uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Vahvaan suosioon noussut suomalaistapahtuma haastaa keinot ratkaista kestävyyskriisi

Suomen käynnistämä maailmanlaajuinen kiertotalousfoorumi World Circular Economy Forum (WCEF) tuo 13.–15.9. yhteen entistäkin laajemmin eri alojen edustajia uudistamaan taloutta. Foorumi järjestetään ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikasta.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Tämänvuotiseen Maailman kiertotalousfoorumiin WCEF2021:een on ilmoittautunut yli 7000 osallistujaa 150 maasta, kaikilta mantereilta. Järjestäjänä on Sitra yhteistyössä Kanadan valtion kanssa. Kiertotalouden keskeisimmäksi maailmanlaajuiseksi tapahtumaksi noussut WCEF tuo yhteen liike-elämän johtajia, päättäjiä ja asiantuntijoita luotsaamaan maailman talouden siirtymää ylikulutuksesta kohti resurssiviisasta kiertotaloutta. Tavoitteena on luoda edellytykset pitkän tähtäimen kasvulle niin, että YK:n kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan.

”On selvää, että muutos kohti fiksumpaa, hiilineutraalia kiertotaloutta on globaalisti vielä liian hidas, vaikka on osoitettu, että se voi tuoda merkittävää arvonlisää talouksiin”, sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Tämän vuoden tapahtuman teemana ovat suunnanmuuttajat, jotka tarttuvat kiertotalouden mahdollisuuksiin. Erityisesti äänessä ovat nuoret muutoksentekijät. Foorumissa keskitytään niihin toimiin, joita tarvitaan kiertotalouden kunnianhimon tason nostamiseen globaalisti seuraavien viiden vuoden aikana; synnyttämään uusia liittoumia ja tuomaan parrasvaloihin uusien muutoksentekijöiden näkökulmia ja ratkaisuja.

Foorumin yhteydessä pidetään myös YK:n ja Euroopan komission perustaman maailman kiertotalousallianssi GACERE:n ensimmäinen ministerikokous. Allianssi on saanut alkunsa WCEF:stä. Sen tähtäimessä on tuoda kiertotalous ja luonnonvarojen käyttö tiiviimmin esiin ilmasto- ja biodiversiteettineuvottelujen yhteydessä.

”Kiertotalous on välttämätön osa koronakriisin jälkeistä talouden elvytystä, jos haluamme muuttaa yhteiskuntia ilmastoneutraaleiksi ja parantaa luonnon monimuotoisuutta. Kiertotalous pitää materiaalien arvon kierrossa, mikä osaltaan taklaa ylikulutusta”, Katainen jatkaa.

Tapahtuman huippupuhujiin kuuluvat muun muassa YK:n ympäristöohjelman johtaja Inger Andersen, kaivosyhtiö Anglo Americanin toimitusjohtaja Mark Cutifani, luontokadon ja talouden suhdetta ruotineesta raportistaan tunnettu professori Sir Partha Dasgupta Cambridgen yliopistosta, inuiittien järjestö Inuit Tapiriit Kanatamin puheenjohtaja Natan Obed sekä Chilen ympäristöministeri ja YK:n kansainvälisen ilmastokokous COP25:n puheenjohtaja Carolina Schmidt.

Poimintoja ohjelmasta:

  • Climate + Biodiversity -sessio kiihdyttää keskustelua siitä, kuina kiertotalous voi tarjota ratkaisuja ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi ja samalla ehkäistä luontokatoa.
  • Circularity at Home -sessio tarkastelee, kuinka kiertotalouden ratkaisuja on otettu käyttöön kotitalouksissa ja yhteisöissä ja luo samalla katsauksia kiertotalouden mukaisiin elämäntyyleihin eri puolilta maailmaa.
  • Natural Resources -sessio keskittyy siihen, kuinka kiertotalous tarjoaa pitkän aikavälin hyvinvointia kaikille yhteiskunnan osa-alueille ja talouselämään – mukaan lukien toimitusketjut alkutuotannosta lähtien.

WCEF2021 on ilmainen ja avoin kaikille. Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen: www.wcef2021.com

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF ja kiertotalous

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF on vuotuinen tapahtuma, joka tuo yhteen jopa tuhannet liike-elämän johtajat, päättäjät ja asiantuntijat yli sadasta maasta keskustelemaan tämän hetken parhaista kiertotalousratkaisuista. WCEF on alusta myös tarkemmin rajatuille tapahtumille ja oheistapahtumille. Vuonna 2017 Sitra kutsui hyvinvoinnin uudistajat juhlimaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä WCEF2017:ään. Helsinkiin saapui yli 1600 osanottajaa lähes sadasta maasta. WCEF2018 pidettiin Jokohama, Japanissa, ja WCEF2019 jälleen Helsingissä, jonne saapui yli 2200 osanottajaa. Vuonna 2020 WCEF järjestettiin ensimmäistä kertaa täysin virtuaalisesti ja Hollannista käsin järjestetty välitapahtuma WCEF+Climate keväällä 2021 keskittyi kiertotalouden ja ilmastokriisin yhteyksiin.

Suomalaisten tulevaisuustalo Sitra järjestää WCEF2021:n yhdessä Kanadan hallituksen, ympäristö- ja ilmastonmuutosministeriön sekä 15 muun kansainvälisen ja kanadalaisen yhteistyökumppanin kanssa.

Kiertotalous on yrityksille uusi ajattelumalli, jossa kestävään talouskasvuun tähdätään uusien liiketoimintamallien avulla. Accenturen tutkimuksen mukaan kiertotalous voi luoda vuoteen 2030 mennessä 4,5 biljoonan Yhdysvaltain dollarin taloudellisen lisätuotoksen. Tutkimuksessa määriteltiin kiertotalouden liiketoimintamalleja, jotka auttavat kytkemään talouskasvun irti luonnonvarojen kulutuksesta ja lisäämään samalla kilpailukykyä.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu