Opetetaanko kuntasi peruskouluissa kiertotaloutta, jaetaanko ylijäänyt hävikkiruoka kuntalaisille tai ovatko kiertotalouden mukaiset ratkaisut yhtenä julkisten hankintojen kriteerinä? Kuntaliiton, SYKEn ja Sitran ensimmäistä kertaa järjestämässä Vuoden kiertotalouskunta -kilpailussa otetaan mittaa kuntien kiertotalousteoista.
Kilpailu on jatkoa Sitran Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listalle, johon haettiin viime vuonna kuntien inspiroivia edelläkävijäratkaisuja. Kiertotaloudessa vältetään materiaalien ja energian hukkaamista sekä siirrytään tavaroiden omistamisesta palveluiden käyttämiseen.
”Kiertotalous on kunnille kilpailuvaltti, jonka avulla ne voivat houkutella alueelle uusia yrityksiä ja asukkaita sekä kiriä ilmastotavoitteitaan. Toivomme kilpailun jatkavan kuntien innostamista paikallisiin kiertotaloustekoihin ja tuovan esille eri puolilla Suomea tehtyjä inspiroivia tekoja, joista myös muut voivat ottaa mallia”, kertoo Sitran kiertotalouden asiantuntija Laura Järvinen. Sitra on mukana kisassa sparraajana ja palkinnon rahoittajana.
Suomen kiertotalouden tiekartassa kunnat on tunnistettu yhdeksi tärkeimmistä avainpelaajista, jotka mahdollistavat Suomen siirtymisen fiksumpaan talouteen.
”Kunnat voivat toiminnassaan ja investoinneissaan kehittää kiertotaloutta tukevia ratkaisuja ja edistää niiden käyttöönottoa”, toteaa SYKEn ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa.
Voittajakunnan ei kuitenkaan tarvitse olla edelläkävijä kaikissa kunnan perustehtävissä. Kilpailun tasosta riippuen voittajaksi voi valikoitua kunta, joka on panostanut esimerkiksi ympäristöystävälliseen rakentamiseen tai kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan tukemiseen alueellaan. Kuntien ympäristötoimi ei siis ole ainoa kiertotaloustekojen tekijä.
Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipisen mukaan kaikilla kunnan toimialoilla tehdään päätöksiä, joilla on suoria tai epäsuoria vaikutuksia luonnonvarojen käyttöön ja ilmastopäätöksiin.
”Haluamme Kuntaliitossa tukea kuntia resurssitehokkaiden ja energiaa säästävien palveluiden tuottamisessa ja kehittämisessä. Kunnilla on tärkeä tehtävä myös kuntalaisten ympäristötietoisuuden lisäämisessä”, Riipinen sanoo.
Kilpailuun voi osallistua 2.5.-14.6.2019. Voittaja julkistetaan 12.9.2019 Kuntamarkkinoilla Helsingissä. Kolme finalistikuntaa pääsevät esittelemään saavutuksiaan Kuntamarkkinoilla. Voittajakunta saa palkinnoksi alan ammattilaisilta viestintäsparrausta, jonka avulla kunta voi lisätä houkuttelevuuttaan kiertotalouden edelläkävijänä nykyisille tai tuleville kuntalaisille ja alueen yrityksille.
Kuntaliiton, SYKEn ja Sitran asiantuntijat arvioivat ja pisteyttävät hakemukset. Kunnan tekemissä kiertotalousteoissa kiinnitetään huomiota niiden vaikuttavuuteen, monistettavuuteen ja innovatiivisuuteen. Arvioinnissa tarkastellaan myös kunnan sitoutumista kiertotalouden edistämiseen talouden, ympäristön ja hyvinvoinnin kannalta. Kilpailu on yksi Suomen kiertotalouden tiekartan toimenpiteistä.
Osallistu kilpailuun 14.6.2019 klo 16 mennessä: kuntaliitto.fi/kiertotalouskunta