Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\HeadingCommentary::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uusi koulutus -foorumi aloittaa ensimmäiset kokeilut

Uusi koulutus -foorumi ei tyydy visioimaan ja suunnittelemaan, vaan se haluaa lisäksi kokeilla ideoita käytännössä.

Julkaistu

Joulukuussa 2014 aloittanut Uusi koulutus -foorumi on ottanut työssään seuraavan askeleen. Foorumin osallistujat palasivat juuri ulkomaan ekskursiolta Bostonista ja tuomisiksi matkalta saatiin ideoiden ja oivallusten lisäksi kuuden kokeilun suunnitelmat.

Uusi koulutus -foorumi ei tyydy visioimaan ja suunnittelemaan, vaan se haluaa lisäksi kokeilla ideoita käytännössä. Ekskursion aikana kerättiin ideoita ja pohdittiin mitä Suomessa pitäisi tapahtua koulutuksen kehittämisen saralla. Ekskursion aikana osallistujat valitsivat kuusi mielestään keskeisintä ideaa eri osa-alueilta. Näitä ideoita foorumi lähtee kokeilemaan heti.

Koulutusaiheisten kokeilujen ideointi ei suinkaan lopu tähän. Foorumin ideakuulutus on auki 1.3. asti. Ideakuulutuksen sivustolla voit jättää koulutuksen kehittämiseen liittyvän ideasi. Idea voi olla pieni paikallinen kokeilu tai iso laajempi uudistus. Samalla voit peukuttaa muiden ideoita ja keskustella niistä. Esitä rohkeasti kysymyksiä muiden ideoista ja kommentoi, miten lähtisit parantamaan niitä. Parhaista ideoista muotoillaan kokeiluja Sitran tuella. Ideakuulutuksen avulla valituista ideoista järjestetään avoin ideakous 9.3. ja 13.3., johon kuka tahansa voi osallistua sparraamaan ideoista yhä parempia.

Kokeilukulttuurissa ideat viedään käytäntöön heti alkuvaiheessa. Ideasta rajataan lyhyt käytännön kokeilu, joka voidaan toteuttaa heti, ilman isoja rahoja tai suuria resursseja. Kokeilemisen tavoitteena on oppia ideoista uutta ja tuoda eri toimijatahot yhteen.

Kuusi ideaa, joita Uusi koulutus -foorumi lähtee kokeilemaan jo nyt, on lueteltu alla. Kokeilut muotoutuvat vielä ja kerromme niistä tarkemmin heti kun ne starttaavat!

1. Living lab lukioon

Ideana on malli, jossa rehtori, opettajat ja oppilaat yhdessä suunnittelevat tapoja parantaa oppimisen edellytyksiä. Tämä tapahtuu valikoidun ryhmän viikoittaisissa lab-työpajoissa. Työpajoissa pohditaan koulun haasteita, ideoidaan uutta ja muotoillaan pieniä kokeiluja seuraavalle viikolle. Seuraavalla viikolla arvioidaan kokeilun onnistuminen ja jatko. Työpajoja ohjaa ulkopuolinen fasilitaattori. Tavoitteena on kehittää toimintakulttuuri, joka vastaa oppimisen kehittämisen tarpeisiin.

2. Ope Talks

Ope Talks on idea nettiportaalista, jossa suomalaiset opettajat jakavat oppimisen ja opettamisen parhaita käytäntöjään videoiden muodossa. Kuka tahansa voi jättää videonsa muiden katsottavaksi. Tarkoituksena on edistää jakamisen kulttuuria ja levittää hyvä käytäntöjä. Kokeilu on aloitettu ja sen satoa voi katsoa täältä: www.opetalks.com

3. Nuorten Maker-tila

Maker- tai hakkeritilat ovat fyysisiä tiloja, joissa rakentamisesta, tieteestä, koodaamisesta tai taiteesta kiinnostuneet voivat tavata ja harrastaa. Tilat tarjoavat puitteet ja laitteet tekemiselle. Usein tiloissa järjestetään myös koulutusta eri aiheista, vaikkapa koodaamisesta tai robottien ohjelmoinnista. Ideana on luoda nuorille suunnattu maker-tila ja sitä myöten juurruttaa maker-kulttuuria entisestään Suomeen.

4. Rajat ylittävää yhteistyötä koulutusvientiin – Sustainable business of the future

Ideana on herättää uutta toimijarajat ylittävää yhteistyötä koulutusviennin saralla. Millainen olisi toimijakentän yhdessä luoma vientikokonaisuus tai palvelutuote? Kokeiluvaiheessa tavoitteena on kerätä toimijat eri sektoreilta yhteen ja hahmottaa kokonaisuuden ydinainekset.

5. Innoleiri

Innoleiri on ajatus kesä- tai talviloma leiristä lapsille, joilla ei loman aikana ole muita virikkeitä. Leirillä kokeillaan rohkeasti uusia oppimisen muotoja. Leireillä voidaan mm. kokeilla uusia oppiaineita, ilmiölähtöistä oppimista sekä uusia opettamisen ja oppimisen tapoja.

6. Education Model Canvas

Ideana on luoda työkalu, joka auttaa uusien opetusinnovaatioiden suunnittelussa. Canvas on visuaalinen kartta, joka auttaa kysymään oikeat kysymykset ja luomaan näin syvällisempää ymmärrystä suunnitteilla olevasta mallista. Työkalu suunnitellaan yhdessä koulujen, hallinnon ja rahoittajien kanssa, jolloin työkalu auttaa kehittäjiä kommunikoimaan paremmin intressitahojen kanssa.

Onko sinulle kommentteja tai parannusehdotuksia ideoihin liittyen? Kerro niistä meille! Käymme vilkasta keskustelua foorumin avoimessa Facebook-ryhmässä, Twitterissä tunnisteella #uusikoulutus sekä ideakuulutuksen sivulla.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu