Deprecated: Creation of dynamic property App\Blocks\Factbox::$className is deprecated in /data/wordpress/vendor/generoi/sage-nativeblock/src/NativeBlock.php on line 70
Ilmiö
Arvioitu lukuaika 3 min

Kirjastosta eväitä vaikuttamiseen! Turussa keinoina räppi, valokuva ja faktantarkistus

Turun kaupunginkirjasto innosti opiskelijoita yhteiskunnallisten aiheiden pohdintaan kulttuurin keinoin. Haaveet kirjaston jalkautumisesta kaupungin laita-alueille jäivät koronan jalkoihin, mutta Pansion kaupunkisuunnistuksessa ehdittiin toukokuussa kokeilla minimielenosoituksia ja suunnitella meemejä.

Kirjoittaja

Taru Keltanen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Turun kaupunginkirjaston demokratiakokeiluissa tavoitteeksi otettiin kansalaisvaikuttamisen ja dialogin tukeminen. Kokeilut liittyivät  Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankkeeseen, jonka Sitra toteutti yhteistyössä kuuden eri puolilla Suomea sijaitsevan kirjaston kanssa.

Kevään mittaan Turussa järjestettiin kolmenlaisia työpajoja, jotka toteutettiin etäyhteyksin. Turun klassillisen lukion yhteiskuntafilosofian kurssin valinneille opiskelijoille tarjottiin mahdollisuutta perehtyä faktantarkistuksen menetelmiin. Kahden tunnin Faktantarkistus-työpajan asiasisällöstä vastasi alan ammattilainen ja järjestelyistä kirjasto. Informaation sekä mis- ja disinformaation eroihin syvennyttiin niin koronaan kuin ilmastonmuutoksen liittyviä uutisia ja keskusteluja tutkimalla.

”Medialukutaito ja faktantarkistus sopivat aiheina erinomaisesti kirjastoille. Olemme pohtineet, että vastaavanlaisia työpajoja olisi jatkossa ehkä mahdollista järjestää myös kirjaston omin voimin”, kertoo kirjastonhoitaja Ville Sirkiä, joka koordinoi demokratiakokeiluja Turun kirjastossa.

Lukion lisäksi kirjasto otti yhteyttä Turun Ammatti-instituuttiin, jonka opiskelijat innostuivat yhteiskunnallisesta valokuvasta ja räpistä.

Vaikuttava valokuva -työpaja suunnattiin sosiaali- ja terveysalalle ja sai aikuisopiskelijoilta hyvää palautetta. Ideana oli tutustua valokuvan käyttöön yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona. Työpaja koostui kahdesta osasta, joiden välissä osallistujille annettiin aiheeseen liittyvä käytännön valokuvaustehtävä.

Kolmannen työpajan aiheena oli rap eli suomalaisittain räppi, jonka tekstisisällöt ovat perinteisesti ruotineet yhteiskunnallisia aiheita. Kevään kaksi työpajaa ja tekstien riimittely kiinnostivat etenkin rakennusalan opiskelijoita.

Työpajojen suunnittelussa kuunneltiin opiskelijoita

Lukioiden kanssa kirjasto oli tehnyt yhteistyötä aiemminkin, mutta ammatti-instituutin aikuisopiskelijat ja työpajoissa käsitellyt yhteiskunnalliset aiheet olivat uusi aluevaltaus.

”Uskon, että erilaiset työpajat ovat tulleet jäädäkseen kirjaston tarjontaan, ja voimme suositella niitä muillekin”, Sirkiä toteaa.

Työpajojen järjestäminen vaatii sekä aikaa että resursseja. Turussa huomattiin, että projekteja on helpompi hallita, kun työpajat kohdennetaan tietyille ryhmille. Kirjasto ottikin suoraan yhteyttä oppilaitoksiin ja kuunteli myös opiskelijoiden toiveita aiheiden ja sisällön osalta.

Etäyhteydet olivat omanlaisensa lisähaaste. Kun korona helpottaa, työpajoja voidaan järjestää taas livenä, mutta Sirkiä uskoo, että etäyhteydetkin pysyvät kuviossa mukana: ”Jonkinlainen hybridi on todennäköisin vaihtoehto. Kun myös etäyhteys on tarjolla, palvelun saavutettavuus on parempi”, hän muistuttaa.

Uskon, että erilaiset työpajat ovat tulleet jäädäkseen kirjaston tarjontaan, ja voimme suositella niitä muillekin.

Some-haaste: lukuvinkkejä yhteiskunnallisista kirjoista

Turun kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto ja 12 sivukirjastoa. Osana kokeiluja kirjasto ideoi jalkautuvansa keskustan ja kirjastojen ulkopuolelle, turuille, toreille ja pubeihin, mutta koronan takia toteutus jäi puolitiehen.

Jalkautuvasta kirjastotyöstä saatiin kuitenkin esimakua Pansiossa, jossa perheille järjestettiin toukokuussa pienimuotoinen yhteiskunnallinen kaupunkisuunnistus. Rasteilla pääsi kokeilemaan muun muassa minimielenosoitusta ja suunnittelemaan meemejä.

Kuntavaalien alla kirjasto laittoi sosiaalisessa mediassa liikkeelle Pienen poliittisen lukuhaasteen. Samalla se haastoi Turun pormestariehdokkaita jakamaan lukukokemuksiaan seuraavien kysymysten pohjalta: Mikä kirja on vaikuttanut sinuun eniten? Minkä jätit kesken? Mitä teosta suosittelisit muille poliitikoille? Vastaukset ja vinkit ovat yhä luettavissa Turun kaupunginkirjaston Facbook- ja Instagram-tileiltä.

Lue lisää: https://www.turku.fi/blogit/kulttuuriblogi/miten-kirjastoista-tehdaan-kansanvallan-foorumeita

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu