Kommentti
Arvioitu lukuaika 2 min

Kolme näkökulmaa yllätyksiin

Tässä ajassa tarvitsemme yllätyksiä. Emme niinkään huvin vuoksi tai varautumisnäkökulmasta, vaan keinona muuttaa maailmaa.

Kirjoittaja

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Olen viime viikkoina kirjoittanut tammikuussa julkaistavaa selvitystä heikoista signaaleista Heikko signaali Merkki nousevasta asiasta tai ensioire mahdollisesta muutoksesta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä. Avaa termisivu Heikko signaali eli muutoksen ensi oireista. Olen erilaisten yllättävämpien ja vähemmän yllättävien uutisten kohdalla miettinyt kolmea eri tapaa nähdä heikot signaalit – ja oikeastaan laajemmin myös tulevaisuus.

Yksi yleinen lähestymistapa on ajatella heikkoja signaaleja kokoelmana outoja ja vähän hassuja asioita. Tämä heijastuu myös pyynnöissä tulla kertomaan jotain jännää tulevaisuudesta. Tällöin heikot signaalit nähdään viihdykkeenä, joka on kuitenkin irrallaan siitä, mitä todella tulee tapahtumaan. Niiden parissa voi viettää hetken hassutellen ennen kuin ryhtyy oikeaan tosissaan otettavaan strategiatyöhön.

Muistan, että tällainen suhtautuminen oli yleistä, kun julkaisimme edellisen selvityksen heikoista signaaleista tammikuussa 2019. Koronapandemian myötä on kuitenkin yleistynyt toinen lähestymistapa: yllätyksiin varautuminen. Tällöin heikot signaalit nähdään varoitusmerkkeinä ja niitä lähestytään riskianalyysin tapaan. Millaisia yllätyksiä on luvassa ja miten niihin voisi varautua? Heikot signaalit eivät kuitenkaan ole ennusteita. Ne ovat luonteeltaan niin epävarmoja, tulkinnanvaraisia ja henkilöstä riippuvia, että niiden arvo ei ole ennustamisessa, vaan ajattelun avartamisessa.

Juuri ajattelun avartaminen on kolmas lähestymistapa, jota korostimme viime selvityksessä. Olen tätä selvitystä kirjoittaessa tajunnut, että avartamiseen sisältyy myös toiminta. Samalla kun käyttää heikkoja signaaleja nykyisten oletusten haastamiseen ja toisenlaisten tulevaisuuksien kuvitteluun, avaa mahdollisuuden myös näiden toisenlaisten tulevaisuuksien tekemiselle.

Tässä näkökulmassa yllätykset eivät olekaan enää vähän kummallisia tapahtumia tai jotain, mihin tulee varautua. Yllätykset ovat keinoja muuttaa maailmaa. Niihin voi toki varautua, mutta niitä voi myös pyrkiä aktiivisesti saamaan aikaan. Koska juuri yllätyksiä – merkittäviä suunnanmuutoksia nykyiseen verrattuna – tarvitaan tässä ajassa.

Kuvittele, jos talous, luontosuhde tai vaikkapa ruokakulttuuri muuttuisi merkittävästi. Se saattaisi olla monelle yllätys. Samaan aikaan tällaisia nopeita muutoksia olisi saatava aikaan, jos haluamme jatkaa elämistä tällä pallolla.

Mitäpä jos annamme toisenlaisille tulevaisuuksille mahdollisuuden, ensin ajatuksissamme, sitten keskusteluissa ja lopulta toiminnassa? Millaisia tarinoita tulevaisuuksista kerromme ja elämme todeksi?

Toisenlaisten tulevaisuuksien pariin pääsee 13.1.2022 Heikot signaalit 2022 -julkistustilaisuudessa. Ja taas keskustelua toisenlaisista tulevaisuuksista voi käydä tilaisuuden jälkeen Signaalistudioissa. Lue lisää täältä: Heikot signaalit 2022 -julkistustilaisuus ja Signaalistudiot.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu