Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

Tulevaisuustyötä etänä

Tulevaisuuspohdintaa voi tehdä myös etänä verkossa yhdessä muiden kanssa. Tässä muutamia vinkkejä ja työkaluja työskentelyä helpottamaan.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Vaikka elämme poikkeuksellisia aikoja, tulevaisuustyötä ei kannata jättää odottamaan kriisin päättymistä. Tulevaisuuksien jäsennelty pohdinta voi auttaa lievittämään epävarmuudesta johtuvaa ahdistusta (lue lisää: Megatrendit auttavat hahmottamaan koronan vaikutuksia -blogi). Poikkeuksellisena aikana on mahdollista myös poikkeuksellisesti muuttaa tulevaisuutta.

Mutta miten näissä poikkeuksellisissa oloissa sitten käytännössä voi jatkaa tulevaisuustyötä? Miten vetreyttää omaa ajattelua tai ideoida ja visioida yhdessä etänä muiden kanssa, mitä tulevaisuus voisi olla ja miten megatrendit vaikuttavat omaan alaan, organisaatioon tai arkeen?

Tulevaisuustyön tueksi on olemassa lukematon määrä erilaisia työkaluja ja materiaaleja (tutustu esimerkiksi Tulevaisuuspäivän sivustoon). Sitrankin materiaaleista ja työkaluista suuri osa soveltuu käytettäväksi yhdessä työpajassa tai vaikka yksin kotisohvalla. Mutta jotta myös esimerkiksi alkuvuodesta julkaistuja megatrendikortteja  ja megatrendijulistetta olisi mielekkäämpää työstää yhdessä verkon välityksellä, teimme pikavauhdilla uudet versiot käyttöönne.

Avarra ajatteluasi arpojan avulla

Megatrendikorttien arpoja heittää sinulle satunnaisjärjestyksessä trendi- ja jännitekortteja ja sinun tehtäväksesi jää pohtia, millainen olisi trendien tai jännitteiden kuvaama tulevaisuus.

Voit tehdä tulevaisuuden pohdintaa yksin tai yhdessä:

1. Yksin: Arvo 3 – 10 kpl trendejä ja jännitteitä ja pohdi, miltä tulevaisuus näyttää arvottujen korttien valossa.
2. Yhdessä tiimin kanssa: Ota vaikka ideointipalaverin aluksi arpoja ruudullesi ja jaa näkymäsi muille osallistujille. Pohtikaa yhdessä, miten arvotut trendit ja jännitteet vaikuttavat teidän alaanne tai organisaatioonne. Vaihtoehtoisesti jokainen voi arpoa itselleen omat kortit ja pohtia aluksi yksin, miltä tulevaisuus näyttää korttien valossa ja sitten voitte jakaa pohdintanne yhteisesti.
3. Koko organisaation kanssa: Jos haluat herättää keskustelua koko organisaatiossanne, arvo viikoittain esim. kolme korttia, ota kuva korteista, jaa intraanne tai yhteiseen keskustelukanavaanne ja avaa keskustelu, miten trendit ja jännitteet vaikuttavat alaanne tai organisaatioonne.

Kyseessä on avoimen koodin työkalu eli arpojaa saa mielellään parantaa.

Megatrendien työpohja Jamboardissa

Megatrendit 2020 -työpohja auttaa sinua megatrendien tulkinnassa. Jamboardiin siirretyssä työpohjassa on yhteistä työstöä varten pohja ja ohjeistus tarkemman tulkinnan tekemiseksi. Toisella sivulla on muistin virkistykseksi Megatrendit 2020 -kokonaiskuva.

Lataa siis kopio työpohjasta omalle koneellesi täältä: Megatrendien työstettävä työpohja (kopion tekeminen vaatii Google-tilin – jos sinulla ei sellaista ole, voit käyttää myös työpohjan pdf-versiota). Kutsu työpaja koolle, tulkitkaa yhdessä trendejä ja jännitteitä omasta näkökulmastanne ja kirjatkaa havaintojanne ”post-it-lapuille”.

Muuta – mitä?

Mikäli kaipaat työpajan alkuun pientä virittäytymistä, voitte katsoa yhdessä vaikka Megatrendit minuutissa -videon.

Megatrendit-kalvosetti voi myös toimia pohjustuksena megatrendien työstölle.

Jos kaipaatte ajattelunne haastamista ja uusia ideoita, kannattaa myös tutkailla yhdessä heikkoja signaaleja. Niiden keräämiseen löytyy ohjeistusta täältä: Mikä on heikko signaali? -artikkeli. Sitran vuosi sitten inspiraatioksi keräämiä signaaleja voi käydä tutkailemassa Kumu-tietokannassa.

Mitä muita materiaaleja tai työkaluja olisi tarpeellista muokata, jotta soveltuvat paremmin etätyöskentelyyn? Kerro meille (Anna ja Mikko), niin yritämme keksiä ratkaisun!

Mistä on kyse?

Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu