaasti Mitä jos? -kysymyksiä, joiden tavoitteena oli inspiroida lukijoita haastamaan omia ajatuksia tulevaisuuksista.

Selvitys julkaistiin tammikuussa 2022. Sen pohjalta järjestettiin verkossa joukko kaikille avoimia työpajoja, joissa mietittiin selvityksen tarinoiden pohjalta tulevaisuuden esineitä ja ilmentymiä, kuten valostin, luovan joutilaisuuden siivet ja keskusteluautomaatti.

Tulevaisuusajattelu kuuluu kaikille. Heikot signaalit -työ toi tulevaisuuden lähelle arkea, käsinkosketeltavaksi.

Selvitys ja työpajat toimivat pohjana myös Designmuseon kanssa toteutetulle Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttelylle. Näyttelyssä nähtiin seitsemän luovan alan tekijän tulkinta toisenlaisista tulevaisuuksista. Teokset toimivat lähtöpisteinä erilaisten maailmojen kuvittelulle ja olemassa olevien oletusten haastamiselle.

Mukana olivat graafinen suunnittelija ja taiteilija Kiia Beilinson, suunnittelija Pasi Kärkkäinen-Tunkelo, videotaitelija Irene Suosalo, kuvanveistäjä ja mediataitelija Pekko Vasantola, taideteollinen muotoilija Dario Vidal sekä Femma Planningin perustajat suunnittelumaantieteilijä Efe Ogbeide ja kaupunkimaantieteilijä Milla Kallio. Näyttelyn teokset käsittelivät tulevaisuutta kuuden eri teeman kautta: töissä, kotona, luonnossa, kaupungilla, päättämässä ja metaversumissa.

Näyttelyssä yksi seinä oli pyhitetty kävijöiden Mitä jos? -kysymyksille, joita tuli yli
10 000 kappaletta. Näyttely oli auki syyskuusta 2022 maaliskuuhun 2023 ja siellä kävi yli
55 000 kävijää.

”Tulevaisuusajattelu kuuluu kaikille. Heikot signaalit -työ toi tulevaisuuden lähelle arkea, käsinkosketeltavaksi. Toisenlaisten tulevaisuuksien kuvittelu on erityisen tärkeää tässä yllätysten ajassa. Olenkin iloinen, että onnistuimme herättelemään uudenlaisilla keinoilla ihmisiä kysymään: Mitä jos?” Dufva sanoo.

Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttely kuvina

Kuvassa Mitä jos? -seinä täynnä kysymyksiä
Kuva: Paavo Lehtonen
Pekka Vasantolan teos: Mitä jos tunteita voisi mitata ja jakaa? Kuva: Paavo Lehtonen.
Irene Suosalon teos: Mitä jos mieltä voisi hoitaa kotona? Kuva: Paavo Lehtonen.
Kiia Beilinsonin teos: Mitä jos voisimme kommunikoida lajienvälisesti? Kuva: Paavo Lehtonen.
Dario Vidalin teos: Mitä jos voisin tehdä tietoisempia päätöksiä? Kuva: Paavo Lehtonen.
FEMMA Planningin (Efe Ogbeide and Milla Kallio) teos: Mitä jos työelämä rakentaisi hoivaavampaa arkea? Kuva: Paavo Lehtonen.
Pasi Kärkkäinen-Tunkelon teos: Mitä jos ottaisimme kaupungin haltuun? Kuva: Paavo Lehtonen.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu