Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

Treeniä tulevaisuusmuskeleille

Tulevaisuuspäivä tulossa, miten saisin itseni tulevaisuuskuntoon? Tässä vinkkejä oman ja muiden tulevaisuusajattelun kehittämiseen.

Kirjoittaja

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

”Kun treenaa, ei tuu darraa”, laulaa Antti TuiskuTätä viisautta voi soveltaa myös tulevaisuusajatteluun – treenaamalla tulevaisuuksien haastamista, kuvittelua ja kytkemistä nykyhetken toimiin voi välttyä tulevaisuuskrapulalta, eli menneiden tekojen katumiselta ja pahalta ololta.

Me kaikki ajattelemme tulevaisuutta, siinä ei ole mitään erityisen mystistä. Voimme kuitenkin oppia ajattelemaan tulevaisuuksista laajemmin ja monipuolisemmin eli treenata itsemme paremmiksi tulevaisuusajattelijoiksi. Tulevaisuusajattelu on halpa harrastus, josta kiittää niin mieli kuin maailma. Tässä vinkkejä alkuun pääsemiseen ja oman harjoituksen syventämiseen. 

Välineet kuntoon

Hyvillä välineillä treenistä tulee mukavampaa myös tulevaisuusajattelussa. Onneksi välineisiin ei tarvitse kuluttaa koko vuosibudjettiaan, vaan niitä löytyy yllin kyllin ihan ilmaiseksiOlemme koonneet mielestämme parhaat välineet Tulevaisuuden tekijän työkalupakkiin. Sieltä löytyy sopivia harjoituksia tulevaisuusajatteluun virittäytymiseen, tulevaisuuksien haastamiseen, toisenlaisen tulevaisuuksien kuvitteluun ja parempien tulevaisuuksien rakentamiseen. 

Jos haluaa valmiiksi paketoidun kokonaisuuden, kannattaa suunnata Tulevaisuustaajuuden pariin. Tulevaisuustaajuus on työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen. Sivulta löytyy kaikki tarvittava kunnon tulevaisuustreeniin yhdessä muiden kanssa: alustusvideot, harjoitteluohjeet, diapakka, käsikirja ja työpohjat. 

Hyviä välineitä löytyy paljon myös muilta kuin Sitralta. Tästä listauksesta löytyy materiaaleja joka lähtöön.

Yksilötreenillä alkuun 

Mistä sitten aloittaa? Jos haluat treenata yksin, voit lämmitellä tutustumalla megatrendeihin ja heikkoihin signaaleihin ja jatkaa siitä olemassa olevien tulevaisuuksien haastamiseen. Tähän soveltuu erinomaisesti tulevaisuuskuunnelmat. Niiden avulla voit tulla tietoisemmaksi tulevaisuutta koskevista oletuksista ja ryhtyä kyseenalaistamaan tulevaisuudesta kerrottavia tarinoita. 

Lisäpotkua haastamiseen ja toisaalta tulevaisuuden kuvitteluun saat ottamalla pikapyrähdyksen tulevaisuuden viiden ensimmäisen minuutin pariin. Siinä pääset kiinnittämään kuvitteellisen tulevaisuuden tapahtuman omaan arkipäivään ja vahvistat samalla kuvittelulihaksiasi. Lopuksi voit verrytellä muistelemalla tulevaisuutta, jolloin saat myös luotua uusia, elämänmakuisia tarinoita toivottavista tulevaisuuksista. 

Tulevaisuuspäivä kutsuu ryhmäliikuntaan

Tulevaisuusajattelu on parhainta yhdessä tehtynä. 5.3. järjestettävä Tulevaisuuspäivä on erinomainen tilaisuus pohtia tulevaisuutta yhdessä. Tänä vuonna teemana on #jotainmuuta eli tavoitteena on pohtia, millainen olisi toisenlainen tulevaisuus – sellainen, joka ei ole nykyhetken jatkumo tai paluu menneeseen. Tulevaisuuspäivän sivuilta löydät muiden järjestämät tapahtumat ja voit ilmoittaa myös oman tapahtumasi listan jatkoksi.  

Millaisen tulevaisuustapahtuman sitä sitten voisi järjestää? Tässä kolme ehdotusta: 

1. Tulevaisuustaajuus-työpajakokoa noin 10–20 hengen porukka yhteen haastamaan, kuvittelemaan ja toimimaan paremman tulevaisuuden eteen. Kaiken tarvittavan löydät Tulevaisuustaajuus-sivustolta. 

2. Heikkojen signaalien tunnistaminen ja tulkinta: hyödynnä Tutkain-julistepohjaa yhteiseen keskusteluun siitä, mikä asia, ilmiö tai tapahtuma on viime aikoina yllättänyt, pöyristyttänyt, tuntunut naurettavalta tai uskomattomalta? Ohjeet löytyvät työpohjasta.

3. Megatrendien tulkinta: megatrendit antavat muutoksen ison kuvan, mutta ne saattavat ilmetä eri tavoin eri paikoissa ja aloilla. Megatrendit 2020 -työpohja auttaa tulkitsemaan megatrendejä ja tunnistamaan keskeisiä kysymyksiä ja valinnan paikkoja.

Olisiko kuntosalijäsenyyden aika? 

Jos kaipaat vertaistukea treeniisi, kannattaa harkita liittymistä johonkin tulevaisuusajattelijoiden verkostoista. Kansallinen ennakointiverkosto kokoaa yhteen suomalaiset ennakointitiedon tuottajat. Liittymällä sen sähköpostilistalle saat tiedon verkoston tapahtumista, kuten Foresight Friday -tilaisuuksista. Muitakin verkostoja on, kuten Tulevaisuuden tutkimuksen seura ja Futures Finland. 

Sitten vaan treenaamaan – se on hyödyllisyytensä lisäksi hauskaa, kuten Antti Tuiskukin laulaa: Treenii sikana, fiilis ihana, siks vaan tätä teen.

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu